Με ανάπτυξη 1,7% «τρέχει» η Ευρωζώνη - Μόνο η Ελλάδα κολλημένη στην ύφεση

Με ανάπτυξη 1,7% «τρέχει» η Ευρωζώνη - Μόνο η Ελλάδα κολλημένη στην ύφεση

Η χώρα μας ήταν η μοναδική που ξεκίνησε τη χρονιά με αρνητικό πρόσημο - Στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας η οικονομία σε επίπεδο όγκου

Με ρυθμό 1,7% αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Ο ρυθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, 2%, στην ΕΕ των 28. 

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ
αυξήθηκε 0,5% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ. 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με αρνητικό πρόσημο. 

Ισχυρή ανάπτυξη καταγράφουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με χώρες όπως η Ρουμανία να σημειώνουν ρυθμό 5,7%, η Τσεχία 2,9% και η Πολωνία 3,9%. 

«Κολλημένη» στην ύφεση για έξι μήνες η ελληνική οικονομία
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα η ελληνική οικονομία παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε ύφεση πληρώνοντας το κόστος της παράτασης της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό. 

Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
 
α)    Η ύφεση βαθαίνει και η οικονομία βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Στο α΄τρίμηνο του 2015 ο όγκος της Οικονομίας μετρήθηκε στα 46,323 δις. ευρώ. Το α΄τρίμηνο του 2016 ήταν το χειρότερο τουλάχιστον από το 2008 και μετά, πέφτοντας στα 45,994 δισ. ευρώ. Το α΄τρίμηνο φέτος έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού ήταν ακόμα χειρότερο και από το αντίστοιχο περσινό αφού μετρήθηκε στα 45,760 δισ. ευρώ (σε εποχικά διορθωμένα μεγέθη). 
 
β) την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκάλυπτε ότι τον Απρίλιο άνοιξε «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στην είσπραξη δημοσίων εσόδων από επενδύσεις.  Έλλειψαν 411 εκατ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων  και 666 εκατ. ευρώ έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έτσι τα καθαρά έσοδα είχαν υστέρηση 5% έναντι των στόχων. Ωστόσο η υπερφορολόγηση συνεχίζεται, με εμφανή σημάδια κόπωσης των εσόδων.
 
γ) το πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. (μικρότερο από τα 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι) προέκευψε στο τετράμηνο επειδή «πάγωσαν» κρατικές δαπάνες 1,728 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί . Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εχθές, ανήλθαν σε 16,442 δισ. ευρώ αντί για 18,170 δισ. ευρώ. Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 1,735 δις ευρώ. 


ΣΧΟΛΙΑ (43)

Μόνο η Ελλάδα

Έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση αγράμματων, βουλευτές τύπου Μπαλαούρα και Συρμαλένιου και συμβούλους τύπου Καρανίκα. Αυτά εδώ πληρώνονται συνέλληνες.

Swiss

Σε μια χώρα που παράγει μόνο δημόσιους κηφήνες τι περιμένεις ανάπτυξη ;;;

Borussia Moenchengladbach

Born In The USA 🇺🇸

xan4625

Αμα δείτε ανάπτυξη να μου τρυπήσετε την μύτη.

Λήλας

5,7 η Ρουμανία. Τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται η Ελλάδα για να αναπνεύσει

Λογικό είναι

είμαστε η μόνη χώρα που ο μισός της πληθυσμός επενδύει σε αποτυχία της χώρας για κομματικούς λόγους. Όχι μόνο οι νεοφιλελέδες και εθνικιστές είναι οι χειρότερες φάρες, η Ελλάδα έχει και τις χειρότερες φάρες μεταξύ εθνικιστών και νεοφιλελέδων. Θα αργήσει λίγους μήνες αλλά θα έρθει.

εξαρτάται

Το πόσο θα αργήσει η ανάπτυξη εξαρτάται από το πότε θα γίνουν εκλογές να βγεί ο Κυριάκος

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Πρεπει να ειμαστε η μονη χωρα διεθνώς που βγαζει τεραστια πλεονάσματα σε ΥΦΕΣΗ! Φασισταχριστερη οικονομία..

Σότους

Έχουμε τεράστιο βαθύ κράτος να ταίσουμε. Δεν μένει τίποτα για ανάπτυξη

Αναστάσιος

Απορούμε αν υπάρχει πραγματικά ύφεση στη χώρα, όταν κυκλοφορούν στους δρόμους 500.000 ιδιωτικά αυτοκίνητα συμπατριωτών αξίας άνω των 30.000 ευρώ το καθένα και είναι γεμάτοι όλοι οι τουριστικοί προορισμοί διακοπών, χώροι αναψυχής, εστίασης, αγορών, ψυχαγωγίας κλπ από συμπολίτες που ξοδεύουν χρήματα ασύστολα, ενώ δεν λείπουν τα πολυτελή πανάκριβα σπίτια, εξοχικά κλπ. Όλα καλά.

master

@ ΝΙΚΟΣ16/05/201716:24 Χαχαχχαχα μεγάλε έγραψες, στις τελευταίες 4 λέξεις σου (χωρίς το 'και') είπες τα σχεδόν τα πάντα, Να προσθέσω επίσης την "δηθενιά" των πολιτικών μας. Είναι όμως να αναρωτιέσαι , έχουν στα αλήθεια επαφή με την ελληνική πργματικότητα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

eurogroup_arthro

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

1
gew

Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις
διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.