Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έως την 25η Μαρτίου

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έως την 25η Μαρτίου

Μέχρι και νομικά μέτρα κατά της  Moody’s συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο – Αγωνία σήμερα για μετοχές, ομόλογα και δημοπρασία εντόκων

Στα πρόθυρα  νευρικής κρίσης έως  την 25η Μαρτίου
Θορυβημένοι από  την «αναμενόμενη» εδώ κι ένα  τουλάχιστον μήνα νέα υποβάθμιση του οίκου Moody’s κατά τρεις βαθμίδες χαμηλότερα εμαφνίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες, λίγες μόνον ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η αγωνία, δε, για τη σημερινή συμπεριφορά της αγοράς μετοχών και ομολόγων, καθώς και για την έκβαση της δημοπρασίας εντόκων είναι έκδηλη.

Παρά το γεγονός  ότι η νέα υποβάθμιση δεν επηρεάζει  τις ελληνικές τράπεζες ως προς τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο τουλάχιστον τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών διατηρούν την υψηλότερη βαθμολογία από τους άλλους δύο οίκους, τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών έχουν αρκετούς λόγους για να ανησυχούν, βλέποντας τις πιέσεις να αυξάνονται.  

Η αντίδραση των τραπεζών, έστω και ανεπίσημα, ευθυγραμμίζεται με εκείνη της κυβέρνησης. Οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτη την απόφαση του διεθνούς/αμερικανικού οίκου, επισημαίνουν με νόημα την άκαμπτη στάση του διεθνούς αξιολογητή, τα επιχειρήματα του οποίου δεν θεωρούνται αρκούντως πειστικά και αφήνουν να εννοηθεί πως η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας -δεδομένου οτι οι ελληνικοί τίτλου βρίσκονταν ήδη στην κατηγορία των «σκουπιδιών»- υποκρύπτει σκοπιμότητες.  

Η κίνηση της  Moody’s δεν εξυπηρετεί παρά μόνον το στόχο αποσταθεροποίησης της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, θεωρεί έμπειρος παράγοντας της εγχώριας αγοράς. ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αρκετοί πιστεύουν πως τέτοιες πιέσεις είναι απροκάλυπτα κερδοσκοπικές.  

Πέντε βαθμίδες πιο κάτω από Ιρλανδία
Κλείσιμο

Ο ίδιος υπενθυμίζει επίσης πως η βαθμολογία της Ιρλανδίας είναι πέντε βαθμίδες υψηλότερη από την Ελλάδα, αν και οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν διπλάσια και πλέον έκθεση από τις ελληνικές, που υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ. Η αμφισβήτηση των οίκων αξιολόγησης, αυτή τη φορά με αφορμή τη χθεσινή υποβάθμιση, έρχεται πλέον και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ στην Ελλάδα ετέθη στο τραπέζι του μαραθώνιου χθεσινοβραδινού υπουργικού συμβουλίου ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης νομικών μέτρων της κυβέρνησης κατά του αμερικανικού οίκου.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά όλα σχεδόν τα κόμματα εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις και συντάχθηκαν απολύτως με την  επίσημη κυβερνητική γραμμή.  

Ωστόσο, διατυπώνεται και η σχετικά «αισιόδοξη» άποψη ότι η χθεσινή «επίθεση» ενδεχομένως να επηρεάσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, κάμπτοντας την πεισματική αντίδραση της Αγκέλα Μέρκελ σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση για το ελληνικό πρόβλημα.  

Επί του παρόντος στις τράπεζες περιμένουν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα, την αυριανή αντίδραση των αγορών στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Ενθαρρυντικό πάντως θεωρείται το γεγονός οτι οι αγορές, είχαν προεξοφλήσει προφανώς την υποβάθμιση, όπως άλλωστε κατέδειξε και η άνοδος των spreads και των CDS το προηγούμενο διάστημα, και γι’ αυτό τα CDS χθες το πρωϊ «τσίμπησαν» μόλις 20 πόντους.  

Το  βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής  

Το επόμενο  κρίσιμο σημείο είναι το πενθήμερο  από τις 20 έως τις 25 Μαρτίου και  όπως ομολογεί ανώτερο τραπεζικό  στέλεχος, κανείς δεν μπορεί να κάνει καμμία εκτίμηση για το αποτέλεσμα της συνόδου.  

Η κυβέρνηση  δείχνει κουρασμένη, τα σενάρια για  ανασχηματισμό εντείνονται και  όπως εκτιμούν ακόμη και οι πλέον  ψυχροί τεχνοκράτες του τραπεζικού συστήματος τα μεγάλα διαρθρωτικά εγχειρήματα, όπως οι έτσι κι αλλιώς αναγκαίες ιδιωτικοποιήσεις, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές όταν σχεδιάζονται υπό πίεση και χωρίς χρονικά και διαπραγματευτικά περιθώρια.    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης