Τετ α τετ Τσακαλώτου - Σόιμπλε πριν το Eurogroup

«Μυστήριο» με τη συμμετοχή Τόμσεν στο Eurogroup λόγω «ασθένειας» - Με Ντάισελμπλουμ και Βίζερ συναντήθηκαν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Τετ α τετ Τσακαλώτου - Σόιμπλε πριν το Eurogroup
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου 
με Σόιμπλε λίγο πριν το Eurogroup 
Κλείσιμο
που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ όπως ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή η συνεδρίαση θα διεξαχθεί χ
ωρίς τον Πολ Τόμσεν. Αν και ήταν προγραμματισμένο να δώσει κανονικά το παρών,  αυτό δεν θα γίνει καθώς αρρώστησε και ενημέρωσε πως δεν θα καταφέρει να είναι παρών στην συνεδρίαση.

Αυτή τη στιγμή οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν ήδη με τον πρόεδρο του Eurogroup
Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, Πρόεδρο του EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup).
 
Έπειτα στις 14:00 ώρα Ελλάδος, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΕυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης). 
 
Καθοριστικότερη όλων πάντως θεωρείται η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 15:30 ώρα Ελλάδος, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα, καθώς στις 16:00 ξεκινάει επισήμως το Eurogroup και πρώτο θέμα στην ατζέντα του είναι η Ελλάδα.
 
Στόχος των επαφών είναι η προετοιμασία του εδάφους, για τις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συζητήσεων τους σήμερα, έτσι ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, για να βρεθεί τελικά μια πολιτική λύση η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, με την πολιτική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας να παραμένει.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.
 
Βάσει αυτών των πληροφοριών, δεδομένης της εν λόγω θέσης των συντακτών της έκθεσης, το Ταμείο φαίνεται να προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Υπό αυτά τα δεδομένα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η επιμονή του Ταμείου σε αυτή την τοποθέτηση, και η επιμονή της πλευράς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στη δική της θέση, συντηρούν τον πυρήνα της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Πρόκειται για παράμετρο που έχει επισημάνει επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση, αποκρούοντας αιτιάσεις περί δικών της "ευθυνών" για κωλυσιεργίες στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης