LIVE

Κορωνοϊός

ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη 434 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη 434 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Ο Οργανισμός εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 434,5 εκατ. ευρώ από 501,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένα κατά 13,4%. Στο ίδιο διάστημα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 6,5%, στα 4,458 δισ. ευρώ από 4,766 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η μείωση αυτή στα έσοδα προέρχεται σχεδόν ισομερώς από τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας και τις χαμηλότερες πωλήσεις εξοπλισμού. 

Σε επίπεδο τριμήνου, τα καθαρά κέρδη

Ο Οργανισμός εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 434,5 εκατ. ευρώ από 501,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένα κατά 13,4%. Στο ίδιο διάστημα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 6,5%, στα 4,458 δισ. ευρώ από 4,766 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η μείωση αυτή στα έσοδα προέρχεται σχεδόν ισομερώς από τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας και τις χαμηλότερες πωλήσεις εξοπλισμού. 

Σε επίπεδο τριμήνου, τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 163,1 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, από 201,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εμφανίζοντας μείωση 19%. Υπενθυμίζεται ότι τα περυσινά μεγέθη περιλαμβάνουν κέρδη ύψους € 17 εκατ. από την πώληση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.  

Τα έσοδα υποχώρησαν σε ποσοστό 7,4% στο γ΄ τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 1,517 δισ. ευρώ από 1,638 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε συγκρίσιμη βάση, (εξαιρουμένων των εσόδων της  θυγατρικής Cosmofon, την οποία ο Όμιλος έπαψε να ενοποιεί στο Β’ τρίμηνο 2009) η μείωση ήταν της τάξης του 6,4%.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος της συνολικής μείωσης των εσόδων αποδίδεται στις μειώσεις τιμών ή τελών τερματισμού που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές στις κλήσεις προς κινητό τηλέφωνο, στις μισθωμένες γραμμές και στις υπηρεσίες διασύνδεσης. 

Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στο 37,7%, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης.

Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, κατά το γ’ τρίμηνο του 2009, μειώθηκαν κατά 7,1% και ανήλθαν στα 945,8 εκατ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στο μειωμένο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ως αποτέλεσμα της μείωσης των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία.

Όσον αφορά το συνολικό δανεισμό, στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 ανήλθε σε 5,998 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,8% από το τέλος του 2008, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 4,362 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,4% από το τέλος του 2008 (συμπεριλαμβάνοντας και τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα). Στο τρίτο τρίμηνο του έτους ο ΟΤΕ ρευστοποίησε το σύνολο των κρατικών ομολόγων που είχε στη διάθεση του έναντι 291 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αυξήθηκε κατά μόλις 261, 6 εκατ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου 2009 (συμπεριλαμβάνοντας και τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα) παρά την πληρωμή του μερίσματος ύψους 367 εκατ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο, λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών του τριμήνου που ξεπερνούν τα 105 εκατ. ευρώ.
 

Όπως αναφέρεται, η διοίκηση δεν σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου υπολειπόμενου ύψους 571,9 εκατ. ευρώ, που λήγει το Νοέμβριο 2009, και πρόκειται να το αποπληρώσει από τα διαθέσιμα μετρητά.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τριμήνου, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ, Παναγής Βουρλούμης σημείωσε τα εξής: 

«Ο Όμιλός μας είχε συγκριτικά καλές επιδόσεις κατά το Γ΄Τρίμηνο του 2009, ένα τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομική κρίση που είχε επηρεάσει τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης στην αρχή του έτους, χτύπησε ιδιαίτερα τις οικονομίες των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές μάλιστα και εν τω μέσω βιαστικών και απρόβλεπτων ρυθμιστικών και ανταγωνιστικών κινήσεων, οι εταιρείες του Ομίλου μας, σημείωσαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από αυτές του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης τους, ενώ ταυτόχρονα προστάτευσαν το περιθώριο κερδοφορίας τους. Καθότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο στις παρούσες συνθήκες να έχουμε βελτίωση στον τομέα τον εσόδων, αναγκαστικά πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, στον τομέα της μείωσης του κόστους. Στις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδος, ο δείκτης κόστους προσωπικού προς έσοδα, απέχει σημαντικά από εκείνον των άλλων Ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Για το 2009, οι ενέργειές μας μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων του Ομίλου, θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας για περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας παραπλήσιο με αυτό του προηγουμένου έτους.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης