Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Από το λουκέτο στην περιπέτεια των πλειστηριασμών

Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Από το λουκέτο στην περιπέτεια των πλειστηριασμών

Η οικογένεια που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με το χώρο του βιβλίου βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με χρέη και την απώλεια περιουσιακών στοιχείων - Το σφυρί στις 25 Μαΐου για το ακίνητο στο Ψυχικό

eleutheroudakis1
Μέσα στην καταιγίδα των πλειστηριασμών, αποτέλεσμα της ουσιαστικής χρεοκοπίας της οικονομίας και της αγοράς κατά την πολύχρονη κρίση, ξεχωρίζουν ορισμένα γνωστά ονόματα τα οποία είτε ατύχησαν επιχειρηματικά, είτε για διάφορους λόγους βρέθηκαν φορτωμένα με υψηλά χρέη προς τις τράπεζες.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το όνομα της οικογένειας Ελευθερουδάκη, που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με το χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.

Στην πορεία της έζησε ένδοξες εποχές, κυριαρχώντας στην αγορά, ωστόσο η συνέχεια ήταν αρνητική αναγκάζοντας αρχικά στον περιορισμό του δικτύου καταστημάτων και τελικά στο λουκέτο του τελευταίου εμβληματικού «σημείου αναφοράς» επί της οδού Πανεπιστημίου.

Ήταν πριν έξι σχεδόν χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 όταν έκλεισε αυτό το τελευταίο κατάστημα του Ελευθερουδάκη, «παγιδεύοντας» πίσω από τα ρολά μια ιστορία 118 χρόνων. Από το 1898,που ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης έβαλε το θεμέλιο λίθο της ομώνυμης επιχείρησης.

Κλείσιμο
Η αφετηρία και οι μεγάλοι «σταθμοί»
Ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης, αρχικά ήταν εργαζόμενος και μετά συνεταίρος στο διεθνές βιβλιοπωλείο Μπεκ και Μπαρτ της οδού Μητροπόλεως. Από το 1918 άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος, γωνία Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας που εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό ναό του βιβλίου. «Έλαμπε ολόκληρο, γινόταν ένας κόσμος πέρα από τον κόσμο», όπως έγραψε κάποτε ο Άγγελος Τερζάκης για το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο Κ. Ελευθερουδάκης συνέθεσε την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24τόμη ελληνική εγκυκλοπαίδεια και ο γιος του Γιώργος ανέπτυξε την μηχανογράφηση της εταιρείας και ιδιαίτερα το επιστημονικό και ξενόγλωσσο τμήμα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης