Νέο σοκ στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Νέο σοκ στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Εκπνέει η περίοδος της μετενέργειας για δεκάδες κλαδικές συμβάσεις και οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις από 15% έως 40%, αφού οι αμοιβές επανέρχονται στο βασικό κλαδικό μισθό

Νέο σοκ στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
Νέο σφυροκόπημα των μισθών αναμένεται από σήμερα που εκπνέει η περίοδος μετενέργειας για δεκάδες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις .

 Από τη μία μέρα στην άλλη οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να μειώσουν τους κλαδικούς μισθούς  15%- 40%  καθώς  οι αμοιβές  επανέρχονται στον βασικό κλαδικό  μισθό και διατηρούνται μόνο - όπου υπάρχουν - τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Χωρίς την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, το μόνο - προς τα κάτω - όριο αμοιβών που υφίσταται είναι οι κατώτατοι μισθοί οι οποίοι πλέον έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Σε λίγους μήνες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εργασίας, και οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα  συντείνουν προς αυτά τα όρια.

Κλείσιμο
Πάνω από 16 εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταγγείλουν τις ισχύουσες συμβάσεις ;h να καλέσουν τους εργαζόμενους σε διάλογο εξπρές πριν από τις εκλογές με σκοπό τη μείωση των αμοιβών μέσω υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων αλλά δε βρέθηκε –μέχρι σήμερα -χρυσή τομή με τα συνδικάτα . Ανάμεσα στους κλάδους που βρίσκονται τυπικά σε διαπραγματεύσεις είναι το εμπόριο  , τα ξενοδοχεία, ο επισιτισμός , ο ΣΕΛΠΕ , οι χημικοί βιομηχανίας , οι ασφαλιστικές εταιρίες κα.. 

Πάντως το υπουργείο Eργασίας επεσήμανε ότι και μετά τις 14 Μαϊου  , εργοδότες και εργοδότες μπορούν να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις , αν επιτευχθεί συμφωνία . Αυτό στην πράξη  σημαίνει ότι οι μισθοί  μπορεί από αύριο να ψαλιδιστούν αλλά αν υπογραφεί σύμβαση  θα ακολουθήσουν τους νέους συμφωνηθέντες όρους.  Μια πρώτη γεύση , της σκληρής στάσης που υιοθετείται πλέον στην αγορά εργασίας  ,έδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων  που κατήγγειλε την ισχύουσα κλαδική σύμβαση εργασίας και κάλεσε το συνδικάτο ξενοδοχουπαλλήλων σε διάλογο  προτείνοντας μείωση μισθών 18% και συρρίκνωση επιδομάτων , επαναπροσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης αποζημίωσης και της φύσεώς της – που σημαίνει μείωση- διευθέτηση χρόνου εργασίας  καθώς και αλλαγή των όρων επαναπρόσληψης και καταβολής επιδομάτων.

Η κατάργηση τουλάχιστον 3 επιδομάτων ( κλαδικό , γάμου και επικινδυνότητας καθώς πολλές ειδικότητες βγήκαν εκτός λίστας ΒΑΕ)  θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών 30% επιπλέον.
Η πραγματικότητα όμως στην αγορά εργασίας είναι ακόμα τραγικότερη . Οι επιχειρήσεις ήδη κάνουν χρήση των παλαιότερων μνημονιακών ρυθμίσεων και ψαλιδίζουν μισθούς , προκειμένου  να επιβιώσουν αγνοώντας τη μετενέργεια και την  προσπάθεια υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το τελευταίο τρίμηνο οι μισθοί μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 22%. Συγκεκριμένα :

-    Έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα. Οι μειώσεις μισθών φτάνουν έως και το 35%.
-    Έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.
Στο μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης