Στην Emma Delta περνά το 33% του ΟΠΑΠ

Στην Emma Delta περνά το 33% του ΟΠΑΠ

«Έκλεισε» η πώληση του ΟΠΑΠ- Στα 652 εκατ. ευρώ το τίμημα της εξαγοράς - «Πολλαπλά τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο», λέει ο Γ.Στουρνάρας

Αποδεκτή έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την προσφορά της κοινοπραξίας Emma Delta για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.

Το τίμημα της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 652 εκατ.ευρώ, προσφορά βελτιωμένη κατά 30 εκατ.ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση ανά μετοχή θα είναι γύρω στα 6,5 ευρώ, καθώς οι νέοι μέτοχοι του Οργανισμού δεν θα έχουν δικαίωμα στο μέρισμα του 2012. Εφόσον κοπεί το μέρισμα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, τότε φέρνει την τιμή της χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα. Εάν δε, το μέρισμα προστεθεί στην τιμή των 6,5 ευρώ, τότε φέρνει τη μετοχή πάνω από τα 7 ευρώ που σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση άνω των 700 εκατ. ευρώ για το 33% - νούμερτο που εκτιμάται στα 712 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, «το δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση».

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι «από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ)».

«Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, κάνοντας λόγο για «καθ’ όλα υποδειγματικό διαγωνισμό».

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Στουρνάρας: Πολλαπλά τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας», δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημοποιώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.
«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται  για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο υπουργός των Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι «το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

farenight

Ρε ανίδεοι όλοι, όταν αποτιμά κανείς μια εταιρεία παίρνει υπόψη του τα κέρδη ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, και όχι του παρελθόντος! Είναι άκαιρο να συγκρίνουμε το τίμημα με τα κέρδη του 2012 ή του 2005, όταν από 1.1.2013 υπάρχει ένας έξτρα φόρος τουλάχιστον 300-350 μύρια το χρόνο (30% του καθαρού τζίρου ή αγγλιστί GGR - Gross Gaming Revenue, που ορίζεται ως το ποσό που τζιράρεται μείον τα κέρδη των νικητών), που δεν υπήρχε μέχρι και το 2012. Συγκρίνοντας λοιπόν με τα προβλεπόμενα καθαρά κέρδη του 2013, που ανέρχονται σε 130 εκατ., (και που κανείς δεν ξέρει αν η πρόβλεψη αυτή για το 2013 είναι ρεαλιστική ή αν ήδη τα πράγματα πάνε χειρότερα από τις προβλέψεις - τέλος του μήνα θα έχουμε αποτελέσματα 3μήνου), δηλαδή 45 εκατ. για το 33%, το τίμημα είναι περίπου 15 φορές τα κέρδη αυτά. Έναν επενδυτή δεν τον ενδιαφέρει τι έβγαλε η εταιρεία που αγοράζει πέρσι και πρόπερσι, αλλά τι θα βγάλει του χρόνου και του παραχρόνου!! Αυτό μπορεί να το καταλάβει και ένας δεκάχρονος, άρα όλοι οι ανίδεοι που συγκρίνουν με τα κέρδη του 2012 ή είναι βλάκες ή έχουν άλλες σκοπιμότητες. Μάλλον το δεύτερο, γιατί είναι πολλά τα 100 εκατ. που δίνει ο ΟΠΑΠ το χρόνο σε κάθε κακόμοιρο σωματείο - site - εφημερίδα - σύλλογο, με άγνωστα φυσικά κριτήρια και διαδικασίες, που πολύς κόσμος έχει συμφέρον να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση μια και τώρα που θα τα χάσουν έχει να πέσει πολύ κλάμα.... Παράδειγμα προς αυτόν με το ενοίκιο που κάνει ωραίες πράξεις. Έστω φίλε ότι έχεις μια εταιρεία με κέρδη 100 χιλιάρικα το χρόνο, που λόγω κρίσης πέφτουν στα 80, ενώ επιπλέον ξαφνικά το κράτος της βάζει έναν έξτρα φόρο από δω και πέρα 60 χιλιάρικα το χρόνο (άρα μένουν 20). Εσύ όταν την πουλήσεις και ο άλλος όταν πάει να την αγοράσει θα την αξιολογήσει ως εταιρεία που βγάζει 100 ή 20; Αν την αξιολογείς για 100, σε θέλω για πελάτη, θα κάνουμε τρελές δουλειές! Όσο για τους εργαζόμενους, δεν είναι δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Όσοι είναι χρήσιμοι θα μείνουν, οι υπόλοιποι σπίτια τους. Έτσι λειτουργούν όλες οι εταιρείες του πλανήτη, τι να κάνουμε τώρα. Ειδικά για τον ΟΠΑΠ, που το 90% των εργαζομένων όλοι ξέρουμε πώς μπήκε εκεί μέσα.

δημόσιος υπάλληλος

 εγώ δίνω 700 μύρια αρκεί να τα πληρώσω σε 1,5 χρόνο.Και το κράτος θα πάρει 75 μύρια παραπάνω και εγώ θα γίνω στο τσάμπα μεγαλοπαράγων.Σε τέτοιες τιμές αγοράζω με κλειστά μάτια.Γιατί ρε Σαμαρά δεν το δίνει σε μένα το μαγαζί;Μήπως γιατί δεν είμαι φιλαράκι σαν τον Μελλισανίδη;Αυτό δεν είναι πώληση αυτό είναι πάρε κόσμε. Υ.Γ οποιο παπαγαλάκι είναι υπέρ,του παίρνω το σπίτι(παγκουί το μετρητό) στην τιμή δύο χρόνων ενοικίου

Κωνστντίνος Παλαιολογος

 @Ελληνας Πολιτης: Τι πολίτευμα νομίζεις πως έχουμε ? Κομμουνισμό ? Τι δουλειά έχει το κράτος, χρόνια τώρα, να έχει εταιρία ΣΤΟΙΧΙΜΑΤΩΝ ??? Να σου πως γιατί δεν έχεις ιδέα : Για να κάνει ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ καθε είδους με μαυρο χρήμα, σε προσλήψεις, σε ομάδες, σε ΠΑ, σε συλλόγους, σε σωματεία !!! ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΑΝΤΟΥ μυριζε! ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ!!!!

πολίτης; τι είναι αυτό;

 πολύ αστείο, ο αφελής πολίτης παρακάτω νομίζει ότι ζει στην βρετανία. στην ελλάδα ζεις μεγάλε οπου ο σαμαράς και ο γαπ γεννήθηκαν για να γίνουν πρωθυπουργοί, ακού ρε, θέλει και μετοχές του οπαπ, ρε πας καλά ρε, ποιός νομίζεις ότι είσαι, άκου "πολίτης"

πολίτης

 θα μπορούσαν να προσφέρουν μετοχές του αποκρατικοποιημένου οπαπ στους απλούς έλληνες πολίτες, αυτό έγινε στην βρετανία όταν έγιναν αποκρατικοποιήσεις

Ελληνας Πολιτης

Μα γιατι να παρουν τα κερδη του 2012 και να μην παρουν της 5ετιας που ειναι πολυ μεγαλα?Μα τι ρωταω πως θα πουλησουν στους κολλητους κοψοχρονια???Πραγματικα η καταντια μας δεν εχει οριο αντι να κρατησουν τις κερδοφορες επιχειρησεις να εξυγιανουν σωστα τις προβληματικες αυτοι κρατα τις ζημιωγονες χωρις εξυγιανση και πουλανε τις κερδοφορες.Αυτο λεγεται αναπτυξη.ΑΞΙΟΙ!!!!! 

ΝΙΚΟΣ

 Μερικούς τους κόφτει για τον ΟΠΑΠ, και την επιτέλους αποκρατικοποίηση ξεχνώντας τις επιχορηγήσεις σε υμέτερους και τις απ ευθείαςαναθέσεις στον Κόκκαλη. Βλέπω επίσης και διαμαρτυρίες μερικών για την διασφάληση των θέσεων εργασίας τους απο τους καινούργιους. Τώρα κύριοι θα φανεί πόσοι χρειάζονται για να λειτουργήσει πραγματικά ένας οργανισμός τέως πια του Δημοσίου και με κριτήρια προσφοράς και ζήτησης όπως συμβαίνει και πρέπει να συμβαίνει παντού. Ακούς εκεί κρατικοδίαιτος τζόγος. Στην ανεργια και όσοι κοπρίτες δεν χρειάζονται έτσι για να εκτιμήσουν και τον πόνο των άλλων.

@Dot

 Ρε φιλαρακι εσυ που δεν εισαι προβατο μπορεις να μας πεις, αν ειχες μια επειχηρηση που εκανε καθαρα κερδη τον χρονο κοντα στα 900 μυρια ποσο θα πουλουσες το 30%? Εχεις παρακολουθησει ποτε τον πινακα με τις ετησιες χορηγιες του ΟΠΑΠ? Αν δεις αυτόν τον πινακα θα διαπιστωσεις χορηγιες σε σαιτ που δεν εχουν καν λογο υπαρξης, είναι με μηδεν επισκεψιμοττητα…..κι όμως ο ΟΠΑΠ δινει χορηγια σ αυτά τα ανυπαρκτα σαιτ χορηγιες κάθε χρονο….γιατι? Ο λογος που θελουν να ξεπουλησουν τον ΟΠΑΠ με διαδικασιες εξπρες και οσο οσο είναι, ότι αν σε λιγο καιρο εχουμε κυβερνηση περα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τοτε θα πεσει το γελιο της αρκουδας!!!!! Ξαφνικα ένα άλλο κομμα θα εχει προσβαση στις αλητειες που εκαναν αυτά τα δυο κομματα με τα εσοδα του ΟΠΑΠ, κι εκει πλεον τα δικαστηρια θα στηνοταν στους δρομους , προσπαθουν λοιπον να ξεπουλησουν για να χαθουν τα ιχνη τους για όλα αυτά που εκαναν επι 40 χρονια……..καταλαβες ?????? Προσεχε λοιπον γιατι το προβατο εισαι εσυ και μαλιστα ετοιμο για σφαγη!

sk12072

 παει και ο οπαπ.ξεπουληθηκε στα χερια των ημετερων.να θυμισω οτι ο τσαμαρα ελεγε καποτε πως ειναι σκανδαλο να πουληθει μια εταιρεια σε 2-3 φορες πανω τα κερδη της.τα περυσινα κερδη ηταν 503 εκ.αρα μιλαμε για σκανδαλο.τοσο απλα ειναι τα πραγματα.και καθιστε μερικοι να δαιμονοποειται το δημοσιο.

maria@

αυτά περί 6.000€, ισχύουν, αλλά μόνο για τους 200 από τους 1000 εργαζομένους, & όντως τρώνε με χρυσά κουτάλια.. εμείς οι υπόλοιποι, έχουμε καθαρά μισθούς ιδιωτικού τομέα.. οπότε, καλό θα ήταν να μην τα ισοπεδώνουμε όλα.. το γεγονός είναι ένα: ο ΟΠΑΠ ξεπουλήθηκε στην κυριολεξία για τα μάτια της τρόικας, ενώ φυσικά, δε έγινε κανένας λόγος στις διαπραγματεύσεις για διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας από το ΤΑΙΠΕΔ.. θα δείξει..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης