Αγοράζουν μετοχές σε τιμές ευκαιρίας αλλά …χάνουν!

Αγοράζουν μετοχές σε τιμές ευκαιρίας αλλά …χάνουν!

Σπάνια αποδίδει πια η παλιά συνταγή του Χρηματιστηρίου

Αγοράζουν μετοχές σε τιμές ευκαιρίας αλλά …χάνουν!
Η πεμπτουσία στο Χρηματιστήριο είναι όταν αγοράζεις χαμηλότερα και προηγουμένως έχεις πουλήσεις ακριβότερα! Την πρακτική αυτή ακολουθούσαν ανέκαθεν οι εισηγμένοι επιχειρηματίες στην Οδό Αθηνών, αλλά τις τελευταίες ημέρες, με τον Γενικό Δείκτη στις 730 μονάδες, έχουν ξεκινήσει τις αγορές μετοχών στα χαμηλότερα επίπεδα της 15ετίας …

Όπως θα δούμε, όταν η μετοχή αξίζει μερικά λεπτά του ευρώ, τότε μάλλον πρόκειται για μια πολύ καλή αγορά, ιδιαίτερα όταν η εσωτερική αξία βρίσκεται πολύ πιο υψηλότερα...

Η MIG

Για παράδειγμα, τα τρία εκατομμύρια μετοχές της MIG που αγόρασε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κόστιζαν 20,1 εκατ. ευρώ, όταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της MIG ανερχόταν σε 6,70 ευρώ.
Χθες και προχθές οι ίδιες μετοχές κόστισαν στον κ. Βγενόπουλο μόλις 641.000 ευρώ….
Κλείσιμο

Όταν λοιπόν αγοράζεις τις μετοχές μιας εταιρείας που έχει καθαρή θέση 2 δισ. ευρώ, ενοποιημένες πωλήσεις 807 εκατ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 177 εκατ. ευρώ, τότε μάλλον προσδοκάς σε σημαντικές υπεραξίες, εφόσον αλλάξει ο σημερινός πτωτικός κύκλος του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η αγορά, όμως, μετοχών από τον Βγενόπουλο δείχνει επίσης δύο πράγματα: πρώτον, ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών - ή και λίγο χαμηλότερα – ίσως το ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει ολοκληρώσει τον πτωτικό του κύκλο και, δεύτερον, ότι η ΜIG πώλησε μια θυγατρική στην Κύπρο έναντι 42 εκατ. ευρώ, όταν όλη η MIG αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο έναντι μόλις 177 εκατ. ευρώ.

Όπως δείχνουν, οι αποτιμήσεις υπάρχει μια στρέβλωση…

Ο Τιτάνας

Ορισμένοι από τους βασικούς μετόχους του Τιτάνα (Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Ανδρέας, Νέλλος) καθώς και η κυρία Α. Παπαλεξόπουλου έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα περί τις 84.000 μετοχές Τιτάνα.

Το υψηλότερο σημείο της μετοχής (52 εβδομάδες ) ήταν 18,3 ευρώ, συνεπώς οι μετοχές κόστιζαν 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες μετοχές κόστιζαν χθες 836.000, δηλαδή κυμαίνονταν περίπου στα μισά επίπεδα.

Οι αγορές στις οποίες αναφερόμαστε έγιναν τον Σεπτέμβριο και αρκετές έγιναν πάνω και από τα 11 ευρώ. Και δεν κερδίζουν πάντοτε οι βασικοί μέτοχοι: ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος αγόρασε στις 22 Σεπτεμβρίου 10.000 μετοχές Τιτάνα καταβάλλοντας 114.000 ευρώ.

Σήμερα, οι ίδιες μετοχές κοστίζουν 99.000 ευρώ.

Οι απώλειες μέχρι σήμερα είναι μικρές, αλλά αν το  Χρηματιστήριο υποχωρήσει περαιτέρω, οι ζημίες θα γίνουν μεγαλύτερες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές μετοχών από τον κ. Κανελλόπουλο δεν έχουν γίνει με έναν ορίζοντα 2-3 μηνών, αλλά σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Η Εθνική

Αν και η εμπειρία των τελευταίων 23 μηνών δείχνει ότι όσοι βρέθηκαν εκτός Χρηματιστηρίου με την Εθνική στα 20 ευρώ, έπραξαν περίφημα.

Δύο χρόνια αργότερα, η πρώτη εταιρεία της χώρας διαθέτει σημαντική θέση στα ελληνικά ομόλογα και έχει απαξιωθεί στα 2,2 ευρώ εξαιτίας και της αναξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό.

(Με άλλα λόγια, όταν κερδίζεις προχωράς σε πώληση και όταν χάνεις φρόντισε να αντέχεις η ζημιά να περιορίζεται σε μερικά λεπτά του ευρώ.)






 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης