Βέτο σε τράπεζες το Δημόσιο ακόμη και χωρίς συμμετοχή
Αλλαγές της τελευταίας στιγμή στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες επέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κύριος Αλογοσκούφης, κατέθεσε τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες:
- Μπορεί μια τράπεζα να ενταχθεί στο σχέδιο χωρίς να δώσει προνομιούχες μετοχές της στο Δημόσιο, εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου ο κύριος Αλογοσκούφης είχε δηλώσε
Αλλαγές της τελευταίας στιγμή στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες επέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κύριος Αλογοσκούφης, κατέθεσε τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες:
- Μπορεί μια τράπεζα να ενταχθεί στο σχέδιο χωρίς να δώσει προνομιούχες μετοχές της στο Δημόσιο, εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου ο κύριος Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ότι όλες οι τράπεζες που θα μετάσχουν στο σχέδιο θα κληθούν να δώσουν προνομιούχες μετοχές τους στο Δημόσιο.
- Ακόμα όμως και οι τράπεζες που δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας (και άρα δεν θα δώσουν προνομιούχες μετοχές στο δημόσιο) αλλά θα κάνουν χρήση μόνο των εγγυήσεων που τους παρέχει το Δημόσιο, οφείλουν να δεχτούν και το δικαίωμα βέτο του εκπροσώπου του δημοσίου για τις αμοιβές και τα μπόνους των στελεχών της.
Ο κύριος Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το σχέδιο των 28 δις ευρώ δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα μόνα πραγματικά βάση, διευκρινίζει ο υπουργός, είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που έχουν πρόβλημα επάρκειας μέσω των προνομιούχων μετοχών τους, και η –εντελώς θεωρητική περίπτωση- κατάπτωσης της εγγύησης (σε περίπτωση πτώχευσης κλπ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr