Transfer pricing : Υπουργικές κόντρες για τον φορολογικό έλεγχο στην διασταύρωση τιμών στα μαγαζιά
Κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη η τροπολογία του ΥΠΑΝ αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και τον κοστολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων, το περίφημο δηλαδή transfer pricing, που φιλοδοξεί να περιορίσει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και τις αποκλίσεις.
Σύμφωνα με πηγές του protothema.gr πάντως περισσότερες ειδήσεις θα έχουμε γύρω από το θέμα με σχετική υπουργική απόφαση μέσα στο προσεχές διάστημα
Κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη η τροπολογία του ΥΠΑΝ αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και τον κοστολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων, το περίφημο δηλαδή transfer pricing, που φιλοδοξεί να περιορίσει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και τις αποκλίσεις.
Σύμφωνα με πηγές του protothema.gr πάντως περισσότερες ειδήσεις θα έχουμε γύρω από το θέμα με σχετική υπουργική απόφαση μέσα στο προσεχές διάστημα. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες – που επιβεβαιώνουν παλαιότερο δημοσίευμα του Business Stories - κάνουν αναφορές για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια και του ομολόγου του οικονομίας και οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη καθώς ο τελευταίος δεν ήθελε τον φορολογικό έλεγχο των στοιχείων αλλά μόνο τον κοστολογικό.
Ήδη πάντως ολοκληρώθηκε η συζήτηση του ν/σ στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής κατ΄άρθρο και στο σύνολο του το ν/σ.
Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της τεχνητής ακρίβειας και σε συνέχεια δέσμης μέτρων που έχουν ληφθεί για την καλύτερη παρακολούθηση των τιμών αγοραπωλησίας προϊόντων, καθώς και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας των συναλλαγών, εισάγεται με την προτεινόμενη ρύθμιση η διαδικασία τεκμηρίωσης τιμών στις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη, η διαδικασία τεκμηρίωσης των τιμών που προτείνει η Ε.Ε. Τα κύρια σημεία της προτεινόμενης διαδικασίας συνοψίζονται στα παρακάτω:
Καθορίζονται οι υπόχρεες εταιρείες για την εφαρμογή της διαδικασίας τεκμηρίωσης τιμών αλλά και ποιες εταιρείες και συμβάσεις συναλλαγών δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση. Προσδιορίζεται η μέθοδος τεκμηρίωσης τιμών, με την τήρηση 2 βασικών φακέλων οι οποίοι θα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα δικαιολογούν τις τιμές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.. Θεσπίζεται υποχρέωση παροχής όλων των σχετικών στοιχείων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών στις ελεγκτικές αρχές.
Παράλληλα προβλέπεται η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των ενδοομιλικών συναλλαγών των εταιρειών για να διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών. Καθορίζονται, για τους παραβάτες, υψηλά πρόστιμα που υπολογίζονται επί ποσοστού του τζίρου των ενδοομιλικών συναλλαγών, ενώ θεσμοθετείται και σχετική ποινική ευθύνη κατά τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα.
Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Ανάπτυξης να εκδόσει απόφαση που θα ρυθμίσεις τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης όπως ενδεικτικά, τα στοιχεία που πρέπει να περιέχουν ο «Βασικός Φάκελος Τεκμηρίωσης» και ο «Ελληνικός Φάκελος Τεκμηρίωσης», οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν και η διαδικασία ελέγχου αυτών, το περιεχόμενο των καταστάσεων, κλπ.
Η προτεινόμενη ρύθμιση θα εφαρμόζεται για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την έναρξη της ισχύος της, δηλαδή η πρώτη διαχειριστική περίοδος που θα εμπίπτει στις ρυθμίσεις αυτές είναι αυτή που αφορά το οικονομικό έτος 2008.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr