Eurostat: Σε ελεύθερη πτώση οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ

Eurostat: Σε ελεύθερη πτώση οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ

Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές άλλων τρίτων χωρών προς την Ένωση τον Ιανουάριο του 2021

exagoges_26
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, οι εξαγωγές βρετανικών προϊόντων προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 57,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα 18 Μαρτίου η Eurostat, το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021, οι εισαγωγές προϊόντων στην ΕΕ από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Παράλληλα, σημαντική μείωση καταγράφουν και οι εξαγωγές από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες τον Ιανουάριο του 2021 μειώθηκαν κατά 31,9%, ενώ οι εξαγωγές προς άλλες τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 4,9% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2020.

eurostat2


Βάσει των στοιχείων της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, τον Ιανουάριο του 2021 οι εξαγωγές προϊόντων από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης προς τρίτες χώρες ανήλθαν στα 163,1 δισ. ευρώ, ποσοστό μειωμένο κατά 11,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 (184 δισ. ευρώ). Οι εισαγωγές στα 156,8 δισ. ευρώ, ποσοστό μειωμένο κατά 14,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 (182,5 δισ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα η Ευρωζώνη καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα 6,3 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση 8,4 δισ.

Κλείσιμο
Τον Ιανουάριο του 2021 τα ευρωπαϊκά προϊόντα κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κίνα, ενώ οι περισσότερες εισαγωγές έγιναν από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι εξαγωγές της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2021 ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. αφορούσε σε εμπόριο εντός της ΕΕ και 1,1 δισ. σε εξαγωγές προς τρίτες χώρες, ενώ οι εισαγωγές το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν στα 4 δισ.

Τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, οι εξαγωγές αγαθών εκτός ΕΕ μειώθηκαν για όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ουγγαρία (+ 1,1%), τη Σλοβενία (+ 3,0%), την Εσθονία (+ 6,5%) και τη Λιθουανία (+ 11,7%). Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Κύπρο (-45,8%) και τη Βουλγαρία (-22,5%).

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτά είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά - Στόχος να εγκριθεί μέχρι 1η Ιουνίου

Διάσωση - θαύμα μέσα από όχημα που κρεμόταν από αερογέφυρα - Δείτε το βίντεο

Θεσσαλονίκη: Μολότοφ σε εμπορικό κατάστημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης