Κοινό μέτωπο από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στα θέματα της ναυτιλίας

Κοινό μέτωπο από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στα θέματα της ναυτιλίας

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας.

Κοινό μέτωπο από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στα θέματα της ναυτιλίας
Κοινό μέτωπο από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στα θέματα της ναυτιλίας
Στη χάραξη κοινής στρατηγικής στα θέματα της ναυτιλίας συμφώνησαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εν όψει και της ελληνικής προεδρίας από τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας  και  Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε συνάντηση  σήμερα  με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Μητσόπουλο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία  τριμερή συνάντηση, εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Μάλτας, ώστε να  διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στη συνομολόγηση και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για θέματα Έρευνας  και Διάσωσης. Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην επέκταση της συνεργασίας σε θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, της κοινής στάσης τους στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και στις εν γένει αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο χώρο της ναυτιλίας.
Κλείσιμο

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι η πρόκληση της Ελληνικής Προεδρίας και μέσα σε αυτήν θέλουμε να βρούμε κοινές γραμμές με την Κυπριακή Δημοκρατία, που, επίσης, είναι μια ισχυρή δύναμη στο ναυτιλιακό χώρο» δήλωσε ο  Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: 

«Έκανα δεκτή την πρόταση του συναδέλφου Υπουργού για πρόσκληση μιας τριμερούς συναντήσεως μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική στα θέματα της ναυτιλίας, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας. Παράλληλα, βέβαια, συζητήσαμε για θέματα που έχουν να κάνουν με τη διμερή μας σχέση και συνεργασία, όπως το μνημόνιο - το οποίο μας υποσχέθηκε ότι μόλις γυρίσει στην Κύπρο θα επεξεργαστεί και θα επικυρώσει για θέματα Έρευνας  και Διάσωσης. Συζητήσαμε για την επέκταση της συνεργασίας μας στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ναυτική εκπαίδευση,  γιατί φιλοξενούμε ήδη, ανά έτος, τριάντα σπουδαστές Κυπρίους στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και φέτος θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα να πάμε σε περισσότερους. Συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με την τακτική που ακολουθούμε στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και, βέβαια, θέματα που αφορούν την επιτήρηση της θαλάσσιας ζώνης, αφού από την Κύπρο μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο έχει οργανώσει την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της. Το τελευταίο, άλλωστε, αποτελεί τον τομέα στον οποίο φιλοδοξούμε και εμείς να πάμε παρακάτω. Θα ήθελα να  μεταφέρω στον ελληνικό Τύπο κάτι το οποίο με εντυπωσίασε από αυτά που μου ανέφερε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε».
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Μητσόπουλος  τόνισε:
 « Ευχαριστούμε για τη βοήθεια η οποία παρέχεται σταθερά από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας προς νέους Κυπρίους οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Θεωρούμε ότι ο τομέας της Ναυτιλίας προσφέρει σήμερα χρήσιμες και δημιουργικές διεξόδους σε νέους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν το μέλλον τους.  Από εκεί και πέρα συζητήσαμε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, έχοντας πάντα κατά νου πώς θα ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής και της Κυπριακής ναυτιλίας, πώς θα διατηρήσουμε και θα αναβαθμίσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των δύο νηολογίων, πώς Ελλάδα και Κύπρος,  που πιστεύω ότι θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στον τομέα αυτό,  θα παραμείνουν οι κυρίαρχοι εμπορικοί στόλοι στη οικουμένη. Φιλοδοξία μας είναι να ολοκληρώσουμε,  επίσης,  την συνομολόγηση και υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης κάτι το οποίο καθίσταται πιο επιτακτικό και λόγω ακριβώς του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων  υδρογονανθράκων, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, συζητήσαμε την κοινή μας στάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Διεθνείς Ναυτιλιακούς Οργανισμούς, σε θέματα επιτήρησης θαλασσίων περιοχών, αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης, θέματα απασχόλησης και ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Οφείλω να επισημάνω, βεβαίως,  το άριστο κλίμα συνεργασίας  το οποίο υπάρχει.  Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά για τη βοήθεια, για τη στήριξη και τη φιλοξενία και να ευχηθώ καλή δύναμη, κάθε καλό και στον Υπουργό και στους συνεργάτες του αλλά και στον Ελληνικό λαό».    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης