Τι ισχύει για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

 Τι ισχύει για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Ανεξαρτήτως καυσίμου -πετρέλαιο ή φυσικό αέριο- το κάθε διαμέρισμα θα συμμετέχει επί του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας

Στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου φυσικού αερίου εντάσσεται η ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση, σύμφωνα με την οποία περιγράφονται τα μέτρα διευκόλυνσης της επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση κτιρίων.  

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, αλλά θα εφαρμόζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 μηνών.

Επίσης, ανεξαρτήτως καυσίμου, το κάθε διαμέρισμα θα συμμετέχει επί του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας και επιβάλλεται ένα ανώτατο όριο το 25%, που σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι σε μία πολυκατοικία εννιά διαμερισμάτων η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των έως δέκα λεπτών του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που εντάσσεται στο σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση ανεξαρτήτως καυσίμου (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). Οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως και για σύνδεση κτιρίου ή μεμονωμένων ιδιοκτησιών με σύστημα τηλεθέρμανσης. Το δικαίωμα αυτονόμησης ισχύει αναλόγως και σε κτίρια περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή στην πράξη, έχει ουσιαστικά διακοπεί και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί να εγκαταστήσει σύστημα αυτόνομης θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες (heat pumps) αέρος - νερού στην εν λόγω ιδιοκτησία, με αποσύνδεση των αντίστοιχων θερμαντικών σωμάτων από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50%+1) για την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο σε πολυκατοικίες, αλλά θα ισχύει μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου: Θα πρέπει αρχικά να έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας αν δεν έχει προχωρήσει η αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η προθεσμία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης είναι 30 ημέρες από τη μέρα που θα τη ζητήσει ο ενδιαφερόμενος από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος κατά τη γενική συνέλευση θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα, θα καταθέσει τη αίτηση, αλλά και να προσκομίσει πάνω από μια προσφορές από εξειδικευμένα συνεργεία εγκαταστατών.

Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση ή δεν προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης μέσα σε 45 ημέρες, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου: Ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και οι χρόνοι όπως στην περίπτωση της αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο.

Κοινόχρηστα

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτονόμησης, εφόσον εξακολουθεί να λειτουργεί ή λειτουργήσει στο μέλλον η κεντρική θέρμανση, οποιαδήποτε οριζόντια ιδιοκτησία έχει αυτονομηθεί με βάση τις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούται να συμμετάσχει στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, καταβάλλοντας προς τη διαχείρισή του:

α) Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%,
β) Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25% και
γ) Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές. 
Η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε με απόφασή της να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται με βάση τις διατάξεις του παρόντος.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Αλεξανδρος

Το 25% επί ποιου ποσού? αν είναι του σύνολου και σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων οι 4 βάλουν αέριο πληρώνουν το σύνολο του πετρελαίου?

ΝΑΟΣ ΨΥΧΗΣ

Κλασσικός Έλληνας...δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ομάδα (κοινωνία πολυκατοικίας), με κανόνες (κανονισμός), νόμους (δημοσίας τάξεως διατάξεις) και δημοκρατικά (γενική συνέλευση) ... Μερικά σχόλια "αγανακτησμένων" σου δίνουν την αίσθηση ότι οι γράφοντες ζουν στη μονοκατοικία τους. Πολυκατοικία = ένα μεγάλο σπίτι, Δ/σμα = ένα δωμάτιο από το μεγάλο σπίτι. Όταν αγοράζαμε δωμάτιο σ' ένα μεγάλο σπίτι υπήρχαν κανόνες τους οποίους αποδεχθήκαμε. Άλλοι κανόνες αλλάζουν με πλειοψηφία και άλλοι όχι. Το γιατί όχι θέλει μεγάλη ανάλυση, σας λέω όμως ένα απλό π.χ. Συμφωνεί η πλειοψηφία της γ.σ. (όλως τυχαίως σε μία οικοδομή που η πλειοψηφία είναι σοϊ - οικοπεδούχοι από αντιπαροχή) για την τροποποίηση του κανονισμού όσον αφορά τις δαπάνες και αποφασίζουν να μειώσουν τη συμμετοχή στις κοινές δαπάνες των δικών τους διαμερισμάτων και να αυξήσουν των υπολοίπων. Κανονική γ.σ. πλειοψηφία κ.λπ.- Γίνεται αυτό ? Όχι. Αυτό απαιτεί ομοφωνία, όπως και πολλά άλλα. Όπως μπορώ να συμπεράνω από το άρθρο ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αντωνης

Γελοια η ρυθμιση ..(με την 'ειδικη διαδικασια'). Θα μας τρελανετε? Καταργεις το 50+1% και μπορω να αυτονομηθω ΑΛΛΑ θα συνεχισω να πληρωνω μεχρι 25% του παγιου του πετρελαιου. Κανει σε καποιον νοημα αυτη η αποφαση?? Παω στο αεριο για να μειωσω καπως το κοστος μου και θα συνεχισω να πληρωνω παγια στα πετρελαια ?? Ελεος πια, μπαχαλο ολα σ'αυτη τη χωρα. Κανεις δεν θα δελεαστει

nic

Πολυ σωστο μετρο, το 25% ομως πρεπει να γινει 5%. Οχι μηδεν, μιας και υφισταται σαν κοινη ιδιοκτησια - δυνατοτητα, αλλα με το ποσοστο συντηρησης μη χρησιμοποιουμενης εγκαταστασης

NIkosB

Στην ουσία αγαπητή του υπουργείου δεν κάνατε τίποτα....Συνέλευση ιδιοκτητών για φυσικο αέριο αν θα βάλουμε όλοι (έτσι έπρεπε και πρίν)...συνέλευση πάλι για να αυτονομηθώ....και πληρωμή των παγίων.....δηλαδη ενας νόμος που η μόνη διαφορά του απο πρίν είναι για αν δέν αποφασίσουν να βάλουν όλοι φυσικό αέριο να μπορώ να αυτονομηθώ αλλά να πληρώνω τα πάγια.....Τη λέτε ρε μαγκίτες??Να πληρώσω 2000 Ευρώ για την εγκατάσταση να πληρώνω πάγιο κάθε μήνα στην ΔΕΣΦΑ και να έχω και τα πάγια του πετρελαίου γιατί ένας ή δύο μέσα στην πολυκατοικία θα το αναβουν..Δηλαδή να έχω και 40ευρώ απώλειες σε πετρελαια το μήνα.....βρε κατι τζιμάνια.....Άρα πάλι θα κρυώνω για τα επομενα χρόνια...

ΦΟΥΣΚΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΗ ΕΤΣΙ. ΟΥΤΕ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΜΠΕΙ. ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ...........Ο ΝΟΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΤΟΠΑΡΑΘΥΡΑ................ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΒΑΖΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΦΙΛΟΙ Β Ο Λ Ε Υ Τ Ε Σ

Oti theloum k;anoun

Αθλιότητες και ασάφιες ! Θα βάλουν τον κόσμο να σκοτωθεί...Δηλαδή όποιος έβαλε νόμιμα φυσικό αέριο ξοδεύοντας 3000 θα καλείται να πληρώνει το 25% για μια μορφή θέρμανσης που δεν τον αφορά και δεν χρησιμοποιεί !!! Δηλαδή στην περίπτωση που στα δέκα διαμερίσματα υπάρχει έστω ένας παράξενος που χρησιμοποιεί τον παλιό καυστήρα πετρελαίου ,οι υπόλοιποι εννέα θα του πληρώνουν στην πραγματικότητα την θέρμανση του !!! Αυτός που επινόησε την ρύθμιση θα πρέπει να είναι ο μαντζίρης της γειτονιάς...

to POMIDA.....

Απάντηση στον Oti theloum kanoun 24/10/201410:32 Τα παραπονά σας επίσης στον κ. Παραδιά του ΠΟΜΙΔΑ που έβαλε το χεράκι του στο ΥΠΕΚΑ με τις προτάσεις του και σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο έκλεινε με τα εξης: ""Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτονόμησης, αν εξακολουθήσει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση του κτιρίου, είναι απόλυτα λογικό αλλά και επιβεβλημένο για λόγους έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης:*Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτονόμησης, αν εξακολουθήσει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση του κτιρίου, είναι απόλυτα λογικό αλλά και επιβεβλημένο για λόγους έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης""""

farenight

Δε θα του πληρώνουν ολόκληρη τη θέρμανσή του, θα πληρώνουν ορθώς το 25% του παγίου, γιατί το ζεστό νερό από τον καυστήρα θα περνάει και μέσα από το δικό τους διαμέρισμα από τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης και συνεπώς θα το ζεσταίνουν έστω και λίγο. Επιπλέον, αυτόν τον έναν παράξενο δε θα τον συμφέρει με τίποτα, δοκίμασε να ζεστάνεις ένα διαμέρισμα με καυστήρα ολόκληρης πολυκατοικίας, έστω και αν πληρώνεις μόνο το 75%, και δες αν συμφέρει. Και στην τελική ο ένας παράξενος μπορεί να μην έχει λεφτά να βάλει ατομική θέρμανση, ή μπορεί να γουστάρει να μείνει με την κεντρική, με ποιο δικαίωμα οι υπόλοιποι θα σταματήσουν να πληρώνουν το πάγιο που προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας τον οποίο αποδέχτηκαν όταν αγόρασαν διαμέρισμα;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Πρώτον : Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από την αυτόνομη θέρμανση. Επινοήθηκε από το κύκλωμα''πώλησης των διαμερισμάτων για καλύτερο πλασάρισμα των κουτιών τους. Πιο τίμιο ήταν το παλιό σύστημα. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Δεύτερον: Κανένα σύστημα θέρμανσης δεν είναι κατάλληλο για μια φτωχή οικογένεια. Αφού μας κατάντησαν επαίτες ΧΎΝΟΥΝ ΚΡΟΚΟΔΕΊΛΙΑ ΔΆΚΡΥΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ. ΑΙΔΏΣ ΑΡΓΕΊΟΙ Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, κανένας νόμος δεν φτάνει. Μονάχα ένας. Ο νόμος ΕΞΑΛΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. Ώσπου να γίνει αυτό 1500 ευρώ κατώτερο μισθό... γιατί...; Λεφτά υπάρχουν... αλλά όλο και περισσότερο,συσσωρεύονται στα θησαυροφυλάκια των λίγων.... ας τους τα πάρετε... γιατί κανένας Θεός... κι ο δικός σας φαντάζομαι, δεν αντέχει τις μεγάλες αδικίες όπως: το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου και το 50% του π.π. να κατέχει το 1% του π.π Αυτά και ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΑΣ....

farenight

Στο παλιό σύστημα, αν οι μισοί δεν θέλουν θέρμανση και δεν πληρώνουν κοινόχρηστα (είτε γιατί δεν έχουν λεφτά, είτε γιατί γουστάρουν αιρκοντίσιον, είτε γιατί θέλουν να τα τρώνε στα μπουζούκια), πώς ακριβώς θα ζεσταθούν οι άλλοι μισοί; Θα πάνε στα δικαστήρια να περιμένουν 10 χρόνια; Ή θα πληρώνουν αυτοί και για τους άλλους μισούς που δεν πληρώνουν; Όποιος θέλει αυτονομία να την βάζει, αλλά να συνεχίσει να πληρώνει το πάγιό του όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ορθότατο και δικαιότατο. Γιατί διαφορετικά, αυτοί που δε θέλουν αυτονομία θα έπρεπε να επιβαρυνθούν και με το πάγιο αυτού που θέλει αυτονομία, εφόσον αυτός σταματήσει να το πληρώνει. Εγώ κύριε αγόρασα ένα διαμέρισμα πριν 30 χρόνια με την προϋπόθεση ότι το 25% της θέρμανσης θα είναι πάγιο και θα το μοιράζονται όλοι, είτε τη χρησιμοποιούν είτε όχι. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι ιδιοκτήτες όταν αγόρασαν τα διαμερίσματά τους. Δεν μπορεί έτσι απλά αυτό τώρα να καταργηθεί μονομερώς και να επιβαρυνθώ από το πουθενά επειδή κάποιοι θέλουν αυτονομίες. Πληρώστε το παγιάκι σας και βάλτε ό,τι γουστάρετε. Απλά και ωραία. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε στην Ελλάδα πως ό,τι δεν πληρώνει κάποιος το πληρώνουν οι υπόλοιποι, δεν πέφτει απλά από τον ουρανό.

ΝΑΓΙΑ

ΑΠΟΛΥΤΑ , ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ. ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ, ΟΤΙ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΨΑΤΕ,ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ,ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΝΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ...Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΜΩΣ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΕΝΤΙΜΑ. ΤΟ "ΑΡΚΕΙ" ΟΜΩΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ! ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ.

vags

Ασαφιες και ανακρίβειες με πρωτη και καλύτερη το μη σαφη διαχωρισμο του παλαιου (πολυκατοικίες πριν τα μεσα του 80) δισωληνιου συστηματος κεντρικης θερμανσης από το νεότερο με αυτονομίες. Ευλογες οι απορίες που προκύπτουν ιδιως στη περιπτωση β). Αν δεν εχει αυτονομιες η κεντρικη θέρμανση, αυτό σημαινει ότι χρησιμοποίει το παλαιο συστημα (δισωληνιο οπου οι σωλήνες περνανε από πολλα διαμερίσματα), οπότε πως θα γινει η αυτονόμηση; Θα δοθεί η δυνατοτητα να περαστουν καινούργιες εξωτερικές σωλήνες, που προφανως θα περνανε μεσα από τους κοινόχρηστους χωρους; Καλα ξεμπερδέματα... Ασχετα απο αυτό. Τι λεει στην ουσια ο νομος? Οτι στην τελικη αν δεν υπαρχει 100% συμφωνια των ιδιοκτητων, υποχρεούσθε να καταβαλεις το 25% της κεντρικης Θερμανσης. Που είναι η αυτονομηση? Η μονη περιπτωση πραγματικης αυτονόμησης είναι στη περιπτωση που ολοι συμφωνουν (100%). Μα σε αυτή την περιπτωση δεν χρειαζεται νεος νομος. Υπαρχει ηδη πληρη συμφωνια. Κανουν ότι θελουν. Καλα ξεμπερδέματα....

info

Thermansi

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης