Εκκρεμείς συντάξεις: Με ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν τα 384 ευρώ οι εν αναμονή συνταξιούχοι

Εκκρεμείς συντάξεις: Με ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν τα 384 ευρώ οι εν αναμονή συνταξιούχοι

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το μέτρο που εξήγγειλε εχθές ο υπουργός Εργασίας θα μπορεί να «τρέξει» εντός 2μήνου

sidaksiouxoi_eurokinissi
Περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν εισπράττουν σήμερα προσωρινή σύνταξη και βρίσκονται στην ουρά έως και 4 χρόνια, θα έχουν τη δυνατότητα εντός δύο μηνών να λάβουν το ποσό της εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας που ορίζει ο ισχύων νόμος.

Αυτό είναι το πρώτο οριζόντιο μέτρο ανακούφισης που εξήγγειλε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν σήμερα τις 300.000.
Οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους 62 και άνω οι οποίοι έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεμελιωμένο δικαίωμα και στους κάτω των 62 για τους οποίους πρέπει να προηγηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον.

Δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης θα είναι και οι εν αναμονή συνταξιούχοι αναπηρίας.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά του ποσού της εθνικής σύνταξης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που περιμένουν στην ουρά. Δηλαδή αν κάποιος περιμένει ήδη 10 μήνες, θα λάβει 3840 ευρώ σε μία πίστωση ενώ στη συνέχεια θα λαμβάνει κάθε μήνα το ποσό των 384 ευρώ. Αντίστοιχα αν κάποιος περιμένει δύο χρόνια, κάτι σύνηθες, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ.

«Έχω δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μέτρο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το μέτρο θα μπορεί να «τρέξει» εντός 2μήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να δικαιωθεί ο εν αναμονή συνταξιούχος την νέα προσωρινή δεν απαιτείται να έχει υποβληθεί αίτηση για προσωρινή σύνταξη. Ούτε και θα απαιτηθεί να υποβληθεί αίτηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απαιτείται να ξέρουν μόνο τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και γι αυτό όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν δηλωμένο ΙΒΑΝ στον φάκελό τους θα κληθούν να το δηλώσουν.

«Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν κατά 31% συγκριτικά με το 2019», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως ο νέος project manager με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν τα αναγκαία μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα.


Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στον Όλυμπο: Η κατάθεση του επιζώντα θα «ρίξει φως» στον τραγικό χαμό των δύο γιατρών

«Κόκκινη κάρτα» στη Αττική έδειξαν οι ειδικοί: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα

Βραζιλία: Σκότωσε τη γυναίκα του για βίντεο που ανέβασε στο TikTοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης