Πάγωμα μισθών και προσλήψεων και νέο «χέρι» στο ασφαλιστικό
«Μαχαίρι» στους μισθούς και πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο, προαναγγέλλει η κυβέρνηση, μέσα από τις 40 σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναφοράς ρύθμισης του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομίας το μνημονεύει ονομαστικά για να δικαιολογήσει τις προσδοκίες του για αύξηση των εσόδων φ
«Μαχαίρι» στους μισθούς και πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο, προαναγγέλλει η κυβέρνηση, μέσα από τις 40 σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναφοράς ρύθμισης του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομίας το μνημονεύει ονομαστικά για να δικαιολογήσει τις προσδοκίες του για αύξηση των εσόδων φέτος κατά 6,8%.
Και τα δύο σενάρια του προγράμματος σταθερότητας, προβλέπουν ότι η κρίση θα συνεχίσει να πλήττει την ελληνική οικονομία και στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2010.
Το 2009, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο θα φέρει ανάπτυξη μισό της εκατό,
Ανεργία στο 8,1% που θα αυξηθεί στο 8,2% τα επόμενα δύο χρόνια, Πληθωρισμό 2,6% που ψαλιδίζει τις αυξήσεις και Έλλειμμα στο 3,7%, και σταθερά πάνω από 3% έως το 2010.
Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει για φέτος, αυξήσεις μισθών και συντάξεων ελάχιστα πάνω από τον πληθωρισμό, δηλαδή 2,7% – 2,8%, ενώ το εναλλακτικό μόλις 2,6%.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, «περνάμε μια πρωτοφανή κρίση και ξέρουμε ότι το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει η ΓΣΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους διασφαλίζει θετικό εισόδημα για το 2009 και όλες μας οι προσπάθειες, και οι δικές μας και της ΓΣΕΕ, έχουν σαν στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
Από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση «να καταθέσει στη Βουλή το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γιατί το κρύβει; Εφόσον δεν υπάρχει πλέον προϋπολογισμός, πρέπει να συζητηθεί νέος προϋπολογισμός».
Το πρόγραμμα σταθερότητας ανοίγει όμως παράθυρο και για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αφού προβλέπει ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα υπερδιπλασιαστούν και θα φτάσουν στο 24% το 2050, από 11,7% το 2007 -και τούτο παρά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση!
Μάλιστα η επίδραση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης φαίνεται να υπήρξε μάλλον περιορισμένη, αφού χωρίς αυτήν οι προβλέψεις στο περσινό πρόγραμμα Σταθερότητας έκαναν λόγο για αύξηση της δαπάνης σε 26% το 2060, ενώ σήμερα πλέον υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 24,1%.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να βελτιωθούν από το 2010 και μετά, όταν τα μέτρα θα ωριμάσουν και θα αποδώσουν περισσότερο.
Οι εξηγήσεις αυτές, όπως και ολόκληρο το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα εξεταστούν από τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, που είναι γνωστός για την μεγάλη ευαισθησία και εμμονή του για μια γενναία και ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της Ευρώπης.
Με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας, η Κομισιόν θα αποφασίσει στις 18 Φεβρουαρίου αν θα ζητήσει την επαναφορά της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης. Την απόφαση θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρώπης, στις 10 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, για να αντιμετωπίσει τις αδικίες του ΕΤΑΚ.
Στο οικονομικό επιτελείο όμως εξετάζουν αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, για να αντιμετωπίσει τις αδικίες του ΕΤΑΚ, καθώς και νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ για να το λαμβάνουν περισσότεροι συνταξιούχοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr