Τελικά, πάμε... Βουλγαρία: Σε δύο χρόνια μετακινήθηκαν στα Βαλκάνια 18.000 ελληνικές εταιρείες

Τελικά, πάμε... Βουλγαρία: Σε δύο χρόνια μετακινήθηκαν στα Βαλκάνια 18.000 ελληνικές εταιρείες

Πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν «επαγγελματική στέγη» στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία

Με λουκέτα, κλείσιμο βιβλίων παροχής υπηρεσιών και μεταφορά της έδρας τους στην αλλοδαπή αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τη λαίλαπα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που έρχεται από την 1/1/2017.

Οι λογιστές και τα επιμελητήρια είναι οι πρώτοι δέκτες της απελπισίας των επαγγελματιών και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διακοπή της δραστηριότητά τους, διερευνώντας εναλλακτικές «πατέντες», όπως σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας, φυγή στο εξωτερικό αλλά και φοροεισφοροδιαφυγή προκειμένου να αντισταθούν στο «πογκρόμ» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση κατά της επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της νέας ατομικής επιχείρησης (πχ. μια start up που διακρίθηκε για την καινοτομία της) η οποία κατέγραψε καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ. Ο φόρος που της αναλογεί είναι 38.000 ευρώ ενώ άλλες 38.000 πρέπει να καταβάλλει ως προκαταβολή φόρου. Αν προστεθεί η δαπάνη για ασφαλιστικές εισφορές 27.000 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης 6.351 ευρώ, το ισοζύγιο όχι μόνο είναι αρνητικό, δηλαδή δεν του μένει στην τσέπη του ούτε ένα ευρώ αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει ή να δανειστεί και άλλα 9.351 ευρώ για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Τον επόμενο χρόνο αν αντέξει η επιχείρηση, η φοροεπιδρομή θα είναι πιο ήπια καθώς θα αφαιρεθεί η προκαταβολή φόρου και θα «εκπέσουν» τα ασφάλιστρα.

Στην περίπτωση που η νέα ατομική επιχείρηση δηλώνει κέρδη 50.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει φόρο και προκαταβολή φόρου 15.500Χ2, ασφαλιστικές εισφορές 13.500 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 2.076 ευρώ. Στην τσέπη του νέου επιχειρηματία για να ζήσει θα μείνουν 3.424 ευρώ.

«Τα λουκέτα δεν άρχισαν σήμερα» σημειώνει ο κ. Γιώργος Θανόπουλος, ερευνητής στο ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. «Ωστόσο η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2017 δίνουν τη χαριστική βολή. Άλλες 18.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου σύμφωνα με την έρευνα γνώμης του ινστιτούτου. Ο υγιής επιχειρηματίας με μεσαίο κέρδος δεν μπορεί να αντέξει. Του στραγγίζουν τη ρευστότητα καθώς η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές αντιστοιχεί στο 70% του εισοδήματος. Έτσι αναγκάζεται να κλείσει το μαγαζί ή το βιβλίο παροχής και περνάει στην άτυπη, αδήλωτη ή "μαύρη" επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να επιβιώσει».

«Άτυπος επιχειρηματίας είναι ο λεγόμενος επαγγελματίας με το βαλιτσάκι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, που έκλεισε το μαγαζί του και δουλεύει από σπίτι σε σπίτι. «Είναι ο υδραυλικός, η κομμώτρια, η μανικιουρίστα, ο καθηγητής φροντιστηρίου που πέρασε στον άτυπο τομέα της οικονομίας, ο οποίος δεν ελέγχεται όπως η αδήλωτη εργασία, άρα δεν μπορεί και να μετρηθεί».

Πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν «επαγγελματική στέγη» στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία.

«Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταμετρηθεί 63.000  αιτήσεις για άνοιγμα προσωπικών ή εταιρικών λογαριασμών και απόκτηση ΑΦΜ, η τάση για μαζική φυγή στη Βουλγαρία έχει κάπως εξασθενήσει» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης. «Οι εταιρίες που μετέφεραν την έδρα τους στα Βαλκάνια το έκαναν περισσότερο για να διακινούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μετά τα capital controls, παρά εξαιτίας τις φορολογικής επιβάρυνσης. Γι' αυτό και οι πιο πολλές εταιρείες στα Βαλκάνια καταγράφουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν υπαλλήλους. Η μεταφορά της έδρας πάντως δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται να συνεκτιμήσει ο επιχειρηματίας τον κίνδυνο συναλλαγματικής αστάθειας στα Βαλκάνια, την έλλειψη εξειδίκευσης του προσωπικού και την έλλειψη υποδομών. Σίγουρα ένας απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών είναι πιο εύκολο να μεταφέρει την έδρα του εν προκειμένω στην Κύπρο και να πληρώνει χαμηλή φορολογία και εισφορές».

Διαφορετικά κίνητρα είχαν οι μεγάλες εταιρίες (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Coca Cola) που μετέφεραν την έδρα τους σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς ήθελαν κυρίως πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς προσκόμματα αλλά και μια ευρωπαϊκή έδρα που να περιβάλλει με αξιοπιστία το brand name τους. Και αυτή σίγουρα δεν ήταν η Ελλάδα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece (Μάρτιος 2016) το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο (2015), μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Τουλάχιστον 18.000 εταιρίες έχουν συσταθεί τα δύο τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

- Μέχρι 31/12/2014 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε σε περίπου 11.000 από τις οποίες οι 9.000 περίπου δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (εργαζόμενο). Επίσης 6.000 (εκ των 1.000) εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

-Για το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές/καταχωρήσεις επιχειρήσεων και οι οποίες στο σύνολο τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (και βέβαια δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία) όπως επίσης δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.

-Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν ΑΦΜ στη Βουλγαρία προκειμένου να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Tα capital controls ήταν ο κύριος λόγος των εταιρειών αυτών, χωρίς ωστόσο, να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην Κύπρο τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να ωφεληθούν από τον χαμηλό εταιρικό φόρο 12,5% επί του καθαρού κέρδους.

Σε περίπτωση που η εταιρεία διανέμει μέρισμα, αυτό φορολογείται για άτομα που είναι Κύπριοι ή που διαμένουν στην Κύπρο πάνω από πέντε χρόνια, με συντελεστή 15% και με 0% για τους μέτοχους που είναι αλλοδαποί. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 19% και οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν φορολογούνται καθόλου. Επιπλέον οι εργοδοτικές εισφορές είναι χαμηλότερες και ο φόρος στο εισόδημα από συντάξεις εκτός Κύπρου (αν θέλουν να μετεγκατασταθούν και συνταξιούχοι) είναι μόλις 5%.

Για παράδειγμα, εταιρεία η οποία έχει κέρδη 100.000 ευρώ για το 2015 με βάση το ποσοστό του εταιρικού φόρου τότε ο φόρος πληρωτέος στην Κύπρο θα είναι 12.500 ευρώ και μηδέν ευρώ κατά την πληρωμή μερίσματος προς το τελικό δικαιούχο. Σε σύγκριση με τη φορολογία στα εταιρικά κέρδη στην Ελλάδα μια επιχείρηση θα πλήρωνε φόρο στο 28%, 28.000 ευρώ, και φόρο επί των μερισμάτων στο 10%, συνολικά η φορολογία που θα έπρεπε να πληρωθεί με βάση τα καθαρά κέρδη είναι 38.000 ευρώ. Με βάση αυτό το παράδειγμα το ποσό εξοικονόμησης φόρων είναι 25.500 ευρώ.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τα μπλοκάκια τους για να συστήσουν ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία), προκειμένου να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων κάνουν λόγο για 18.000 αιτήσεις τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή γιατί η ΙΚΕ υποχρεούται να τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας για τα οποία οι λογιστές ζητούν υψηλότερη αμοιβή.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

lorensita

Όταν χώρες με καλή νομοθεσία ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, ο καθένας αποφασίζει πού να εγκατασταθεί και να αναπτυχθεί στην Ευρώπη, όχι μόνο στη Βουλγαρία ως χώρα με τους χαμηλότερους φόρους στην ΕΕ. Με εκτίμηση [...]

Κοκοράκια

Με τέτοιους τρελούς φόρους ειναι καθήκον και επιβίωση να κλέβεις το κράτος των απατεώνων ,αντίθετα με 10% φορολογία τοτε πρεπει να ειςαι ηλίθιος για να μην πληρώνεις φόρους .διαλεχτε και πάρτε δημόσιο κοπριτες πολιτηκαντες

αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες

η Ελλάδα θα είχε μείνει ακατοίκητη, σε λίγα χρόνια θα πίνουμε νερό στο όνομα των μεταναστών και των προσφύγων που κρατήσαν ζωντανή την χώρα μας δημογραφικά, η Ελληνική μειονότητα Ισλαμικού Βαλκανιστάν(πρώην Ελλάδα) θα τους ευγνωμονεί και ως αντάλλαγμα θα επιτραπεί από το Χαλιφάτο να χτιστεί ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ.

.. μακρια

.. μακρια απο βαλκανια Μαλτα ειναι η λυση, αλλα οι Ελληναραδες θελουν να ιδρυσουν εταιρια με 500 ευρω και να μπλεξουν, εκει το κοστος ειναι περιπου 7 με 8 χιλιαρικα, ευρω στις συναλαγες διπλα Ιταλια και Ευρωπη μικρο μερος με 0 εγκληματικοτητα και τωρα με την Rynar εισιτηριακι το πολυ ενα 50αρικακι πηγαινε ελα, ασε και τα αλλα κολπακια που θα τα μαθεις οταν πας, αλλα μια ζωη στο τζαμπα εχει μαθει ο Ελληνας ....

geo

Αυτοί έδιωξαν τους κομμουνιστές εμείς τώρα τους ψηφίσαμε.

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΝΟΣΙΟ

ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟ 99%,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΔΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ Ή ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΝΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ-ΒΟΥΛΕΥΤΗ. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΣΤΩ 9500 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΟΙ ΜΕ 40-50.000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ 100.000 ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΤΟΝ 20-30.000 ΣΕ ΦΠΑ ΕΝΩ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΙΚΙΑ-ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΤΛ ΠΡΟΣ-ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ.ΑΡΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 10 ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 10 ΔΕΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΥΤ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΛΕΒΟΥΝΕ ΟΙ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Ή ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΕΚ ΔΗΜΟΣΙΟΩΝ ΥΠΑΛΛΗΝΩΝ ΚΛΕΒΟΥΝΕ ΚΑΙ ΛΑΔΟΝΟΝΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ 100%....ΜΕ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΚΗΦΗΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΤΕΡΕΥΤΗΚΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟΥΠΩΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΩ....

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ

ΣΑΜΑΡΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΝΕ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΒΕΛΑΖΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

TΩΡΑ ΟΛΟΙ19/10/201609:07

Κλαίμε που τον θυμόμαστε και ελπίζουμε να μην τον ξαναδούμε ποτέ.

tom mix

Μαλιστα...στα 2 χρονια του αλεξη 18 χιλιαδες...μαλιστα..κατε και καμια ερευνα για πριν τον αλεξη..π.χ 2006-2009 ΝΔ ,και 2009-2014 αντωνοβαγγελογιωργου...για να δουμε..γινεται λιγο αμεροληπτοι..αφου τα δανεια εξηπηρετουνται γιατι να γλειφουμε...και να μας λενε διαπλεκομενους..

papaki

Γιατί κάθε νοήμων και νοικοκύρης πολίτης που αγαπάει την Ελλάδα, πρέπει να συνδράμει με κάθε μέσο και δυνάμεις να διώξει κλωτσηδόν αυτή την πολιτική συμμορία, αυτό το κόκκινο φασιστικό μόρφωμα που κατέλαβε την εξουσία. Υπηρετούμε και εξυπηρετούμε μόνο ΕΝΑ ιερό συμφέρον: την πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Και σε αυτό το μέλλον, δεν περιλαμβάνεται ούτε δείγμα κομμουνισμού / σοσιαλΗσμού.

...

Καλά έκαναν και πήγαν! Όχι που θα πλήρωναν κερατιάτικα για να πηγαίνουν μετά τα λεφτά σε ημετέρους, προσλήψεις στο δημόσιο, παχυλούς μισθούς στο δημόσιο κλπ.

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

H Βουλγαρία, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στρέφει όλη της την προσοχή στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, εκεί όπου η χαμηλού κόστους μεταποίηση παντρεύεται με τις εξαγωγές και μαζί δημιουργούν νέες, καινοτόμες και δημιουργικές εταιρείες. Μια νέα γενιά μηχανικών και προγραμματιστών, η γενιά της Δύσης με διεθνή ωστόσο ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αναδεικνύει την προσπάθεια και το όραμα της Βουλγαρίας να καταστεί η τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.Οι απόφοιτοι πληροφορικής και πάσης φύσεως μηχανικοί της Βουλγαρίας παύουν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία για την αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών. Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις απασχολούν, σήμερα, περί τους 40.000 μηχανικούς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας της Βουλγαρίας. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο του 1%.H Βουλγαρία δύναται προσφέρει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Διαθέτει αξιόλογο, υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα χαμηλότερο κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, δηλώνει ο Asparuh Koev, Διευθύνων Σύμβουλος της Transmetrics, μια start-up που εργάζεται για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον νευραλγικό κλάδο των μεταφορών στη Βουλγαρία.Η Σόφια διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τον τίτλο ενός νέου τεχνολογικού κέντρου, αφού είναι σε θέση να προσφέρει εργασία σε χιλιάδες αποφοίτους των τεχνολογικών σπουδών/σχολών. Αρκετοί από αυτούς μπορούν να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν προϊόντα, ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ακόμη και της διεθνούς τεχνολογικής βιομηχανίας.ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΡΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ.ΞΥΠΝΑΤΕ ΝΤΟΥΓΑΝΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Σ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

panos

Και για εξηγγσε μας γιατι η ιρλανδια με ευρω κσι μεγαλθτερους μισθους πεταει με αναπτυξη 6%. Απσντηση χαμηλη φορολογια και δημοσιο που ειναι για να εξυπηρετει πολιτες κακ νσ κσνει την ζωη των επιχειρησεων ευκολη γισ να ανζπτυσοντσι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης