Χάνουν σύνταξη και περίθαλψη του ΟΑΕΕ όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη

Χάνουν σύνταξη και περίθαλψη του ΟΑΕΕ όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη

Πάνω από 75.000 ασφαλισμένοι που προστατεύονται από δικαστικές αποφάσεις συναντούν την άρνηση ή την άγνοια των υπαλλήλων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών

Σε τοίχο προσκρούουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι
του ΟΑΕΕ που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους, τις ρυθμίσεις οφειλών, την ασφαλιστική ενημερότητα, ακόμα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. 

Ο ΟΑΕΕ αδιαφορεί για τις προσωρινές αποφάσεις των Ειρηνοδικείων που προστατεύουν τους δανειολήπτες και τιμωρεί αυθαίρετα τους χρεωμένους ελεύθερους επαγγελματίες στερώντας τους το δικαίωμα σύνταξης και περίθαλψης. Περισσότεροι από 75.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που προστατεύονται με δικαστικές αποφάσεις συναντούν την άρνηση ή την άγνοια των υπαλλήλων του Οργανισμού, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ τους απειλούν ότι αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους θα τους κόψουν τη σύνταξη, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα τους κατασχέσουν το σπίτι. Ενα πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε στον ΟΑΕΕ Καλλιθέας, όταν πολίτης που πήγε να πληρώσει τη χαμηλή δόση που του όρισε το δικαστήριο αντιμετώπισε την άρνηση των υπαλλήλων, οι οποίοι του είπαν: «Εδώ ισχύει ο νόμος του ΟΑΕΕ και όχι ο νόμος Κατσέλη». Οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει ο «προστατευόμενος» δανειολήπτης είναι οι εξής:

1. Απώλεια ρύθμισης-ασφαλιστικής ενημερότητας. Ας δεχτούμε ότι το Ειρηνοδικείο ορίζει πως ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει μηνιαίως στον ΟΑΕΕ 50 ευρώ. Ο Οργανισμός δεν κάνει δεκτό το ποσό καθώς ο ασφαλισμένος οφείλει να καταβάλλει την τρέχουσα εισφορά των 350 ευρώ (με το παλιό σύστημα) και τη δόση των 200 ευρώ με βάση τη ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων. Ο ασφαλισμένος χάνει τη ρύθμιση και δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.

2. Διακοπή συνταξιοδότησης. Οταν διαγράφονται χρέη από το δικαστήριο, κουρεύεται και χρόνος ασφάλισης, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ετσι, αν κάποιος έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξή του αφού δε πληροί πλέον τις προϋποθέσεις (π.χ. 37 χρόνια ασφάλισης). Επιπλέον, όπως ορίζει ο νόμος, οι οφειλέτες έως 20.000 ευρώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με την προϋπόθεση να παρακρατείται μέρος της σύνταξής τους για την εξόφληση των οφειλών. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που το δικαστήριο μειώσει το ύψος της παρακράτησης και η απόφαση δεν γίνει δεκτή από τον ΟΑΕΕ; Κινδυνεύει να κοπεί η σύνταξη; 

«Ο νόμος Κατσέλη δεν προβλέπει ρητά τη διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων», απαντούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και συνεχίζουν: «Αφού δεν το προβλέπει ρητά, σημαίνει ότι αυτά κόβονται… Στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο να μας δώσει διευκρινίσεις το 2015, και ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει. Μας έδωσαν εντολή προφορικά να το εφαρμόσουμε κι έτσι κάνουμε».
Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας ουσιαστικά να απεμπλακεί από τον νόμο Κατσέλη και να μπορεί να αναστέλλει τη σύνταξη αν ο προστατευόμενος δεν εξοφλεί τις οφειλές του ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος», τονίζει ο δικηγόρος και πρόεδρος της «ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΙΝΣΕΠ Προστασία Δανειοληπτών - Καταναλωτών & Ευπαθών Ομάδων» Δημήτριος Δρούκας και συμπληρώνει: «Ο δικαστής μπορεί να ορίσει το ύψος της δόσης προς την τράπεζα και το ασφαλιστικό ταμείο ώστε να επιτρέπεται στον δανειολήπτη να ζει αξιοπρεπώς. Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ δεν έχουν ενημερωθεί και αντιδρούν με αγένεια. Πελάτης μας, προστατευμένος με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών, επισκεπτόμενος τον ΟΑΕΕ για να πληρώσει τη ρυθμισμένη οφειλή του, έμεινε άφωνος όταν του ανακοίνωσαν ότι η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη δεν ισχύει πια. Ο λόγος; “Αυτή την εντολή έχουμε για περιπτώσεις σαν και τη δική σας” , του είπαν. Χωρίς εγκύκλιο, χωρίς έγγραφη ενημέρωση, απλά με προφορική οδηγία που δόθηκε από κάποιον, κάπου, κάποτε. Στα τηλέφωνα μάς στέλνουν από τον Αννα στον Καϊάφα και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Πρέπει να εκδοθούν οι εγκύκλιοι και ό,τι άλλο απαιτείται πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και βρεθούμε απέναντι από ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
 Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιελήφθησαν στον νόμο Κατσέλη (ν.4336/2015) προκειμένου να δίνεται στους δανειολήπτες η δυνατότητα απαλλαγής των χρεών τους και επανόδου τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Μάλιστα στις αιτιάσεις ότι τα Ταμεία χάνουν έσοδα, το Ειρηνοδικείο Ιλίου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κρίνοντας ότι με την ένταξη των οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων στον νόμο Κατσέλη δεν θίγεται ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η είσπραξη αυτών των χρεών είναι όχι μόνο επισφαλής αλλά και αδύνατη, ενώ οι φορείς δεν μπορούν να στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στην προσμονή της είσπραξης αυτών των οφειλών. 

Τυχόν απαλλαγή από τα χρέη προς τους ιδιώτες αλλά διατήρηση αυτών προς τα Ταμεία δεν προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση στον οφειλέτη. Την απόφαση κέρδισε οφειλέτης, υπάλληλος σήμερα με πολύ χαμηλό εισόδημα, με σύζυγο άνεργη και πατέρας δύο παιδιών.
Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάστασή του, αλλά και το γεγονός ότι προέβη σε αδυναμία πληρωμών όχι από δόλο, ρύθμισε τις οφειλές του για τρία χρόνια και κούρεψε τα υπόλοιπα.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Μάρθα

Ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε για να προστατεύει την πρώτη κατοικία από τα χρέη. Όχι για να μοιράζει συντάξεις σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν εισφορές. Το κακό με τα λεφτά των άλλων, είχε πει η μακαρίτισσα η Θάτσερ, είναι ότι κάποτε τελειώνουν...

ΘΕΡΙΣΤΗΣ

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ...ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΝΟΜΟΙ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΣΕΛΛΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΕΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΟΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΟΣΦΕΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥΣ...ΓΙΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΦΙΑ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ

&*

επισης αποκλείεται να ειναι 75.000 οι αποφασεις που εντασσουν κ οφειλες του ΟΑΕΕ. Οι οφειλες εντασσονται στον νομο απο τον Αυγουστο του 2016. τοσες αποφασεις δεν εχουν βγει γενικα απο τοτε. και επειδη παρακοκουθω τη νομολογια λογω ιδιοτητας εχουμε ελαχιστες οριστικες αποφασεις!

Μαρία

Μπράβο στον ΟΑΕΕ....έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μπαταχτσήδες του νόμου Κατσέλη και όσοι δεν πληρώνουν ενώ έχουν....

Κάποτε βγήκε ο κατρούγκελος

και δήλωσε η κατώτερη σύνταξη στα 400 τόσο ευρώ......βγήκαν άλλοι και λέγανε τι παραμύθια είναι αυτά, οι συντάξεις θα πάνε στα 150 ΟΛΕΣ κιάλλος βγήκε και είπε 150 στη διμηνία......Τώρα οι κατρούγκελοι, λενε ούτε και στη τριμηνία......Στο ελλάντα όμως επειδή δεν υπάρχει τάξη υπάρχουν πάμπολλες αδικίες...........Εργολάβος και μάλιστα θρησκεύομενος φανατίκλα σκέτη, που βρίζει παπάδες και εξουσία, σαν απατεώνες, απ αυτούς που κτυπάν τις πόρτες, μούπε : Έχω δυό διαμερίσματα, θα τα σπρώξω στη γυναίκα μου και στη κόρη μου και θα τους πώ, ...Πάρτε το κορμί μου .........και του ρωτώ...αυτό εννοείτε όταν λέτε ...τα του καίσαρος εις τον καίσαρα και τα του θεού εις το θεό; και έβαλε τα γέλια......

Κατερίνα

Καλως -κακως δεν ξέρω αλλα ο νόμος υπάρχει και εφόσον κάποιοι πληρούσαν τις προδιαγραφές του νόμου και υπάρχει απόφαση δικαστηρίου πρέπει να τηρηθεί!

Αλκης

τριχες κατσαρες Γνωστος μου μπετατζης εργολαβος , με 2 σπιτια των 500.000 ευρω και φυσικα δανεια 400.000 ευρω , με συνταξιούχο γυναικα ΔΕΚΟ από το δημοσιο τομεα Τι κανει ο μαστορας , υπάγεται στο νονο κατσελη γραφει το ένα σπιτι στο ένα παιδι , κραταει το άλλο στο ονομα της γυναικάς , θελει να πληρώνει δοση 150 ευρω επι 100 χρονια και ταυτοχρονα να παιρνει και από ένα χιλιαρικο ο καθενας συνταξη , το σωστο όμως ποιο είναι να του παίρνουν κανονικοτατα Οι τραπεζες τα 1500 ευρω σε αυτόν και την γυναικα του και να τα φερουν βολτα με 500 . πως ζουν τοσοι και τοσοι αγροτες , ικα χαμηλοσυνατξιουχοι με 300 και 400 ευρω , Ποτε στηριξε ο εργολαβος μπετατζης αυτές τις κοινωνικες ομαδες για να επικαλειτε το κάθε νομο κατσελη αλλα και ζηταει την δικη του αξιοπρεπεια καταπατοντας Του διπλανου του , ζηταει δηλαδη από τις κρατικες αρχες που εκεινος εκλεβε ΦΠΑ , Ικα εισφορες , με την ανοχη του ιδιοκτητη και την συνεργασια να είναι φιλεσπλαχνο το κρατος Προς εαυτον .. 200 χρονια μνημονια χρειαζονται δυστηχως !!!!! Στα Λατινικα υπαρχει η εκφραση Νομος σκληρος αλλα Νομος , στην Ελλαδα εάν δεν ητο το Μνημονειο οι νομοι θα ητο Κιλοτα τυπου Στρινκγ

σωστος!

το θέμα είναι ότι για να τα κάνει όλα αυτά υπάρχει κενό στη νομοθεσία που του το επιτρέπει!! θα πρέπει να διορθωθούν οι Νόμοι για να τους πιάσουν όλους αυτούς. Δεν τους αλλάζουν όμως γιατί και οι 300 και όσοι πριν απο τους τωρινούς έχουν περάσει , έχουν κάνει ακριβώς τα ίδια και χειρότερα!!

ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΩΝ!

Απ'οσους ξερω στο νομο Κατσελη, ΕΝΑΣ μονο εχει πραγματικο προβλημα! Οι υπολοιποι ειναι παρόμοιες περιπτώσεις μ' αυτη που περιγραφεις. Μπηκαν στο νομο, πληρώνουν μια μοκρη δοση και κανουν ζωαρα!

Apolitique

Δεν καταλαβαίνω πως παίρνει σύνταξη κάποιος που δεν έχει πληρώσει σκόμα τις ασφσλισυικές του εισφορές; Είναι σαν να ζητάς επιστροφή φόρου για εισοδήματα που δεν δούλεψες; Καταλαβαίνω τις περιπτώσεις μικροποσών (μαξ 1 χρόνο) αλλά να χρωστά κάποιος 20χιλ στο ΤΕΒΕ και να ζητά και σύνταξη μου φαίνεται κάπως. Οι άλλοι που πληρώνουν τι είναι τότε;

ζχψω

και να το γράψω θα το κόψουν το τι είμαστε όσοι πληρώνουμε εισφορές και φόρους. Γιατί σίγουρα αυτό είμαστε για το κράτος.

Alex

Το προβλημα ειναι ιδιο παντου και παντα. Αλλα λεει ο νομος και αλλα κανουν οι δημοσιοι υπαλληλοι. Και φυσικα χουν θεοποιησει τις εγκυκλιους οι οποιες πολλες φορες ερχονται σε αντιθεση με το νομο. Δε θα γινουμε ποτε κρατος.

Μανολις

Απόλυτα σωστό .

Σύριζας

Τα καημενούλια τα λαμόγια... πολύ στεναχωρήθηκα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4715011

Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας, όπως φάνηκε σε Λονδίνο και Αθήνα το τελευταίο διήμερο – Σημαντικά ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με funds και μεγάλα οικονομικά ονόματα μέσα στην εβδομάδα

8