Στουρνάρας: Οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται περισσότερο από όσους φοροδιαφεύγουν

Στουρνάρας: Οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται περισσότερο από όσους φοροδιαφεύγουν

Επέμεινε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση αλλά στρεβλώσεις για τα «μόνιμα υποζύγια» τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - Υποστήριξε ότι το 2012 τα έσοδα από φόρους στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 25,7%

Στουρνάρας: Οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται περισσότερο από όσους φοροδιαφεύγουν
Επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση -σε σχέση με όσα ισχύουν στην υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- εξηγώντας ωστόσο ότι στην χώρα μας λόγω στρεβλώσεων τα φορολογικά βάρη δεν κατανέμονταν δίκαια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην επιτροπή Οικονομικών, στην οποία συζητείται ο προϋπολογισμός του 2014, ο κ. Στουρνάρας είπε πως το 2012 τα έσοδα από φόρους στην Ελλάδα ανήλθαν σε 22,8% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 25,7%, «που δείχνει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση σε σχέση με την Ευρώπη».

Κλείσιμο
Ο υπουργός έκανε λόγο για δύο μικρές ανακρίβειες και εξήγησε ότι, κατ' αρχήν, «για του χρόνου δεν περιμένουμε 3,9 δισ. από την ακίνητη περιουσία, αλλά περιμένουμε 2,6. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Δηλαδή, είναι λιγότερο από όσο πήραμε και φέτος. Όσον αφορά το αν υπάρχει υπερφορολόγηση, επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του Α.Ε.Π., σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%. Το ίδιο έτος ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 25,7%, δηλαδή 3% του Α.Ε.Π. υψηλότερα έναντι της χώρας μας. Άρα, λοιπόν, αυτό δείχνει ότι σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα υπερφορολογείται σε σχέση με την Ευρωζώνη».

Εξήγησε όμως στη συνέχεια: «Το γεγονός ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση είναι χαμηλότερη στη χώρα μας έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης υποκρύπτει μια σημαντική στρέβλωση, ότι, δηλαδή, οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται σημαντικά περισσότερο έναντι εκείνων που συστηματικά φοροαποφεύγουν ή και φοροδιαφεύγουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούν τα συνήθη υποζύγια, ενώ άλλες κατηγορίες φορολογουμένων απολαμβάνουν τα οφέλη του κοινωνικού κράτους δικαίου, δηλαδή υγεία, παιδεία και άμυνα, χωρίς να συνεισφέρουν στο βαθμό που θα έπρεπε στα φορολογικά βάρη».

«Ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα και στρέβλωση, εισαγάγαμε τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ιανουαρίου του 2013, για την οποία σας μίλησα πριν, η οποία φορολογεί τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα με διαφανή και ομοιόμορφο τρόπο από το πρώτο ευρώ, δεδομένου ότι στις δαπάνες τους πλέον θα συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές φορείς των εν λόγω προσώπων, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελμάτων, όπως είναι γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κ.λπ.. Αυτό κατέστη απαραίτητο διότι, σας θυμίζω, κάθε φορά που ετίθετο αφορολόγητο όριο, ως διά μαγείας οι περισσότεροι των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωναν εισοδήματα ακριβώς στο ύψος του αφορολόγητου. Αν βάζαμε 5.000 όριο, δήλωναν 4.990. Αν βάζαμε 9.000 αφορολόγητο όριο, δήλωναν 8.990» εξήγησε.

Και συνέχισε: «Επίσης, σας θυμίζω μια διάσημη μελέτη που έχουν κάνει οι Έλληνες οικονομολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι οποίοι πήραν στοιχεία από τις τράπεζες για τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και τους έχουν κατατάξει. Δείτε τη μελέτη του ΟΟΣΑ που θα κυκλοφορήσει σήμερα, όπου υπάρχει ο σχετικός πίνακας. Θα δείτε ότι κατά μέσο όρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο καθένας χωριστά, αλλά και στο σύνολο, τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουν στις τράπεζες είναι σημαντικά υψηλότερα από το εισόδημα που φέρεται να έχουν δηλώσει. Άρα υπάρχει μια «κραχτή» περίπτωση μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Γι' αυτό, λοιπόν, κάναμε τη φορολογική μεταρρύθμιση αυτήν που ψηφίσαμε τον Ιανουάριο του 2013».

«Το εν λόγω ζήτημα αντιμετωπίζεται από το 2014, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται όλα τα εργαλεία της φορολογικής διοίκησης ώστε να ικανοποιηθεί η επιταγή της κοινωνίας να συμμετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει υπερφορολόγηση και πώς αντιμετωπίζεται» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης

Έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξηγώντας πως «όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται  πρωτογενούς πλεονάσματος – όπως είχαμε προβλέψει – αυτός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας». Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα κι υποστήριξε ότι η Ελλάδα από χώρα της κρίσης μετατρέπεται σε «χώρα της ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος… Η Ελλάδα σήμερα βιώνει την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου που θα στηρίζεται σε εξωστρέφεια». Σημείωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου 10μήνου 2013 δείχνουν «πέραν κάθε προσδοκίας» ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δις ευρώ και «αυτό αποτελεί σταθερή βάση για την επόμενη χρονιά». Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο λογιστική αποτύπωση αλλά καθορίζει την «δημόσια πολιτική» και σκιαγραφώντας  «την Ελλάδα του μέλλοντος» μίλησε για «μικρότερο αλλά αποτελεσματικό κράτος. Αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς. Κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία. Με επιδοματική πολιτική σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Ειδικότερα ο υπουργός είπε ότι η ελληνική οικονομία «εξέπληξε θετικά» εξηγώντας πως «δείχνει να προσαρμόζεται και να δημιουργεί τις βάσεις για νέο αναπτυξιακό πρότυπο: εξωστρεφές και λιγότερο εξαρτημένο από το κράτος». Σημείωσε ότι εξέπληξε σε πέντε συγκεκριμένους τομείς: 

-στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, 
-το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, 
-την πραγματική οικονομία, 
-τις αγορές και 
-το επενδυτικό ενδιαφέρον και στο τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά προβλέπει πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ ενώ υποστήριξε ότι «διευρύνεται η φορολογική βάση κι βελτιώνεται η φορολογική δικαιοσύνη».

Εξήγησε ότι οι προβλέψεις του για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επαληθεύονται  και υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση είπε «όσοι άσκησαν κριτική διαψεύστηκαν. Τώρα κάποιοι αμφισβητούν την δυνατότητα να ανακάμψει η χώρα αλλά λυπάμαι καθώς η πραγματικότητα φαίνεται να τους διαψεύδει. Η Ελλάδα από χώρα σε κρίση γίνεται χώρα σε ανάκαμψη, χωρά επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Κάλεσε, τέλος, την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην είναι αρνητής των πάντων». 

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα αλλά  θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και επισήμανε ότι «στις μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε την στήριξη της Βουλής και όχι μόνο τους βουλευτές της συμπολίτευσης που ακολούθησαν δύσκολο και ενάρετο δρόμο. Δεν ζητώ από αυτούς της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν αλλά να συνδράμουν με γόνιμες ιδέες».

Τέλος τόνισε ότι δεν «εφησυχάζουμε. Αν η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι 0,6% εμείς πρέπει να δουλέψουμε για την υπέρβαση που θα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας …».

Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή ο προϋπολογισμός του 2014

Τελικά ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 ψηφίστηκε από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και πλέον αναμένεται η εισαγωγή του στην Ολομέλεια προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.

Υπερ του προϋπολογισμού ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, Χ.Α., ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και η νεοσύστατη ΚΟ των 11 ανεξάρτητων βουλευτών «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» καταψήφισαν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης