Ασφαλιστική μεταρρύθμιση: Ο Γιαννίτσης εξηγεί τι θα γίνει στις συντάξεις με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση: Ο Γιαννίτσης εξηγεί τι θα γίνει στις συντάξεις με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Το πραγματικό συνολικό ποσό της σύνταξης δεν θα είναι μικρότερο από τις συνολικές εισφορές τους, αντιθέτως θα είναι πιθανά μεγαλύτερο, προέβλεψε ο πρώην υπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

1777170
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» ειδικοί επί του ασφαλιστικού μίλησαν στην επιτροπή της Βουλής εξηγώντας ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των προωθούμενων αλλαγών.

Ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός Εργασίας και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι βασικό στοιχείο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και την προώθηση του νομοσχεδίου είναι αφενός η διαγενεακή δικαιοσύνη και αφετέρου η εμπιστοσύνη των συνταξιούχων.

Υπ’ αυτή την έννοια η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, εξήγησε ο κ. Γιαννίτσης και ανέφερε, ότι λόγω του δημογραφικού, οι νεότερες ομάδες ασφαλισμένων θα είναι αριθμητικά μικρότερες από τις προγενέστερες. Επειδή μάλιστα η επικούρηση στηρίζεται στην ισότητα εισφορών και παροχών, αναγκαστικά, με το σημερινό σύστημα, κάθε νέα ομάδα συνταξιούχων θα παίρνει λιγότερα από την προηγούμενη και, οπωσδήποτε, λιγότερα από ότι κατέβαλε ως εισφορές. Αυτό είναι μια εγγενής αδικία που το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αναμένεται να απαλείψει. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται στους ασφαλισμένους ότι το πραγματικό συνολικό ποσό της σύνταξής τους δεν θα είναι μικρότερο από τις συνολικές εισφορές τους, αντιθέτως θα είναι πιθανά μεγαλύτερο.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η αστάθεια των αγορών είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να παραβλεφθεί, εκτίμησε ωστόσο ότι ένα στέρεο σύστημα δεν θα επηρεαστεί.

Άλλωστε, ανέφερε ότι μια σοβαρή διεθνής κρίση θα επηρεάσει σοβαρά και τις συντάξεις, ανεξάρτητα από το ισχύον σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη και πόσο επηρεάστηκαν οι συντάξεις στην Ελλάδα με την κρίση και πόσο τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα αλλού, που δέχθηκαν μικρότερες επιπτώσεις. Επιπλέον, κάθε χώρα σήμερα λειτουργεί σε συνθήκες έντονων διασυνδέσεων με το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η επίδραση από τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο Τάσος Γιαννίτσης έκανε επίσης αναφορά στο κόστος μετάβασης, αναφέροντας ότι δεν είναι υψηλό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αριθμοί που παρουσιάζονται απαιτούν πολλές ερμηνείες.

Τα ετήσια ελλείμματα του ασφαλιστικού σήμερα είναι 15-16 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος 50 ετών είναι 750-800 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα και ότι εάν πρέπει να γίνει συζήτηση για τα κόστη, θα πρέπει να είναι ολιστική και να εξεταστούν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τους αριθμούς αυτούς.



Ειδήσεις σήμερα: 

Διάρρηξη στο σπίτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στη Βούλα, ενώ ήταν μέσα μαζί με την σύζυγό του

Ανησυχία για τα νησιά που «κοκκινίζουν» - Τα κρούσματα και η κάμψη του εμβολιασμού φέρνουν τοπικά lockdown

Πέτρος Φιλιππίδης: Η καραντίνα στην Τρίπολη και οι πρώτες αντιδράσεις για την προφυλάκισή του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης