Η τρόικα αμφισβητεί τώρα τις 100 δόσεις, δέχεται μόνον τις 72!

Η τρόικα αμφισβητεί τώρα τις 100 δόσεις, δέχεται μόνον τις 72!

Παράλληλα απαιτεί να ενταχθούν στην τροπολογία αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ενδέχεται να “κόψουν” δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους από τις ευεργετικές ρυθμίσεις

Η τρόικα αμφισβητεί τώρα τις 100 δόσεις, δέχεται μόνον τις 72!
Να μη δεχτεί άλλες υποχωρήσεις στο θέμα της ρύθμισης των χρεών στην εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία, εμφανίζεται αποφασισμένη η κυβέρνηση μετά το «κάζο» των τελευταίων αλλαγών και επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο μέχρι αργά χθες βράδυ δεν δημοσιεύτηκε η σχετική εγκύκλιος της κυρίας Σαββαΐδου, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα, ώστε να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στην έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet –ανοίγει πιθανότατα την Τετάρτη.

Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα θέλει να ισχύουν έως 72 δόσεις το πολύ και για λίγους, με εμπράγματες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, αντί για τις 100 δόσεις για το 97% των οφειλετών που χρωστούν έως 15.000 ευρώ. Επιπλέον ανησυχεί για τα αποτελέσματα που θα έχει στην είσπραξη των φόρων, αφού, ακόμα και μετά τις αλλαγές, οι τρέχουσες οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να ρυθμίζονται με 12 δόσεις.

Η παράταση της αβεβαιότητος πάντως σκορπίζει ανησυχία και στο οικονομικό επιτελείο αφού εδώ και σχεδόν 2 μήνες δεν εισπράττονται ούτε οι παλαιές οφειλές (αφού δεν έχει ανοίξει η διαδικασία για τις 100 δόσεις), αλλά... ούτε και οι τρέχουσες, αφού όλοι περιμένουν να δουν τι θα μείνει ίδιο και τι θα αλλάξει στις ρυθμίσεις.

Η Τρόικα αρνείται να δεχτεί τη νέα ρύθμιση, επειδή δεν εξετάζει ποιος χρωστάει στο Δημόσιο και αν βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, αλλά πόσα χρωστάει. Σε όσους χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ προσφέρει έως 100 δόσεις, ενώ στους υπόλοιπους έως και 72. Ζητάει να υπάρχει πλήρης καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, ώστε:

- να λιγοστέψουν οι αιτήσεις και να εντάσσονται μόνον όσοι βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία (π.χ. άνεργοι) και όχι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι.
Κλείσιμο

- να ελέγχεται ποιοι έχουν και δεν πληρώνουν. Π.χ. να παρακολουθείται η μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, ώστε να εντοπιστεί αν κάποιος βρήκε χρήματα να αγοράσει αυτοκίνητο ή σπίτι, ενώ πληρώνει με 100 δόσεις στο Δημόσιο.

- να «φακελώνονται» οι οφειλέτες, όπως γινόταν και με τις παλαιές ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν ευκολότερα κατασχέσεις αν δεν τηρήσουν μετά από 2-3 μήνες τη ρύθμιση.

Η Τρόικα βλέπει ότι επί συνόλου 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, η ρύθμιση προσφέρεται σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες χωρίς το Δημόσιο να έχει στη διάθεσή του πλήρη στοιχεία του περιουσιολογίου τους. Στις προηγούμενες ρυθμίσεις όπου τέθηκε ως απαίτηση να δηλώνουν οι φορολογούμενοι τι εισπράττουν και τι κατέχουν, βρέθηκαν μόνο 200.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν σε ρύθμιση.

Αδικία

Αντιθέτως όμως, ενώ η ρύθμιση όπως σχεδιάστηκε, στοχεύει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις του παρελθόντος, δεν αίρει τις κατασχέσεις για όσους τις έχουν ήδη υποστεί, παρεκτός αν μπορέσουν να αποπληρώσουν πρώτα το 50% της αρχικής οφειλής τους. Πρακτικά δηλαδή, αφήνει απ’ έξω εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη και θα έσπευδαν να ρυθμίσουν, αφού η εφορία έχει ήδη εντοπίσει τις πηγές των εισοδημάτων τους και τις κατάσχει. Και αν όμως πρόσφερε μια προσωρινή άρση των κατασχέσεων, δεν θα έχανε έσοδα αφού αν άφηναν απλήρωτη δόση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πάλι αμέσως τις κατασχέσεις, εν αντιθέσει με τα εκατομμύρια άλλων φορολογουμένων που δεν έχουν δηλώσει τι κατέχουν και το Δημόσιο αγνοεί τις πηγές των εισοδημάτων τους.

Πιέζουν για νέα μέτρα

Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, η Τρόικα πιέζει να αλλάξει η ρύθμιση, «φουσκώνοντας» το δημοσιονομικό κενό που εξαρτάται και από την εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης.

Η Τρόικα ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 3 δισ. για το 2015, παρότι η Αθήνα έχει μειώσει τον στόχο των εισπράξεων για το 2014, ώστε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για του χρόνου.

Συγκεκριμένα, με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού (Μάιος 2014) τον Νοέμβριο θα έπρεπε να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Αθήνα μείωσε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,5% για φέτος και μετέφερε μέρος των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στο 2015, όπου στόχος είναι να φτάσει το πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.

Πρακτικά δηλαδή, η κυβέρνηση αφήνει περίπου 3 δισ. ευρώ από τις εισπράξεις του τελευταίου διμήνου, να μεταφερθούν στο 2015. Έτσι στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή πιθανότατα, ο στόχος είσπραξης στο τελευταίο δίμηνο του 2014 θα μειωθεί από 12,5 δισ. σε περίπου 9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 1 δισ. είναι τα τέλη κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα είναι οι επόμενες δόσεις φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρου πολυτελείας, τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς που δεν θα εντάσσονται πια στις 100 δόσεις).

Παρόλα αυτά η Τρόικα θεωρεί πως και τα έσοδα αυτά δύσκολα θα έρθουν, ακόμα και αν οι πληρωμές τους γίνουν με μόλις που προβλέπει η «Πάγια» ρύθμιση. Αν και έχει πολλά προαπαιτούμενα και δεν φαντάζει ελκυστική, δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσες τρέχουσες δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ τελικώς θα ενταχθούν σε αυτήν.

Το οξύμωρο όμως επιπλέον είναι ότι πολλοί που σκοπίμως άφησαν απλήρωτους επί τρίμηνο τους φόρους τους, τώρα ίσως έχουν την ευκολία να πληρώνουν τις επόμενες δόσεις που έβγαλε η εκκαθάριση, ενώ αντιθέτως όσοι πλήρωναν πάντα στην ώρα τους φόρους και ρυθμίσεις, δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τακτικά ή να μπουν στην πάγια ρύθμιση με τις 12 δόσεις.

Στην κυβέρνηση πάντως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για νέες αλλαγές στη ρύθμιση χρεών, αλλά δεν αποκλείεται να δεχτεί κάποια υποχώρηση στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.

Τα «αγκάθια»

Μετά το «κάζο» με την υποχώρηση της κυβέρνησης, η Αθήνα θεωρεί casus belli κάθε περαιτέρω πίεση για αλλαγές.

Τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, ενώ δείχνουν κατανόηση πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προλαβαίνουν να εφαρμοστούν.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Προϋπολογισμός 2015: Η Τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό 3 -3,5δισ. για το 2015. Θεωρεί αδύνατο να εισπραχθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμεβρίου φέτος, τα 12,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε (από τον Μάιο ήδη) ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2014. Η Αθήνα θεωρεί πως έστω και δύσκολα θα καταφέρει να το καλύψει χωρίς νέα μέτρα. Για αυτό «έριξε» την πρόβλεψη των εσόδων στα 9-10 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος από 2,9% σε 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να το μεταφέρει σαν … «μαγιά» στο 2015, προκειμένου να πετύχει τότε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Υπολογίζει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 7-9 δισ. ευρώ και θα καλύψει άλλα 2 δισ. με επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ώστε να μη χρειαστούν νέα μέτρα.

2. «Κόκκινα δάνεια»: Η Τρόικα έδειξε ικανοποίηση για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ώστε οι επιχειρήσεις που θα κάνουν ρύθμιση δανείων να περάσουν πρώτα για ρύθμιση από τα γκισέ της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Επώδυνη θεωρείται η διαπραγμάτευση και για την άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να φεύγει προς το παρόν από το «κάδρο» η οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

3. Νέο Μισθολόγιο στο δημόσιο: η Τρόικα θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα ξεφύγουν οι δαπάνες για μισθούς, όταν απαλλαγεί η κυβέρνηση από τους τριμηνιαίους ελέγχους. Πιέζει όχι μόνο για 5.500 απολύσεις έως τέλος του έτους, αλλά και για παραμετρικές αλλαγές που μειώνουν τους μισθούς, ώστε να μην εκτιναχθεί το μισθολογικό κόστος αν υπάρξουν προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα (αυξήσεις, προσλήψεις κλπ) μέχρι και το 2018. Η Αθήνα απαντά ότι σχεδιάζει περικοπές σε … πρώην υψηλόμισθους, με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που διατήρησαν λόγω «υπερβάλλουσας μείωσης» ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων όπως του υπουργείου Οικονομικών. Δέχεται πλέον όμως να συζητήσει και θέματα όπως έξτρα αμοιβές και ειδικές αποζημιώσεις (οδοιπορικά, υπερωρίες κλπ), όχι όμως και να θίξει τον βασικό μισθό.

4. Αυξήσεις στο ΦΠΑ: Η κυβέρνηση «κόβει» κάθε συζήτηση για αλλαγές στον ΦΠΑ, που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο. Η Τρόικα έχει προτείνει Ενιαίο ΦΠΑ 15% με κατάργηση των χαμηλών συντελεστών 6,5% και 13%, αλλά και των εκπτώσεων 30% στα νησιά του Αιγαίου. Από το Παρίσι ήδη, πριν δύο μήνες, ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει ενημερώσει πως το θέμα αυτό δεν το αγγίζει η κυβέρνηση και συζητά μειώσεις και μόνον, όπως του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Ομαδικές απολύσεις - lock out (ανταπεργία εργοδότη): Η Τρόικα θέλει πριν φύγει από τη χώρα μας, να ανοίξει το δρόμο για ξένες επιχειρήσεις που θα θέλουν μεν να έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις, αλλά και να έχουν το ελεύθερο για μαζικές απολύσεις όποτε αυτές θέλουν. Η Αθήνα «οχυρώνεται» πίσω από την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Ινστιτούτου ότι τέτοιο καθεστώς δεν υπάρχει πια σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει ακόμη και μέτρα ελέγχου δαπανών στα υπουργεία, αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαΐδου, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και απλούστευση διαδικασιών, στα οποία όμως –μαζί με το Ασφαλιστικό- μπορεί να κάνει εκπτώσεις και να συζητήσει πώς αυτά θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά, στο πλαίσιο της νέου τύπου επιτήρησης στη μετά Μνημόνιο εποχή.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης