Απόστολος Πουλοβασίλης, ένας Έλληνας στο τιμόνι των Lloyd’s

Απόστολος Πουλοβασίλης, ένας Έλληνας στο τιμόνι των Lloyd’s

Ο πατέρας του τον πίεζε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Δεν τον άκουσε και ακολούθησε την πανίσχυρη «φωνή της καρδιάς». Η σχέση του με τη θάλασσα ήταν καρμική - και τον δικαίωσε. Πλέον, μόνο με τη «σφραγίδα» του ναυλώνονται, ασφαλίζονται ή πωλούνται τα πλοία. Και είναι μόλις 36 ετών.

Σε ηλικία 36 ετών έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος του Lloyd’s Register παγκοσμίως. Εχει  υπό την ευθύνη του την Ανατολική Μεσόγειο - από την Ελλάδα και την Ιταλία ως τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Α

Απόστολος Πουλοβασίλης, ένας Έλληνας στο τιμόνι των Lloyd’s

Ο πατέρας του τον πίεζε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Δεν τον άκουσε και ακολούθησε την πανίσχυρη «φωνή της καρδιάς». Η σχέση του με τη θάλασσα ήταν καρμική - και τον δικαίωσε. Πλέον, μόνο με τη «σφραγίδα» του ναυλώνονται, ασφαλίζονται ή πωλούνται τα πλοία. Και είναι μόλις 36 ετών.

Σε ηλικία 36 ετών έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος του Lloyd’s Register παγκοσμίως. Εχει  υπό την ευθύνη του την Ανατολική Μεσόγειο - από την Ελλάδα και την Ιταλία ως τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Απόστολος Πουλοβασίλης είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύτηκε ο ιστορικότερος νηογνώμονας μια νευραλγική θέση, επιβεβαιώνοντας την αξία και το καλό όνομα που έχουν οι Ελληνες στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Ενα πράγμα θα σου πω για τον Πουλοβασίλη: όταν τον γνώρισα δεν είχαμε ούτε ένα πλοίο στον νηογνώμονα της Lloyd’s. Τώρα έχουμε 40», μας είπε Ελληνας μεγαλοεφοπλιστής της νέας γενιάς στη διάρκεια της έρευνας που κάναμε για τον  διευθύνοντα σύμβουλο του Hellenic Lloyd’s και περιφερειακού διευθυντή για την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική.

Το στρατηγείο του Lloyd’s βρίσκεται σε πολυώροφο κτίριο της Ακτής Μιαούλη και απασχολεί 120 στελέχη, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις για ναυτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Στα τελευταία πέντε χρόνια, υπό τη διοίκηση του Απόστολου Πουλοβασίλη, το ανθρώπινο δυναμικό σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι λόγοι ήταν αφενός η αύξηση της δύναμης της ελληνικής ναυτιλίας που έσπασε το φράγμα των 4.000 πλοίων, φτάνοντας τα 4.173, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, και αφετέρου η επέκταση των δραστηριοτήτων του καθώς και των περιοχών ελέγχου, στις οποίες τον περασμένο Νοέμβριο περιελήφθησαν η Ιταλία, το Μονακό, η Μάλτα και η Κροατία.  

Και όταν μιλάμε για τον Lloyd’s Register αναφερόμαστε στον όμιλο που ιδρύθηκε το 1760 με στόχο να επιθεωρεί τα πλοία και να δίνει την πιστοποίηση στους εμπόρους και στους ασφαλιστές τους ότι η πραμάτεια τους θα φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό της.

Τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι νηογνώμονες για ένα πλοίο είναι απαραίτητα για τη ναύλωση, την ασφάλιση και την πώλησή του. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει 240 γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο και απασχολεί 6.000 εργαζομένους, ενώ έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς -εκτός ναυτιλίας- στις πιστοποιήσεις όπως είναι η βιομηχανία, η υγεία, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, το περιβάλλον, καθώς και στο θέμα ασφάλειας πλοίων και λιμένων.

Το γραφείο της Lloyd’s στον Πειραιά  παρακολουθεί και ελέγχει 1.000 περίπου πλοία ελληνικών συμφερόντων, που είναι το 26% σε τονάζ του συνολικού ελληνικών συμφερόντων στόλου που πλέει στις θάλασσες του κόσμου. Επίσης, παρακολουθεί πάνω από 100 υπό ναυπήγηση ελληνόκτητα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Ολοι οι μεγάλοι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν πλοία τους στον νηογνώμονα του Lloyd’s.

Η έκρηξη που του άλλαξε τη ζωή 
Κλείσιμο
Τον Απόστολο Πουλοβασίλη τον γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Πολλοί λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η στροφή στην καριέρα του συνδέθηκε με ένα σοβαρό ατύχημα που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την ίδια του τη ζωή. Συνέβη πριν από 15 χρόνια, όταν ως επιθεωρητής του Lloyd’s, σε ηλικία 25 ετών, ενώ πραγματοποιούσε έλεγχο σε δεξαμενή,  σημειώθηκε έκρηξη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στα πόδια. Μάχιμος στην κυριολεξία.

Ο τραυματισμός τον ανάγκασε να σταματήσει τις επιθεωρήσεις πάνω στα πλοία. Ηταν η χρονιά-κομβικό σημείο για τον νεαρό τότε επιθεωρητή. Βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και ξαναμπήκε στη δουλειά. Και όπως λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «ουδέν κακό αμιγές καλού».

Ηταν η χρονιά που ξεκίνησε η εφαρμογή του ISM Code, ο οποίος έγινε υποχρεωτικός τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1998. Σύμφωνα με τον κώδικα αυτό, οι νηογνώμονες δεν αρκούνταν στο να επιθεωρούν μόνο τα πλοία για να εξακριβώσουν την ασφάλειά τους, αλλά εξέταζαν και το σύστημα διαχείρισης  μιας εταιρείας, τον τρόπο που λειτουργούσε με λίγα λόγια. Αυτός ήταν ο νέος τομέας του Απόστολου Πουλοβασίλη, που τον έφερε σε λιγότερο από 10 χρόνια σε ένα από τα πιο υπεύθυνα πόστα της παγκόσμιας ναυτιλίας, αναλαμβάνοντας άξια τα ηνία από τον επίσης πετυχημένο και «μέντορά του» Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος θα γινόταν αντιπρόεδρος του ομίλου Τσάκου.

Ενας «Λονδρέζος» μηχανολόγος μηχανικός
Το κουβάρι της ζωής ενός από τους πιο πετυχημένους Ελληνες της παγκόσμιας ναυτιλίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από 41 χρόνια στην Αγγλία. Εκεί όπου γεννήθηκε και έζησε έως τα 10 χρόνια του. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος, ήταν γεωπόνος και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα. Τότε συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, ενώ διετέλεσε πρύτανης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η οικογένεια δεν είχε καμία σχέση με τη θάλασσα, πλην της συνηθισμένης των καλοκαιρινών διακοπών. Γι’ αυτό και όταν ο Απόστολος ανακοίνωσε στους  γονείς του ότι θα ασχοληθεί με τη ναυτιλία, δεν τον πήραν και πολύ ζεστά.

Ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει ο γιος του ακαδημαϊκή καριέρα. Ομως ο νεαρός Απόστολος ακολούθησε το ένστικτό του και αυτό που του έλεγε η καρδιά του. Αλλωστε, όπως λέει και ίδιος όταν βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους, η σχέση του με τη θάλασσα είναι καρμική.

Επέστρεψε στη «γενέτειρά» του, το Λονδίνο, όπου σπούδασε στο Imperial University College of London μηχανολόγος μηχανικός και εξειδικεύτηκε στη ναυτιλία στο UCL. Τελειώνοντας τις σπουδές του έκανε αίτηση στο Lloyd’s ως εκπαιδευόμενος επιθεωρητής. Ηταν το 1988. Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού ακολούθησε προγράμματα  εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στην Αγγλία, στην Ολλανδία και στην Κροατία, ήρθε στο γραφείο του Πειραιά.

Λώρα, Σοφία και ΑΕΚ: οι μεγάλες αγάπες
Το Λονδίνο σημάδεψε  γλυκά τον Απόστολο Πουλοβασίλη αφού εκεί γνώριζε τη σύζυγό του, τη Λώρα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον  Αλέξανδρο, που είναι σήμερα εννέα χρόνών, και τη Σοφία, πέντε ετών.

Μεγάλη του αγάπη είναι η ΑΕΚ, αφού οι ρίζες της οικογένειάς του είναι από τη Μικρά Ασία.  Δηλώνει αισιόδοξος για την ομάδα του αφού το εφοπλιστικό - ναυτιλιακό στοιχείο αφήνει τη δική του σφραγίδα σε αυτή, μετά την ανάληψη της τύχης της από επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων είναι και τρεις πλοιοκτήτες, ο Νίκος Νοτιάς, ο Γκίκας Γκούμας και ο Πέτρος Παπάς.

Αγαπημένος του προορισμός η Σαντορίνη, όπου πηγαίνει διακοπές μαζί με την οικογένειά του.

Εμπιστος του ναυτιλιακού lobby
Το μυστικό της επιτυχίας του αποτυπώνεται ανάγλυφα στο ρητό «σκληρή δουλειά, θέληση για μάθηση και αφοσίωση στον σκοπό, για να κάνουμε κάτι που μετράει…». Ταξιδεύει πολύ συχνά στο Λονδίνο, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, και έχει πολύ καλή και στενή συνεργασία με τον  πρόεδρο του ομίλου, David Moorhouse, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Richard Sadler, σχεδιάζοντας μαζί τους τούς επόμενους στόχους του οργανισμού.

Οι δύο επικεφαλής του ομίλου Lloyd’s επισκέπτονται και εκείνοι με τη σειρά τους συχνά την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και έχουν αμοιβαία  εμπιστοσύνη με το ναυτιλιακό lobby.    Ο Απόστολος Πουλοβασίλης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης -  Πιστοποίησης (HellasCert), ενώ το 2004 έλαβε την τιμητική διάκριση ποιότητας «Πρόσωπο με τη μεγαλύτερη δράση από πλευράς Φορέων Πιστοποίησης».

Προτεραιότητα το περιβάλλον
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ναυτιλία τη σύγχρονη εποχή ολοένα και περισσότερο. Ο Lloyd’s δείχνει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα του περιβάλλοντος. «Πιστεύω» του Απόστολου Πουλοβασίλη είναι ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί σε συνδυασμό  πρακτικών εφαρμογών και μεθόδων για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη ναυτιλιακή και όχι μόνο βιομηχανία.

Ο Lloyd’s  είναι από τους πρωτοπόρους στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τους φορείς της ναυτιλίας και με στόχο την εύρεση της πιο αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης λύσης βάσει της οποίας θα αντιμετωπιστεί το θέμα από τη ρίζα του. 

Ο όμιλος Lloyd’s έχει παρουσία στην Ελλάδα από τον προπερασμένο αιώνα, τον 19ο. Τη δεκαετία του 1880 ο ναύαρχος Woods Pascha, έχοντας ως βάση την Κωνσταντινούπολη, επισκεπτόταν την Ελλάδα για να επιθεωρήσει πλοία όποτε τον καλούσε το καθήκον. Το πρώτο «γραφείο» ο όμιλος το άνοιξε στην Ελλάδα σε νησί. Πιο συγκεκριμένα στη Σύρο, όπου χτυπούσε τότε η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Τα έγγραφα εκείνης της εποχής φέρουν την υπογραφή του επιθεωρητή D. Graham. Χρόνια αργότερα τα γραφεία μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης