Fitch: Η Ευρωζώνη καταγράφει πρόοδο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Fitch: Η Ευρωζώνη καταγράφει πρόοδο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά το 2015 σε Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ολλανδία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Τα μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα-Κίνα
Fitch: Η Ευρωζώνη καταγράφει πρόοδο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν
Σε σημερινή του έκθεση με τίτλο «Eurozone Fiscal Governance Progresses, Challenges Remain», οίκος αξιολόγησης Fitch διαπιστώνει μεν πρόοδο στην Ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί πως οι προκλήσεις παραμένουν.

«H υποβολή των σχεδίων για τον προϋπολογισμό του 2014 από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση. Η πρόοδος προς μια βαθύτερη ενοποίηση αποτελεί στήριγμα για τις αξιολογήσεις των κρατών μελών. Η νέα πρακτική της εποπτείας των προϋπολογισμών, καταδεικνύει και ορισμένες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η διαδικασία της ενοποίησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του οίκου.

Συγκεκριμένα, η Fitch προειδοποιεί πως η νέα διαδικασία «εποπτείας» των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν φέρνει στην επιφάνεια και μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις για την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τις θέσεις της για την εναρμόνιση ή μη των προϋπολογισμών αυτών με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. 

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών της Ευρωζώνης καθορίζονται από το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών αυτών», προσθέτει ο οίκος, ενώ προειδοποιεί πως τα ελλείμματα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και τα χρέη. 

«Πρόσφατα αναφέραμε πως το κρατικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά το 2015 στις εξής χώρες: Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ολλανδία», σημειώνεται στην έκθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης