Διεργασίες στην ΕΚΤ για βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες

Διεργασίες στην ΕΚΤ για βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες

Και για να ηρεμήσουν οι αγορές - Τείνει χείρα βοηθείας ο Ντράγκι μέσω αναβάθμισης των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών - Επιφυλάξεις από το Bloomberg, ωστόσο πηγές της ΤτΕ επιμένουν ότι έχει επέλθει συμφωνία - Τη Φρανκφούρτη βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Γιάννης Στουρνάρας - Στόχος να εξασφαλιστεί επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες

Διεργασίες στην ΕΚΤ για βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες
Δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, συμφωνία της ΕΚΤ με την ελληνική πλευρά για τα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν.

Το Bloomberg μετέδωσε επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ ότι “δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει σε νέους κανόνες για τα ελληνικά ομόλογα”.

Ωστόσο, πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος επέμεναν ότι επήλθε σχετική συμφωνία με την ΕΚΤ χθες το βράδυ.

Οι διαρροές που υπήρξαν για συμφωνία της Τραπέζης της Ελλάδος με την ΕΚΤ για μείωση του “κουρέματος” των ελληνικών ενεχύρων, ώστε να εξασφαλιστεί επιπλέον ρευστότητα 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αποτυπώνουν τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των δύο κεντικών τραπεζών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνικές τράπεζες μετά τη δραματική άνοδο στα spread των ομολόγων.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με ενέχυρα τίτλους, ομόλογα ή κι άλλα περιουσιακά στοιχεία από την ΕΚΤ, στα πλαίσια του ευρωσυστήματος.

Η ΕΚΤ αποτιμά την αξία των ενεχύρων επιβάλλοντας κατά μέσο όρο “κούρεμα” περίπου 60% στα περιουσιακά στοιχεία που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.

Για κάθε περιουσιακό στοιχείο που κατατίθεται ως ενέχυρο, η ΕΚΤ αποτιμά και προσδιορίζει επισήμως την αξία του. Μετά τον νέο αποκλεισμό που υπέστη η Ελλάδα με την εκτόξευση των αποδόσεων του ελληνικού δεκαετούς σε επίπεδα άνω του 8%, οι αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν ενεχυριαστεί στην ΕΚΤ ακολούθησαν καθοδική πορεία. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας τίτλος ή δάνειο που είχε αποτιμηθεί στο 75% της ονομαστικής αξίας υποχώρησε στο 65%.

Αυτές οι πιέσεις δημιούργησαν έλλειμμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών καθώς οι αποτιμήσεις μειώθηκαν αισθητά μετά την ανεξέλεγκτη πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό – καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία να ενεχυρήσουν έναντι της χρηματοδότησης που ήδη απολαμβάνουν – προφανώς η ΤτΕ είναι σε συζητήσεις με την ΕΚΤ προκειμένου να μειωθεί το “κούρεμα” στα ελληνικά ενέχυρα που όπως προαναφέρθηκε φτάνει το 60%, ώστε να μην χρειάζονται νέα ενέχυρα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ελληνικά ομόλογα, που ούτως ή άλλως δεν κυκλοφορούν στην αγορά άλλα πέραν των 5ετών και των 7ετών που εκδόθηκαν πρόσφατα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μόνο ομόλογα του EFSF τα οποία αποτιμώνται στο 99% της αξίας, καθώς αξιολογούνται ΑΑΑ. Ωστόσο, καταθέτουν επίσης ως ενέχυρα στην ΕΚΤ για να δανειστούν, επιχειρηματικά, ναυτιλιακά και άλλα δάνεια εφόσον έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση, τιτλοποιήσεις τραπεζών που απέμειναν στα χαρτοφυλάκιά τους από το παρελθόν, ομόλογα άλλων τραπεζών ελληνικών και ξένων καθώς και εταιρικά ομόλογα.

Όπως ανέφεραν τραπεζίτες, προφανώς γίνεται συζήτηση ΤτΕ – ΕΚΤ προκειμένου να μειωθεί το “κούρεμα” στα ενέχυρα, ώστε να προσαρμοστεί στο ύψος της χρηματοδότησης που ήδη έχουν οι τράπεζες. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση πρέπει να λάβει επίσημη μορφή από την ΕΚΤ υπό τον τύπο μιας ανακοίνωσης για απόφαση των αρμοδίων οργάνων της, κάτι το οποίο είναι εύλογο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, όπως αναφέρει και το Bloomberg.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης