Σερβία: Καρέ καρέ η στιγμή της σύλληψης του 21χρονου που σκότωσε 8 άτομα

Σερβία: Καρέ καρέ η στιγμή της σύλληψης του 21χρονου που σκότωσε 8 άτομα

Ο νεαρός Ούρος Μπλάζιτς σόκαρε τη χώρα αφού είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες - Πάνω από 600 αστυνομικοί στην επιχείρηση για τη σύλληψή του

makelaris-mak
Πάνω από 600 αστυνομικοί μετείχαν στην επιχείρηση για τη σύλληψη του 21χρονου μακελάρη της Σερβίας Ούρος Μπλάζιτς, που άνοιξε πυρ και σκότωσε τουλάχιστον 8 ανθρώπους.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρησή του. Στο σημείο που συνελήφθη, εντοπίστηκε μία καραμπίνα, πιστόλια, σιγαστήρες, ένα κυνηγετικό μαχαίρι και άλλα όπλα, σφαίρες, φυσίγγια και άλλα πυρομαχικά.

Ο 21χρονος κατηγορείται ότι σκότωσε πέντε άτομα με πυροβόλο όπλο στο χωριό Malo Orašje κοντά στο Smederevo και στη συνέχεια άλλα τρία άτομα στο χωριό Dubona κοντά στο Mladenovac. Στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το RTS, φέρεται να σταμάτησε ένα ταξί και να ανάγκασε τον οδηγό να τον πάει στο χωριό Vinjište.

Ήδη από το χάραμα, εκατοντάδες αστυνομικοί «χτένιζαν» την περιοχή για να τον συλλάβουν, ενώ ελικόπτερο με προβολέα μετείχε στην επιχείρηση, που πήρε το όνομα «Ανεμοστρόβιλος». Παράλληλα, αποκλείστηκε η πρόσβαση σε διάφορα χωριά.


Κλείσιμο



Μετά τη σύλληψή του,. ο Μπλάζιτς μετήχθη στο  αστυνομικό τμήμα του Σμεντερέβο. 

Osumnjičeni  za masovnu pucnjavu doveden u PU Smederevo


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα του 21χρονου. Όμως, κατά τη σύλληψή του φώναζε τη λέξη «σεβασμός, σεβασμός», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.


Αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι το γεγονός ότι στη μπλούζα που φορούσε κατά τη σύλληψή του ο 21χρονος, ο οποίος είναι γιος στρατιωτικού, υπήρχαν ναζιστικά σύμβολα. Όπως φαίνεται, στη μπλούζα του μακελάρη αναγραφόταν η φράση «Generation 88 on tour», με τον αριθμό 88 να αποτελεί ένα από τα κατ' εξοχήν σύμβολα των ναζιστών που παραπέμπει στο Heil Hitler, καθώς το «H» είναι το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου.

servia


Όπως αποκάλυψε ο Βούτσιτς στη συνέντευξη τύπου, μετά και την επίθεση του 21χρονου πρότεινε στον πρωθυπουργό της Σερβίας την επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που, όμως, δεν έγινε δεκτό καθώς, όπως είπε, «μου είπαν ότι θα είμασταν μόλις η δεύτερη χώρα μετά τη Λευκορωσία που θα είχαμε καθεστώς θανατικής ποινής».

«Δεν θα ξαναδεί το φως της ημέρας, μεταφορικά μιλώντας» διεμήνυσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Serbian president addresses nation following second mass shooting


Ο 21χρονος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής οχτώ ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως από το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα οχτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 14 να τραυματιστούν με ορισμένους από αυτούς να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας αναφέρουν ότι ο 21χρονος αρχικά χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του αλλά στη συνέχεια «κατέλαβε» ένα ταξί απειλώντας τον οδηγό του με κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό και υποχρεώνοντάς τον να τον μεταφέρει στο σπίτι συγγενούς του όπου και τελικά συνελήφθη.

Serbia shooting: Suspect arrested after second mass shooting - BBC News


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας της Σερβίας έχουν συλληφθεί και ο θείος και ο παππούς του 21χρονου καθώς φέρονται να είναι αυτοί που τον έκρυβαν πριν τη σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση σύλληψης του 21χρονου, ο οποίος φέρεται να σκόρπισε τον θάνατο με καλάσνικοφ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, αρκετά πυρομαχικά και τέσσερις χειροβομβίδες.

To σχέδιο αφοπλισμού

«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία», ανακοίνωσε ο Βούτσιτς, ο οποίος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν "σχεδόν πλήρη αφοπλισμό" στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 "σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000".

Ανακοίνωσε, δε, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.



Ειδήσεις σήμερα:

Βασιλιάς Κάρολος: Μαζί με τον Ουίλιαμ χαιρέτησαν τα πλήθη έξω από το Μπάκιγχαμ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε

Εκλογές στην Τουρκία: Μετά τον Economist και η Washinhton Post κατά Ερντογάν - «Ευκαιρία να αποτινάξουν το ζυγό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης