Καμπανάκι ΔΝΤ για νέα χρηματοπιστωτική κρίση που θα «σαρώσει» τις αναδυόμενες οικονομίες

Καμπανάκι ΔΝΤ για νέα χρηματοπιστωτική κρίση που θα «σαρώσει» τις αναδυόμενες οικονομίες

«Το σοκ στον εταιρικό κλάδο γρήγορα θα μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις τράπεζες» εκτιμά χαρακτηριστικά το ΔΝΤ

Καμπανάκι ΔΝΤ για νέα χρηματοπιστωτική κρίση που θα «σαρώσει» τις αναδυόμενες οικονομίες
Eπανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αυτή τη φορά στις αναδυόμενες οικονομίες, μπορεί να προκαλέσει η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο όπως προειδοποιεί η νέα κρίση θα έχει παγκόσμιες προεκτάσεις. 

Σύμφωνα με το Ταμείο μάλιστα Κίνα, Τουρκία, Χιλή και Βραζιλία είναι οι πλέον ευάλωτες χώρες έναντι της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η έκθεσή τους στις ΗΠΑ είναι αρκετά μεγάλη. «Το σοκ στον εταιρικό κλάδο γρήγορα θα μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις τράπεζες» εκτιμά χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου τις καλεί να προετοιμαστούν για πιθανό κύμα εταιρικών χρεοκοπιών και να παρακολουθούν στενά τις μεγάλες εταιρείες που έχουν σημαντική δανειακή έκθεση, ιδίως όταν αυτές έχουν σχέση με τράπεζες. Στη χειρότερη περίπτωση το κύμα χρεοκοπιών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φαύλο κύκλο, με τις εταιρικές χρεοκοπίες να πλήττουν τις τράπεζες, οι οποίες θα αρχίσουν να περιορίζουν τον δανεισμό, επιδεινώνοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες χρεοκοπίες κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της, τα οποία από το 2009 παραμένουν στο 0% - 0,25%. Τα - επί αρκετά χρόνια - χαμηλά επιτόκια ώθησαν στα ύψη τον εταιρικό δανεισμό των αναδυόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάρτησή τους από την αμερικανική νομισματική πολιτική. Τώρα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τις εταιρείες που έχουν δανειστεί σε δολάρια θα αυξηθούν. 

Μάλιστα η έκθεση υπολογίζει ότι τα χρέη των εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα στις αναδυόμενες οικονομίες τετραπλασιάστηκαν από το 2004 ως το 2014, στα 18 τρισ. δολάρια από 4 τρισ. δολάρια. Αυτό το «πάρτι» δανεισμού έχει εκτινάξει το εταιρικό χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 75%, όταν πριν το 2004 ήταν μικρότερο από 50%.
Κλείσιμο

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο από το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι αναδυόμενες οικονομίες δεν βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης όπως το 2008, αλλά σε φάση επιβράδυνσης.

Με το εταιρικό χρέος στις αναδυόμενες να είναι σήμερα κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερο, με τη φυγή κεφαλαίων που αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων και τις τιμές των εμπορευμάτων να έχουν μειωθεί κατακόρυφα, η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους δεν φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή. Αν προστεθεί σε αυτούς τους παράγοντες και η σημαντική υποβάθμιση πολλών νομισμάτων αναπτυσσόμενων οικονομιών έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο, τότε υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την τέλεια καταιγίδα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και, εν συνεχεία, στις ανεπτυγμένες. Για αυτό τον λόγο το ΔΝΤ έχει καλέσει επανειλημμένως τη Fed να καθυστερήσει μέχρι το 2016 την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης