Καταστρέφεται το ελληνικό Χρηματιστήριο

Καταστρέφεται το ελληνικό Χρηματιστήριο

Πτώση 3,9% στην Οδό Αθηνών με εκτόξευση των spreads και “κόκκινο” στην Ευρώπη, με φόντο ενδεχόμενη υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Αντέδρασαν οι μετοχές, σε πίεση τα ομόλογα
Kατέρρευσε το χρηματιστήριο της Αθήνας την ώρα που η φωτιά από τις  βόμβες μολότοφ σκότωναν3 ανθρώπους σε κατάστημα τραπέζης της οδού Σταδίου.

 Εκείνη την ώρα, ο δείκτης έγραφε ζημίες της τάξεως του 5,73%, το ευρώ κατρακυλούσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 14 μήνες έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,2851 δολάρια, ενώ αυξανόταν το κόστος δανεισμού σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, όπου έφτασε τις 680 μονάδες.
 
Η κατάσταση είναι άσχημη εξαιτίας της πτώσης του ευρώ, ωστόσο η εκτίμηση διαχειριστών είναι ότι δεν θα υποβαθμιστεί η Ισπανία, διότι αυτό θα προκαλούσε μια κατάσταση  ντόμινο στις αγορές.
Κλείσιμο

Το κλίμα, ωστόσο, στην Ευρώπη βάρυνε σημαντικά, καθώς η Moody’s΄έθεσε για πρώτη φορά υπό καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας, λόγω της αδυναμίας της χώρας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. 
        
Τελικώς, σε μια σχεδόν καταρρέουσα αγορά ο γενικός δείκτης άρχισε να περιορίζει τις απώλειες σε 3,90%. 

Η τιμή της Εθνικής έκλεισε στα 10,65 ευρώ σημειώνοντας απώλειες 1,84%. Πτώση 5,66% για την Eurobank, 2,20% για την Τράπεζα Πειραιώς, 7,03% για την Αγροτική Τράπεζα ενώ η Μυτιληναίος έχασε 6,57%. Στα 247 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών.                             
               
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες αγορές της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού υποχωρούν από 0,5% έως 1% περίπου, ενώ η Μαδρίτη υποχωρεί κατά 2,5%, με την πτώση να φτάνει το 3,8% στη Λισαβώνα.

Πτωτικά έως και κατά 100 μονάδες ξεκίνησε ο Dow Jones στην Wall Street, αλλά στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν και ο δείκτης ξαναβρέθηκε πάνω από τις 10.900 μονάδες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης