7,4 τρις δολλάρια για να σωθούν οι τράπεζες

7,4 τρις δολλάρια για να σωθούν οι τράπεζες

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χορηγήσει στο τρεκλίζον χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας περισσότερα από 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα παρμένα από τις τσέπες των Αμερικανών φορολογουμένων.

Το ποσό φαντάζει εξωπραγματικό αλλά τα νούμερα δείχνουν πως κάθε άλλο παρά ... απρόσιτο θα αποδειχθεί εφόσον τελικώς τα πλείστα όσα «πακέτα» σωτηρίας και οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις – παρεμβάσεις της αμερικανικής Ο

7,4 τρις δολλάρια για να σωθούν οι τράπεζες

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χορηγήσει στο τρεκλίζον χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας περισσότερα από 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα παρμένα από τις τσέπες των Αμερικανών φορολογουμένων.

Το ποσό φαντάζει εξωπραγματικό αλλά τα νούμερα δείχνουν πως κάθε άλλο παρά ... απρόσιτο θα αποδειχθεί εφόσον τελικώς τα πλείστα όσα «πακέτα» σωτηρίας και οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις – παρεμβάσεις της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας συνεχισθούν και τις επόμενες εβδομάδες με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό!

Μια πιο αναλυτική εικόνα των όσων έχουν συμβεί μέχρι στιγμής – σωστότερα των ποσών που έχουν κατευθυνθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής – δίνει το άρθρο του ίδιου του προέδρου της FED Μπεν Μπερνάνκε στο περιοδικό New Yorker που θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το κείμενο ο επικεφαλής της FED παραδέχεται πως τόσο ο ίδιος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ έπεσαν έξω στις αρχικές τους προβλέψεις για το εύρος της κρίσης, τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις αντιδράσεις των χρηματαγορών τις οποίες περίμεναν πιο σθεναρές!

Διευκρινίζει επίσης πως μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκχωρήσει σε καταρρέοντα τραπεζικά ιδρύματα ποσό άνω των 2,8 τρις δολαρίων, είτε με την μορφή άμεσων χορηγήσεων, είτε με την μέθοδο των επενδύσεων κρατικών κεφαλαίων έναντι μετοχών των προβληματικών ιδρυμάτων, είτε τέλος με την απευθείας εξαγορά των λεγόμενων «τοξικών» χρεογράφων.

Την ίδια ώρα η FED έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις δημοπρασίες ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες – εσχάτως μάλιστα με επιτόκια μικρότερα του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου – κατά 1900 φορές σε σχέση με τους συνήθεις ρυθμούς δημοπρασιών των τελευταίων 36 μηνών.

Κλείσιμο

Και τέλος, ο μίστερ Μπερνάνκε παραδέχεται πως η μόνη επιλογή που έχει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα είναι να συνεχίσει στο δρόμο που έχει επιλέξει μέχρι στιγμής, κάτι που σημαίνει πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχει δώσει στις τράπεζες πάνω από 7 τρις δολάρια, ή αν προτιμάτε το ήμισυ της αξίας ΟΛΩΝ των προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν το 2007 στις ΗΠΑ!!!

Ο κύριος Μπερνάνκε όμως απεδείχθη «σφίγγα» στο άρθρο του. Κι αυτό γιατί δεν άφησε καμία αιχμή, κανένα σημάδι για το τι θα αποφασίσει η κεντρική τράπεζα στο μέτωπο των επιτοκίων της. Δεν σχολίασε καν τα δημοσιεύματα περί νέας μείωσης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της στις 16 Δεκεμβρίου, δημοσιεύματα που θέλουν τα επιτόκια ΜΗΔΕΝΙΚΑ έως τις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη.

Οψόμεθα ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης