Ισχυρά κέρδη στη Wall Street – Ράλι στις μικρές τράπεζες

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street – Ράλι στις μικρές τράπεζες

Δυναμική αντίδραση στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί - Πρωταγωνιστές και πάλι οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών

wall
Με μια δυναμική ανοδική αντίδραση που προσπάθησε να… σβήσει τις αρνητικές εντυπώσεις των προηγούμενων ημερών ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Wall Street. Όλοι οι επιμέρους δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, αν και όχι στα επίπεδα που να μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 33.674 μονάδες κερδίζοντας 546 μονάδες ή 1,65%, καθώς η αρχική ανοδική τάση μετατράπηκε σταδιακά σε ένα μίνι ράλι που έφτασε πρόσκαιρα πάνω από τις 600 μονάδες. Από κοντά και ο S&P 500 που σταδιακά διεύρυνε τα κέρδη του με αποτέλεσμα να κλείσει στις 4.136 μονάδες με αύξηση ύψους 1,85%. Αντίστοιχη πορεία και για τον τεχνολογικό Nasdaq που διαμορφώθηκε στις 12.235 μονάδες με αύξηση κατα 2,25%.

Αναλυτές σχολίασαν πως η σημαντική υποχώρηση στις προηγούμενες συνεδριάσεις προσέφεραν στους επενδυτές σημαντικές ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε ελκυστικές τιμές, σε διάφορους κλάδους, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να κυριαρχήσουν και να καλλιεργήσουν ένα θετικό κλίμα στην αγορά. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα ανησυχητικά, για τα κριτήρια της Fed, νούμερα από τη νέα έκθεση για την αγορά εργασίας.

Η έκθεση έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ήτοι κατά 253.000 έναντι των εκτιμήσεων για μόλις 180.000. Μάλιστα, ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 3,4%, στο χαμηλότερο σημείο από το 1969.

Η συντήρηση της εικόνας υπερθέρμανσης στην αγορά εργασίας αποτελεί καμπανάκι για τη Federal Reserve, που θεωρεί ότι αποτελεί παράγοντα που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις. Και μάλιστα ο Τζερόμ Πάουελ είχε σχολιάσει ως θετική ένδειξη την τάση αποθέρμανσης που είχε αρχίσει να καταγράφει, μέχρι βέβαια τη σημερινή έκθεση.

Θυμίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε την Τετάρτη σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά απέφυγε να στείλει σαφές μήνυμα παύσης του ανοδικού τους κύκλου μεταθέτοντας την απόφαση για τον Ιούνιο.

Εκρηκτική άνοδος στις μικρές τράπεζες

Πρωταγωνιστής και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, με επίκεντρο κυρίως τις περιφερειακές τράπεζες. Με μόνη διαφορά πως, αυτή τη φορά, η τάση ήταν έντονα ανοδική με το δείκτη ETF που περιλαμβάνει τις μετοχές των μικρών τραπεζών να εκτινάσσεται κατά πάνω από 6%.

Κλειδί, βέβαια, για την ανάκαμψη αυτή στάθηκε η αναβάθμιση μιας σειράς τραπεζών του κλάδου, όπως η Zions Bancorp, η Comerica, αλλά και η βαλλόμενη χθες Western Alliance από την JPMorgan.

H μετοχή της Western Alliance που την Πέμπτη διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που την ήθελαν να αναζητά αγοραστή σημείωσε δυναμική άνοδο της τάξεως του 50%, αν και η ανάκαμψη αυτή δεν αλλάζει το αρνητικό πρόσημο για την εβδομάδα που πλησιάζει το 30%.

Κλείσιμο
Αντίστοιχη εικόνα για την PacWest, που ήταν το έτερο «καυτό» όνομα των ημερών στον κλάδο, καθώς ανακοίνωσε ότι έχει προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσει τις στρατηγικές της επιλογές, ήτοι να βρει αγοραστή ή να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Όμως, ενδιαφερόμενοι φαίνεται πως υπάρχουν και η εξέλιξη αυτή έδωσε… φτερά στη μετοχή της που διέγραψε ένα θεαματικό ράλι που ξεπέρασε το 80% (πρόσκαιρα και πάνω από 90%). Αν και επίσης ο απολογισμός της για το σύνολο της εβδομάδας παρέμεινε αρνητικός με απώλειες στο πενθήμερο κατά πάνω από 40%.

Στις καλό κλίμα, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα καλά μαντάτα από την Apple και οι εξαιρετικές επιδόσεις που ανακοίνωσε για το τρίμηνο. Η μετοχή της κέρδισε πάνω από 4% και κυρίως παρέσυρε ανοδικά συνολικά τις Big Tech.

newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα: 

Βασιλιάς Κάρολος: Λάμψη και υψηλοί προσκεκλημένοι στη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Χανιά: «Μπαμπά πνίγομαι» - Δόκιμος αστυφύλακας παρασύρθηκε από χείμαρρο

Σερβία: Καρέ καρέ η στιγμή της σύλληψης του 21χρονου που σκότωσε 8 άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης