Γιούνκερ: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα

Γιούνκερ: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα

Μαραθώνια και η τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών - Ασφυκτικές οι πιέσεις των Γερμανών - Σενάρια ακόμα και για αναβολή του δεύτερου πακέτου διάσωσης

Γιούνκερ: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα

Την πεποίθησή του ότι το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.


Μια τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και στην οποία αναμενόταν να δοθούν κάποιες πρώτες απαντήσεις στο μείζον θέμα που ανεδείχθη τις τελευταίες ώρες, μετά την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, πως αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Συγκεκριμένα στο  πρακτορείο φέρεται να μίλησαν πηγές από την ΕΕ λέγοντας πως γίνεται λόγος – συγκεκριμένα «προπαρασκευαστικές συνομιλίες» - για μια «σχετική» αναβολή που θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο μέχρι τις εκλογές στην Ελλάδα, που αναμένονται τον Απρίλιο.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Κλείσιμο
Είναι προφανές λοιπόν πως στο τραπέζι, ενδεχομένως και αυτή την ώρα στην τηλεδιάσκεψη, επανέρχεται το ενδεχόμενο της – έγκαιρης – εκταμίευσης μιας πρώτης δόσης (πιθανόν έως 15 δισ ευρώ) από το σούπερ δάνειο των 89 δισ ευρώ για να αποπληρώσει η χώρα μας τα ομόλογα ύψους 14,5 δις ευρώ (+500 εκατ ευρώ σε τόκους)  που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Μια άλλη πιθανότητα είναι να υπάρξει ένα δάνειο γέφυρα (bridge loan ) για την αποπληρωμή του ομολόγου του Μαρτίου.

Στο δημοσίευμα του Reuters επισημαίνεται ακόμη ότι  Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν για την αναβολή του προγράμματος, ενώ η Γερμανία είναι η πιο «σκληρή», καθώς υποστηρίζει ότι η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί μόνο μετά από τις εκλογές.


Διαψεύδει η Γερμανία

Πάντως η γερμανική πλευρά διατείνεται πως δεν έχει καμία πρόθεση ή σχεδιασμό να βάζει συνεχώς προσκόμματα στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας!

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση» εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση», διαψεύδοντας παράλληλα ότι το Βερολίνο επιθυμεί «να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ».

«Δηλώνω ξεκάθαρα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι αυτές οι φήμες είναι ανυπόστατες, δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους απόφασης από τη Γερμανία», δήλωσε ο κύριος Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.

Ο κ. Κότχαους επανέλαβε με τη σειρά του ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα, ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, εφόσον θέλει να τον ακολουθήσει».

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο πρόβλημα για το διαχωρισμό του πακέτου βοήθειας παραμένει το εάν οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι πρόθυμοι να υπογράψουν μια ανταλλαγή ομολόγων εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κράτος ίσως δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις μελλοντικές λήξεις ομολόγων.

Διαβάστε άλλο ρεπορτάζ εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης