Πότε και πώς θα διασυνδεθούν ταμειακές και POS με την Εφορία

Πότε και πώς θα διασυνδεθούν ταμειακές και POS με την Εφορία

Το νέο πλάνο της ΑΑΔΕ για  «φρένο» στη φοροδιαφυγή - Τι προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ - Επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανώνα

tameiakesmixanes
Μακρύς δείχνει... ο δρόμος της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και γενικά των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, με τα POS, καθώς η ΑΑΔΕ αναβάλει ξανά το εγχείρημα, λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με το τελευταίο, επίσημο, σχέδιο της ΑΑΔΕ, η υποχρεωτική διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, με τα POS επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ανέφερε η υπ. αρ. Α 1098/13.7.2022 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα EFT/POS Τερματικά, αποσκοπεί στη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, θα αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η υποχρεωτική διασύνδεση των μηχανισμών έκδοσης αποδείξεων και πληρωμών, θα γίνει σταδιακά εντός του 2023, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του επόμενους έτους. 

Λόγοι διασφάλισης των συναλλαγών υποχρεώνουν τη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών να μεταθέσουν έως ένα εξάμηνο την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Κλείσιμο
Πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν πως το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

· μέχρι τα τέλη Μαΐου να «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς νέων ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών, ενώ

· από Ιούνιο να τεθεί τελικά σε κανονική εφαρμογή το νέο σύστημα.

Η εικόνα και η ενημέρωση που είχαν πάντως από πλευράς τους μέχρι και εχθές οι επιχειρήσεις του κλάδου των ταμειακών, ήταν ελαφρώς διαφορετική:

· στο α΄τρίμηνο του 2023 να «τρέξουν» οι αιτήσεις  για το πρόγραμμα επιδότησης του νέου εξοπλισμού με λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης -και με βάση τις νέες αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας που θα ενσωματώνουν όλες οι συσκευές.

· Στο β΄τρίμηνο και έως 30 Ιουνίου θα πρέπει να αντικατασταθούν και να λειτουργήσουν 380.000 ταμειακές μηχανές που θα στέλνουν στοιχεία και στην ΑΑΔΕ.


Ειδήσεις σήμερα:

Champions League: Το γρηγορότερο χατ-τρικ στα χρονικά της διοργάνωσης και τα 34 γκολ της βραδιάς - Δείτε βίντεο

Ελληνοτουρκικά: Το ΚΥΣΕΑ σήμανε αποδραματοποίηση - Οι εκτιμήσεις Μαξίμου και επιτελείων

Βιασμός 12χρονης: Συνελήφθη και ο πατέρας του κοριτσιού για ναρκωτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης