ΤτΕ: «Μη υγιές» το 20% των επιχειρηματικών δανείων

ΤτΕ: «Μη υγιές» το 20% των επιχειρηματικών δανείων

Μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις είναι υγιής με σημαντικές προοπτικές




ΤτΕ: «Μη υγιές» το 20% των επιχειρηματικών δανείων
Το 20% των επιχειρηματικών δανείων είναι μη υγιή, ενώ μόλις μια στις τρεις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε τράπεζες βρίσκονται σε απολύτως υγιή κατάσταση, με προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης.

Αυτό επισημάνθηκε σε μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, εξήχθη το συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα βελτίωνε σημαντικά τις προοπτικές του με κατάλληλη αναδιάρθρωση του χρέους του.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι μια λύση διευθέτησης χρεών θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για όλο το σύστημα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν να αναπτυχθούν περισσότερο.

Τονίσθηκαν η σημασία της απελευθέρωσης πόρων από λιμνάζοντα χρέη και η άρση της αβεβαιότητας ως σημαντικοί θετικοί παράγοντες στην οικονομία που καταδεικνύουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το ταχύτερο δυνατόν.

Κλείσιμο
Σε μη υγιή κατάσταση βρίσκεται, σύμφωνα με μελέτη, ένας αριθμός επιχειρήσεων που οι οφειλές τους αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των δανείων. Δεδομένου ότι τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται συνολικά σε περίπου 100 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι τα 20 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μη υγιείς επιχειρήσεις και ενδεχομένως δεν επιδέχονται αναδιάρθρωσης.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η αναζήτηση λύσεων εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών με γρήγορα αποτελέσματα, θετική επίπτωση στην οικονομία και με το ελάχιστο δυνατό διοικητικό βάρος. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δημοσίου, διαφόρων φορέων, τραπεζών και επιχειρήσεων και διεθνείς εμπειρογνώμονες και συμβουλευτικές εταιρίες.

Το θέμα διερευνήθηκε από τρεις διαφορετικές οπτικές:

• την οικονομική πραγματικότητα των επιχειρήσεων
• τα νομικά προβλήματα και εμπόδια και
• τη διεθνή εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης