«Η Τρόικα είναι πιο σκληρή παρά ποτέ!»

«Η Τρόικα είναι πιο σκληρή παρά ποτέ!»

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι ελεγκτές αναφέρονται απευθείας σε Μέρκελ και Σαρκοζί – Κανένα περιθώριο αλλαγών στη ρύθμιση που θέτει υπεράνω των κλαδικών τις επιχειρησιακές συμβάσεις

«Η Τρόικα είναι πιο σκληρή παρά ποτέ!»
Δραματική ήταν η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που κράτησε σχεδόν ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο επέρχεται νέα μείωση εισοδημάτων στους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στάθηκε σε δυο κεντρικά σημεία όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, καθώς και την απελευθέρωση της 6ης δόσης:

α) «Η Τρόικα δεν είναι η ίδια», διεμήνυσε ο κ. Βενιζέλος, προς τους έντονα διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού πλέον οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα ενημερώνουν προσωπικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε πως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης έχουν στενέψει δραματικά.

β) Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε στους συναδέλφους του πως δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του άρθρου 37, το οποίο αναφέρεται στο πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, υπέρ των επιχειρησιακών, και αυτό γιατί η διατύπωση του είναι απολύτως συμφωνημένη με την Τρόικα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Από το πρωί είχαν φανεί οι προθέσεις των βουλευτών του κόμματος, σε σχέση με το εργασιακό κομμάτι του επίμαχου πολυνομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κλείσιμο

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση που είχε διακοπεί το απόγευμα, συνεχίστηκε στις 7 μέχρι αργά το βράδυ, με τις φωνές των βουλευτών, που ασκούν έντονη κριτική στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, να ακούγονται ακόμα και έξω από την αίθουσα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι λίγο μετά τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα προσήλθε εσπευσμένα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος προφανώς ανέλαβε ρόλο «πυροσβέστη» έναντι κάποιων εξαγριωμένων βουλευτών.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκε το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης της εθνικής σύμβασης εργασίας, προς όφελος των επιχειρησιακών συμβάσεων, για την οποία μάλιστα κάποιες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί έναντι της Τρόικας για άμεση έναρξη του σχετικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι τελευταίοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί ακόμα και να συμπεριλαμβάνεται ως πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα υπογραφεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Θυμίζουμε ότι το πρωί είχε ασκηθεί έντονη κριτική από την Βάσω Παπανδρέου καθώς και από άλλους βουλευτές, κάτι που είχε οδηγήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη δήλωση – πρόκληση: «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει ηθικό υπόβαθρο, τότε ρίξτε την»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης