Στουρνάρας στο Bloomberg: Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed

Στουρνάρας στο Bloomberg: Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed

Διαφορετική η κατάσταση στην ευρωζώνη από τις ΗΠΑ - Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους μιας ανάκαμψης στην Ευρώπη, δεν θέλουμε να τους σκοτώσουμε, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

stournaras
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την “υπερβολικά συνετή” στάση της όσον αφορά τα επιτόκια σε σχέση με εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη μετά το σαφέστερο μήνυμα που έδωσε μέχρι στιγμής η ΕΚΤ ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι τέσσερις μειώσεις είναι πιθανές φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις παγκοσμίως.

“Τώρα ήρθε η ώρα να αποκλίνουμε”, δήλωσε ο Στουρνάρας στο Bloomberg. “Οι καταστάσεις στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη – κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ καθοδηγείται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, δεν καθοδηγείται από τους μισθούς”.

Οι παρατηρήσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ξεπέρασε τις προσδοκίες και προκάλεσε ταχεία αναπροσαρμογή των στοιχημάτων για νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι η ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή υπολείπονται των εκτιμήσεων, θα δει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο για τη Fed.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός μοτοσικλετιστής σε τροχαίο στη Λεωφόρο Υμηττού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο της Ρωσίας ο Βαρθολομαίος - Μάχη για τα ηνία της Ορθοδοξίας

Survivor 2024: Η Χρύσα άντεξε για 6η φορά και έστειλε σπίτι της την Άιρα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης