Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα «εξοφληθούν» οι συνταξιούχοι - Τα ποσά και τα αναδρομικά που θα λάβουν

Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα «εξοφληθούν» οι συνταξιούχοι - Τα ποσά και τα αναδρομικά που θα λάβουν

Άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης στους συνταξιούχους ίση με την εθνική σύνταξη - «Ένεση» ρευστότητας σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους

sidakseis_psigeio_eurokinissi
Την άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης στο ύψος της εθνικής σύνταξης 384 ευρώ σε όσους ασφαλισμένους 62 ετών και άνω έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης εξήγγειλε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αnt1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις εκκρεμείς συντάξεις,  τονίζοντας ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και από την προηγουμένη διοίκηση του υπουργείου και από την διοίκηση του ΕΦΚΑ  και όπως είπε προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας που ορίζει ο ισχύων νόμος. Η ρύθμιση θα καλύψει και τους αναπήρους.


Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά του ποσού της εθνικής σύνταξης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που περιμένουν στην ουρά.

Βίντεο: Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στον ΑΝΤ1



Δηλαδή αν κάποιος έχει διανύσει 20 χρόνια ασφάλισης και επομένως δικαιούται εθνική σύνταξη 384 ευρώ και περιμένει ήδη 10 μήνες, θα λάβει 3.840 ευρώ σε μία πίστωση ενώ στη συνέχεια θα λαμβάνει κάθε μήνα το ποσό των 384 ευρώ.

Οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι έτοιμες εντός διμήνου να υλοποιήσουν αυτό το μέτρο ανακούφισης που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων.

Δείτε βίντεο: Τι λένε εργατολόγοι για  το μέτρο 

Κλείσιμο
Οι εκκρεμείς συντάξεις υπερβαίνουν πλέον τις 300.000, 174.000 κύριες και 120.000 επικουρικές, σε περίπου 60.000 ανέρχονται τα εκκρεμή αιτήματα για εφάπαξ ενώ άλλοι 60.000 ήδη συνταξιούχοι (μηχανικοί, δικηγόροι) περιμένουν να πάρουν την παράλληλη σύνταξη που δικαιούνται.

Οι παθογένειες και οι κοινωνικές αντιδράσεις

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN, ο εργατολόγος Κώστας  Τσουκαλάς, αναφέρθηκε ωστόσο , μεταξύ άλλων, στις χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, που μεγεθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.Η πολυαναμενόμενη ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρήθηκε την προηγούμενη δεκαετία και κατέληξε το 2017 στην ίδρυση του e-ΕΦΚA δεν έχει στην πράξη ολοκληρωθεί. Στον αντίποδα, η χωρίς μεταβατικό στάδιο ενοποίηση οδήγησε σε δραματικά προβλήματα, με τους εργαζομένους, χωρίς την κατάλληλη μετεκπαίδευση, να καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις με διαφορετικό νομικό και ασφαλιστικό υπόβαθρο από αυτό που χειρίζονταν μέχρι πρότινος. 

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις  από τους ασφαλισμένους  για τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών.

Ειδήσεις σήμερα: 
 
Κορωνοϊός - Ο πόλεμος των εμβολίων: H EE απειλεί να βάλει στοπ στην εξαγωγή τους

Τραγωδία στον Όλυμπο: Η κατάθεση του επιζώντα θα «ρίξει φως» στον τραγικό χαμό των δύο γιατρών

Κιμούλης Gate: Έρχεται ντόμινο αποκαλύψεων στον θεατρικό χώρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης