Πετρέλαιο: Πώς έφτασε από τα 115 στα 87 δολάρια το βαρέλι;

Πετρέλαιο: Πώς έφτασε από τα 115 στα 87 δολάρια το βαρέλι;

Η Σαουδική Αραβία ρίχνει το κόστος πώλησης προς τις ΗΠΑ - Πώς θα αντιδράσουν Μόσχα και Τεχεράνη;

Πετρέλαιο: Πώς έφτασε από τα 115 στα 87 δολάρια το βαρέλι;
Θα «βυθιστεί» κι άλλο η τιμή του πετρελαίου; Μέχρι πότε θα συνεχιστεί να... κατακρημνίζεται η τιμή του «μαύρου χρυσού» και τι θα σημάνει αυτό για τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία;

Τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές πώλησης πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, ο διεθνής Τύπος αναζητά τις αιτίες πίσω από την υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού», αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Από τον περασμένο Ιούνιο η τιμή του αργού πετρελαίου έχει πέσει κατά περίπου 25%, με αποτέλεσμα, από τα 115 δολάρια που στοίχιζε το βαρέλι, να κυμαίνεται σήμερα στα 87 δολάρια, προκαλώντας ανησυχία στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα, ακόμα και μέχρι το τέλος του 2015.

Με γνώμονα το «γκρέμισμα» των τιμών, πολλές είναι οι επενδυτικές τράπεζες που υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούν πως η παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει υψηλή, λόγω της αυξημένης παραγωγής από σχιστολιθικά πετρώματα στη Βόρεια Αμερική, και λόγω της αποτυχίας των χωρών - μελών του OPEC να συμφωνήσουν στο να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Κλείσιμο

Επιπλέον, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, καθώς και της στασιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά η ζήτηση ενεργειακών προϊόντων, κάτι που δεν θα επιτρέψει στις τιμές του αργού πετρελαίου να επανέλθουν στα επίπεδα των 100 και πλέον δολαρίων ανά βαρέλι.

Όλα αυτά, ενώ κάποιοι βλέπουν την απόφαση για μείωση των τιμών να στρέφεται ευθέως κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Μάθιου Φίλιπς του δικτύου Bloomberg, δεν είναι εύκολο κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Πούτιν ή του Χασάν Ρουχανί στις οικονομικές πιέσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Όπως τονίζει ο Φίλιπς, πριν από ένα χρόνο, το Ιράν φανέρωσε την προθυμία του να διαπραγματευτεί για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, καθώς οι αυστηρές κυρώσεις συνέτριψαν την ικανότητά του να πουλά το πετρέλαιο του σε αξιοπρεπή τιμή.

Όπως εξηγεί, λοιπόν, οι κυρώσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικές, χωρίς την έκρηξη της παραγωγής σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

Όσο για τον Πούτιν, ο Φίλιπς εκτιμά πως οι χαμηλότερες τιμές τον έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι το «γκρέμισμα» των τιμών αποτελεί ίσως τον πιο αποτελεσματικό μοχλό των ΗΠΑ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη οικονομική κύρωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης