Τρέμουν για το αύριο οι Έλληνες

Τρέμουν για το αύριο οι Έλληνες

Πριν καν ανακοινωθεί το τελευταίο και οδυνηρότερο πακέτο μέτρων, η αγωνία και η απαισιοδοξία κυριαρχούσε στους πολίτες

Δεν συγκινούν  την αγορά τα προγράμματα  για ανέργους
Το αύριο για τους Έλληνες λογίζεται πια ως ένας αποκρουστικός εφιάλτης. Ανεργία, ακρίβεια επιδείνωση των οικονομικών στα νοικοκυριά, καμία πρόθεση για αποταμίευση, όλο και λιγότερα σχέδια για σημαντικές αγορές...
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, οι προσδοκίες των νοικοκυριών στην χώρα μας υποχωρούν συνεχώς. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε τον Απρίλιο στις -61 μονάδες και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, από τότε που το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκδίδει μηνιαίες μελέτες για την οικονομική συγκυρία.

Κλείσιμο
Οι Έλληνες είναι σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρώπης, με τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους να ακολουθούν. Αντίθετα, οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ελαφρώς ανοδικά τον Απρίλιο, στις -12 και -15 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
Σταθερά αρνητικές οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα, μετά από πέντε μήνες υποχώρησης, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -44 μονάδες. Από τα νοικοκυριά, το χαμηλό 5% (από 6%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μειώνεται το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αισθητή επιδείνωση στο 39% (από 44%). 

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται για έκτο συνεχή μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -49 μονάδες, κατά 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο. Το 10% των καταναλωτών (από 13%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ ένας στους δύο προβλέπει και πάλι σημαντική επιδείνωση.
Νέα ιστορικά χαμηλά στην πρόθεση για αποταμίευση
Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί εκ νέου κατά 7 μονάδες και διαμορφώνεται στις -67 μονάδες, σε δεύτερο διαδοχικό χαμηλό ρεκόρ. Το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα, μειώνεται στο 13% (από 18%), ενώ διευρύνεται στο 86% (από 81%) το ποσοστό των καταναλωτών που δεν θεωρούν πιθανό να αποταμιεύσουν εντός του επόμενου έτους. 
Το 91% βλέπει αύξηση ανεργίας
Στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου παραμένουν οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να μη μεταβάλλεται από τις +82 μονάδες και τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (91%) να κάνει πρόβλεψη για ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12-μηνο. 
Ιστορικό χαμηλό και της πρόθεσης για μείζονες αγορές
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) κινείται πτωτικά κατά 7 μονάδες και διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις -62 μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι θα αυξήσει λίγο ή πολύ τις δαπάνες του μειώνεται στο 4% (από 6%), ενώ όσοι κρίνουν ότι θα τις μειώσουν λίγο ή πολύ αυξάνονται στο 76% (από 71%). 
Βλέπουν και αύξηση στις τιμές
Οι προσδοκίες ανόδου των τιμών κλιμακώνονται τον Απρίλιο, με το δείκτη εξέλιξης των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες να κινείται κατά 10 μονάδες υψηλότερα, στις +35 μονάδες. Το 62% των νοικοκυριών (από 58%) προβλέπει αύξηση των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, το 14% (από 21%) δηλώνει ότι αυτές θα μείνουν σχεδόν αμετάβλητες και ένα 4% αναμένει μείωση. Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται ανοδικά, στις +10 και +8 μονάδες αντίστοιχα. 
Διευρύνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζουν πέρα»
Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι καταναλωτές δηλώνουν σε ποσοστό 21% (από 25%) ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, ενώ αυξάνεται στο 62% (από 56%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί περιορίζεται στο 9% (από 11%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν για τρίτο μήνα στο 8%.
Όλα αυτά, πριν καν ανακοινωθεί το τρίτο και πλέον οδυνηρό πακέτο μέτρων, με το ΙΟΒΕ να σημειώνει ότι “oι εντεινόμενοι φόβοι των Ελλήνων καταναλωτών για το ύψος του εισοδήματός τους και την κάμψη της αγοραστικής τους δύναμης, η αρνητική ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί και η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, επιβαρύνουν το ήδη εξαιρετικά δυσμενές κλίμα. Διατυπώνονται έτσι όλο και περισσότερο δυσμενείς προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν πλέον τον Μάιο, με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν”...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης