“Ψηφίστε, σε δύο εβδομάδες δεν θα έχουμε χρήματα!”

“Ψηφίστε, σε δύο εβδομάδες δεν θα έχουμε χρήματα!”

Επίθεση του υπουργού Οικονομικών στη Νέα Δημοκρατία η οποία “αναζητά ποιανού παιδί είναι το χρέος, δεν κάνει την αυτοκριτική της και δε ζητάει συγγνώμη”…

"Θρίλερ" πίσω από τις πόρτες της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ελλάδας
«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει το καθήκον του;». Αυτό το ερώτημα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή όπου ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Με δραματικό τόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι σε δύο εβδομάδες που λήγει το ομολογιακό δάνειο «δε θα έχουμε χρήματα» καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. 

 Παράλληλα ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ επειδή «αναζητά ποιανού παιδί είναι το χρέος, δεν κάνει την αυτοκριτική της και δε ζητάει συγγνώμη. Καταλαβαίνω το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ το βράδυ να θέλουν να περικυκλώσουν την Βουλή ή να σηκώνουν πανό στην Ακρόπολη. Δεν μπορεί όμως η ΝΔ να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Δεν μπορείτε να λέτε καταψηφίζουμε επί της αρχής, αλλά ψηφίζουμε ορισμένα μέτρα. Πάρτε τις ευθύνες σας ότι εάν δεν ψηφισθούν τα μέτρα η χώρα θα πάει στην χρεοκοπία». 

 Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος με απόλυτη συναίσθηση και πως η λύση για την οικονομία περνά μέσα από αυτό το πρόγραμμα.
“Παίρνουμε την ευθύνη”

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

“Χρειαζόμαστε 9 δισ. σε δύο εβδομάδες”…
Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;», αναρωτήθηκε.

 Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

«Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

 Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

“Δεν καθυστερήσαμε”
 Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης