Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» της Ελλάδας στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο

Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» της Ελλάδας στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο

Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την έκδοσή του - Πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα δανεισμού και ο στόχος επενδυτικής βαθμίδας

omologa
Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, κόντρα στο «κύμα» των επιτοκίων, το υπουργείο Οικονομικών βγαίνει στις αγορές με στόχο να κλειδώσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών αναγκών του για φέτος. Ανήμερα της προκήρυξης, έδωσε εντολή για εκδοσή 5ετους ομολόγου, θέλοντας έτσι να στείλει διπλό μήνυμα για την οικονομίας: Ότι η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα δεν σταματά λογω των εκλογών και οτι το δημόσιο μπορεί να δανείζεται, ακόμα και εν μέσω τραπεζικής κρίσης, με καλούς όρους.

Αυτό... σε επίπεδο εντυπώσεων! Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να προλάβει το δημόσιο να δανειστεί πριν εκδηλωθούν (χωρίς να είναι και δεδομένο) οι οποίες αναταράξεις από την προκήρυξη των εκλογών και από τα σενάρια για μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Χθες, Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι. Λογικά, το βιβλίο των πρόσφορων θα ανοίξει σήμερα και το μεγάλο στοίχημα είναι το ύψος του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο αλλά και το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει. Υπό τις παρούσες συνθήκες το επιτόκιο θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τον Μάιο του 2021, οταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο σχεδόν μηδενικό. Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου διαμορφώνονταν στο 3,63% καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή. Χθες η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς της Ιταλίας ήταν στο 2,55% και της Γερμανίας στο 2,55%. Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη – γιε εφέτος- έξοδος στις αγορές έγινε τον Ιανουάριο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,279%, καλύπτοντας το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Στην περίπτωση του το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές μέσω της νέας έκδοσης ανέλθει στα 2 δις. ευρώ, τότε θα έχει καλυφθεί σχεδόν το 80% των φετινών δανειακών αναγκών.

Πέραν όμως από τους αριθμούς, τα έσοδα και τις αποδόσεις, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Δηλαδή, ο δρόμος προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδα, που, το 2021 φαίνεται πως ήταν σχεδόν στα χέρια μας! Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο 40 Διεθνές Οικονομικό του Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.

Ο κ. Τσάκωνας θεωρεί πως η Ελλάδα με όρους αγοράς έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο. Καταλήγοντας ο κ. Τσάκωνας τόνισε πως “καταφέραμε, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματοροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης”.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Η στρατηγική Μητσοτάκη για επανασυσπείρωση ψηφοφόρων και αυτοδυναμία


Καλλιτεχνικά σωματεία: Πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και στάση εργασίας


Καιρός: Κρύο και ενισχυμένοι άνεμοι σήμερα - Πού θα βρέξει

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης