Γ. Βρούτσης: «Σχεδόν κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά» με την Τρόικα

Γ. Βρούτσης: «Σχεδόν κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά» με την Τρόικα

Ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για τη συμβολή τους στη διαπραγμάτευση - Δεν καταργούνται οι τριετίες - Με τρεις «ταχύτητες» οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης - Σταθερά κατά των ατομικών συμβάσεων το υπουργείο Εργασίας

Ποιοι θα εμφανιστούν στο "Dancing with the Stars"
Γ. Βρούτσης: «Σχεδόν κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά» με την Τρόικα
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και άλλους συναδέλφους του, προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες της διαπραγμα΄τευσης με την Τρόικα.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια πολύ καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπουργούς σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα. «Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ, ειδικά για τα εργασιακά, τόνισε: «Είμαστε σχεδόν κοντά σε συμφωνία» με την Τρόικα.

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη διαπραγμάτευση τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, εξάλλου, είχε πει νωρίτερα την Κυριακή, πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου: «Η απόσταση που μας χωρίζει με την Τρόικα στα εργασιακά είναι ελάχιστη. Και αυτή η απόσταση θα συζητηθεί στη 1μμ στη σύσκεψη  υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου».


Κλείσιμο
Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Αυτό το θετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες μετέφερε στη μεσημβρινή συνάντηση ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις τριετίες και τις αποζημιώσεις κατά πάσα πιθανότητα γίνονται δεκτές και αυτό θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αίσθηση ότι η μάχη για το εργασιακό κερδίζεται, αποτυπώθηκε κατά πάσα πιθανότητα μέσω e-mail που έστειλε τις τελευταίες ώρες η Τρόικα ως απάντηση στο σχέδιο αντιπροτάσεων του κ. Βρούτση, με στόχο να περιοριστούν οι επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σημείο-«κλειδί» για την αλλαγή στάση της Τρόικας ήταν η σθεναρή αντίσταση του Φώτη Κουβέλη, η οποία προβλημάτισε κυρίως τους Ευρωπαίους δανειστές. «Φαίνεται πως συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση για 58 ευρώ, αφού αυτή είναι η επιβάρυνση από τις τριετίες. Ειμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία» υπογράμμισε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Στο e-mail με τις αντιπροτάσεις που έστειλε προς την Τρόικα, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι:

1. Οι τριετίες που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της μισθολογικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα.

2. Πρέπει να διατηρηθεί το ποιοτικό στοιχείο της προυπηρεσίας, που συμβαδίζει με την εμπειρία.

3. Αν καταργηθούν οι τριετίες, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και οι διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά είναι απαισιόδοξη ως προς τη διατήρηση του επιδόματος γάμου στα κατώτατα όρια, αφού έτσι κι αλλιώς το επίδομα έχει καταργηθεί και για τους  κλαδικούς μισθούς μετά τη λήξη της μετενέργειας.

Με την ισχύουσα ΕΣΣΕ, μετά τη μείωση των κατωτάτων μισθών κατά 22%, διαμορφώνονται δύο κλίμακες με βάση τις τριετίες. Η πρώτη, για τον άγαμο, προβλέπει:

Χωρίς προυπηρεσία   - μισθός 586,08 ευρώ

0-3 χρόνια  - 644,69 ευρώ

3-6 χρόνια  - 703,30 ευρώ

6-9 χρόνια  - 761,90 ευρώ

Αντίστοιχα , η δεύτερη κλίμακα για τον έγγαμο εργαζόμενο προβλέπει:

Χωρίς προυπηρεσία  - μισθός 644,69 ευρώ

0-3 χρόνια - 703,30 ευρώ

3-6  χρόνια  - 761,91 ευρώ

6-9  χρόνια  - 820,51 ευρώ

Ετσι, η νέα απειλή για τα κατώτατα όρια είναι να χαθούν άλλα 58,61 ευρώ μηνιαίως για κάθε τριετία.

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διασώσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τις δραματικές απώλειες, αν επιμείνει  η Τρόικα στην περικοπή κατά 50% του  ύψους των αποζημιώσεων, αντιπρότεινε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος να εφαρμοστούν τρεις ταχύτητες στο καθεστώς αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.

Α) Οι μειώσεις να εφαρμοστούν μόνο για τους νεοεισερχόμενους ή τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Β) Να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα (χωρίς προειδοποίηση), σύμφωνα με την οποία, όποιος απολυθεί μετά από 16 χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη, να εισπράξει ως αποζημίωση 12 μισθούς.

Γ) Όσοι δικαιούνται πάνω από 12 μισθούς, το υπόλοιπο μέρος  της αποζημίωσής τους να υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν τα 2.000-3.000 ευρώ. Με αυτό το σύστημα, χάνουν έως 30% από την αποζημίωσή τους υψηλόμισθοι, διευθυντικά στελέχη και κυρίως golden boys των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τρόικα απαιτεί ως ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης 12 μισθούς συν ένα μπόνους για όσους συμπληρώνουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας, το οποίο δε θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (βασικός μισθός 586 Χ6) Επίσης, η  Τρόικα ζητά να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης μάξιμουμ στους 3  μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Τι προτείνει το υπουργείο για  τους υψιλόμισθους άνω των 2.000-3.000 ευρώ:

Τελευταίος καταβαλλόμενος μισθός 5.000 ευρώ - έτη υπηρεσίας 28

Σημερα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης ισχύει μισθοί 24 μηνών + 1/6 ( δώρα και επιδόματα) σύνολο 140.000 (προβλέπεται  και σήμερα πλαφόν αποζημίωσης 90.000 ευρώ για τους μισθωτούς, αλλά για τα στελέχη ισχύουν οι όροι των ειδικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει)

Πρόταση υπουργείου

12 μήνες Χ 5000 + 1/6 + μπόνους 12Χ3000

Πρόταση Τρόικας

12 μήνες Χ  5000 + 1/6 + μπονους 586Χ6 ( 3.516)

Σύνολο  73.516 ευρώ  απώλεια 47,5%

Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ελληνική πλευρά επισημαίνει στο e-mail προς την Τρόικα ότι  δεν χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς ο χρόνος εργασίας, ανάπαυσης και η 6ήμερη εργασία  μπορούν  να συμφωνηθούν μέσω των συλλογικών συμβάσεων (επιχειρησιακών ή κλαδικών).

Ωστόσο, θα συνεχίσει να κρατά σθεναρή αντίσταση απέναντι στην απαίτηση της Τρόικας, η διευθέτηση να συμφωνείται με κάθε εργαζόμενο χωριστά μέσω ατομικών συμβάσεων.

Εκείνο που κυρίως φοβάται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ότι  η διευθέτηση του  χρόνου εργασίας θα αποτελέσει κερκόπορτα για την εξάπλωση των ατομικών συμβάσεων ως μηχανισμού ρύθμισης όλων των θεμάτων , ακόμα και του ύψους του μισθού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης