Και τώρα πάμε για... «21η Ιουλίου plus»

Και τώρα πάμε για... «21η Ιουλίου plus»

Παραδέχεται συζητήσεις για «haircut» άνω του 50% ο Γιούνκερ - Ικανοποίηση στην Αθήνα για την 6η δόση

Και τώρα πάμε για... «21η Ιουλίου plus»
Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος το Σάββατο στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».

Κλείσιμο
«Σε κάθε περίπτωση» είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση του Ecofin και αναφερόμενοι στις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί συζητήσεων για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Τι έγινε στο Eurogroup

Την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα την είχαν προαναγγείλει, την ενέκριναν και την ανακοίνωσαν. Για τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της ατζέντας όμως τα μέτωπα είναι ανοικτά. Και θα είναι τουλάχιστον ως την ερχόμενη Τετάρτη. Συνεπώς δεν προξένησε καμία έκπληξη ούτε η … καταστρατήγηση του πρωτοκόλλου που θέλει τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραχωρεί συνέντευξη τύπου αμέσως μετά από κάθε  συνεδρίαση του Eurogroup, όπου και παραδοσιακά αναλύει τα σημεία προόδου στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των  κρατών μελών της Ευρωζώνης. Τι συνέντευξη να γίνει αφού δεν υπάρχει «ικανή» πρόοδος …;

«Διαρροές» πάντως υπήρξαν: ο κύριος Γιούνκερ, μιλώντας σε ΜΜΕ της πατρίδας του Λουξεμβούργο) τόνισε πως η Ευρώπη βαδίζει προς την καταστροφή εάν δεν λάβει άμεσα αποφάσεις και δεν επιλύσει το πρόβλημα αξιοπιστίας που έχει και το οποίο χαρακτήρισε μεγαλύτερο κι από αυτό του χρέους …

Αποκλειστικές δηλώσεις στο protothema.gr
«Η ζώνη του ευρώ δίνει μια εικόνα καταστροφής λόγω της πλήρους αδυναμίας της να λάβει και να εφαρμόσει έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διάσωση του κοινού νομίσματος» δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup Jean-Claude Juncker. Σύμφωνα με αποκλειστικές  δηλώσεις στο protothema.gr,  πηγές από το Μεγάλο Δουκάτο κάνουν λόγο «για καταστροφικές συνέπειες μίας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας» υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια σοβαρή διακυβέρνηση της Ευρώπης αυτήν την περίοδο»

H  εξέλιξη αυτή απλώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της συνολικής διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Και της απόκλισης μεταξύ των απαιτήσεων Γερμανίας και Γαλλίας.

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, για άλλη μια φορά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ενίσχυσης των εγγυήσεων της χώρας του προς τον EFSF. Και μάλιστα παρέπεμψε σε πιο μακροχρόνιες διεργασίες απ΄όσο φαντάζονται και οι πλέον απαισιόδοξοι, καθώς έκανε λόγο για λήψη των τελικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ευρωζώνη «μέχρι τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου!

Ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ νωρίτερα είχε διευκρινίσει ότι το Eurogroup θα «επιχειρήσει να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες μια συμφωνία επί της αρχής». Και παρότι ευχήθηκε «όλες οι αποφάσεις να ληφθούν την Κυριακή», παραδέχθηκε πως η Σύνοδος των 17 την ερχόμενη Τετάρτη, 26 του μηνός, θα είναι και η κομβική.

Επί του πρακτέου την πιο «προσγειωμένη» δήλωση για την δυνατότητα των υπουργών Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις ΠΡΙΝ τελεσφορήσουν οι δραματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών την έκανε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο: «Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν καλό να έπαιζε η ΕΚΤ ένα πιο ενεργό ρόλο και να είχαμε ευελιξία ως προς την τεχνική λειτουργία του EFSF, αλλά στη σφαίρα του πιθανού και του άμεσου, θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες επιλογές» …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης