LIVE

Κορωνοϊός

Τρόικα: «Πουλήστε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΤ και λιμάνια!»

Τρόικα: «Πουλήστε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΤ και λιμάνια!»

Η απροθυμία για αποκρατικοποιήσεις «έστρωσε το χαλί» για αποφάσεις-σοκ - Παίρνουμε οριστικά την 4η δόση του δανείου

"Ραπόρτο" για πωλητήριο σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, τράπεζες (ειδικά το ΤΤ) και λιμάνια στέλνουν οι δανειστές της χώρας. Όπως προέκυψε από όσα δήλωσαν οι επικεφαλής της Τρόικα, η κυβέρνηση συμφώνησε να μπει "πωλητήριο", με στόχο να εξασφαλιστεί ένα «θηριώδες» ποσό, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 -εκ των οποίων 15 δισ. έως το 2012. Για να βγουν τα νούμερα αυτά, ανέφερε στο protothema.gr παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, "δεν φτάνει να πουληθούν κρατικά ακίνητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να πουληθεί ό,τι πουλιέται και να μη μείνει ούτε μία μετοχή στο κράτος"!

Πάντως, όπως φαίνεται και από τη συνημμένη (δείτε εδώ
) ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο στόχο για είσπραξη εσόδων 50 δισ. ευρώ έως το 2015...

Τις άγριες διαθέσεις των δανειστών είχαν "εξάψει" αφενός η απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση (δεν προχώρησε ουσιαστικά καμία τον τελευταίο χρόνο) και αφετέρου ο... υπεραισιόδοξος στόχος-δέσμευσή της πως θα εισπράξει ένα δισ. ευρώ φέτος (και συνολικά 7 δισ. έως το 2013) από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου -την οποία επισήμως ακόμα δεν έχει καν καταγράψει!

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ίδιοι οι ελεγκτές λένε πλέον στη κυβέρνηση «μην κόβετε άλλο τους μισθούς και συντάξεις, πουλήστε κρατικές επιχειρήσεις και μειώσετε τα χρέη», αλλά πέφτουν σε "τοίχο", όταν εισπράττουν την απάντηση: «Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην πουληθούν υποδομές του κράτους».

«Ο ελεγκτής με το αγγελικό χαμόγελο»

Ειδικά ο επικεφαλής του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ολλανδός Μπομπ Τράα, "τα είχε μαζεμένα" με την κυβέρνηση που χρονοτριβεί, καθυστερεί και δεν ξέρει τι θέλει να κάνει.

Δεν είχε χάσει όμως ως τώρα ούτε μια φορά το χαμόγελο και το μειλίχιο ύφος του, στους δύο μήνες που βρίσκεται διαρκώς σε ανοικτή γραμμή συζητήσεων με τα υπουργεία, προετοιμάζοντας τον τριμηνιαίο έλεγχο της χώρας μας από την Τρόικα για την 4η δόση των δανείων.

Και τι δεν έχει ακούσει ως δικαιολογία για το γεγονός πως, ό,τι συμφωνήθηκε στον έλεγχο Δεκεμβρίου, δεν ήταν έτοιμο στην ώρα. Εκείνος μόνο ακούει, κρατάει σημειώσεις, συγκρίνει νούμερα και στο τέλος, στην έκθεση που θα ετοιμάσει με τους επικεφαλής της Τρόικα που καταφτάνουν το Σάββατο, θα διαπιστώνει πως χάθηκε χρόνος, θα προειδοποιεί πως τα νούμερα "δεν βγαίνουν" και, σε αυτόν ή στον επόμενο έλεγχο, θα προτείνει ανοιχτά πλέον ως μόνη λύση, την πώληση μεριδίων της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, ίσως και των λιμανιών της χώρας.

Στρώνουν χαλί... λέγοντας «όχι»

Και μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο Μπομπ Τραα μιλούσε διαρκώς με τους Έλληνες επιτελείς για χρονοδιαγράμματα και μέτρα που έθετε το Μνημόνιο. Αποτέλεσμα; Άλλα συμφωνούσαν, άλλα γίνονταν, άλλα έμειναν πίσω. Στο φορολογικό, από τις περίπου 20 αλλαγές που θα έπρεπε να ισχύουν στη ζωή μας από 1.1.2011, οι μισές και παραπάνω ψηφίστηκαν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Στην περιστολή δαπανών γίνεται δουλειά, αλλά με αργούς ρυθμούς και κυρίως από περικοπές μισθών.

Ειδικά όμως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η συζήτηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους επιτελείς του υπουργείου σταματά, πριν καν ξεκινήσει: ακόμα το κράτος προσπαθεί να προσλάβει την ... στρατιά των συμβούλων που χρειάζεται, για να αναλάβουν να κάνουν "μελέτες" αξιοποίησης ακινήτων ή πολύ μικρής απόδοσης αποκρατικοποιήσεις. Όταν ο Μπομπ Τράα ρωτάει «γιατί δεν πουλάτε λιμάνια ή πχ τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, για να πιάσετε τους εισπρακτικούς στόχους;», σκοντάφτει στα «ταμπού» της κυβέρνησης. Τους εξηγεί ότι το κράτος μπορεί να έχει τον έλεγχο στους ευαίσθητους τομείς της Οικονομίας που επιθυμεί, ακόμα και αν μπουν ιδιώτες, αρκεί να φτιάξει σωστούς νόμους, αλλά δεν τους πείθει. Ούτε όταν τους θυμίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο για το ρόλο της ΔΕΗ, αυτοί συγκινούνται. Και μάλλον περιμένουν από την Τρόικα να γίνει και πάλι ο «μπαμπούλας», που θα επιβάλει λύσεις.

Ο Μπομπ Τράα παραδίδει από το Σάββατο την σκυτάλη των συζητήσεων στους επικεφαλής της Τρόικα (Πολ Τόμσεν/ΔΝΤ, Σερβάαζ Ντερούζ/ΕΕ, Κλάους Μαζούχ/ΕΚΤ) και ο ίδιος ξεκινά να γράφει το «ραπόρτο» που θα στείλουν οι ελεγκτές στους δανειστές, για τα μέτρα που εκείνοι θα ζητήσουν, για την επόμενη -την πέμπτη πλέον- δόση των δανείων προς τη χώρα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

ΚΩΣΤΗΣ Π.

 @christos | 11/02/2011 19:54 που ρωτάει: "αν μας γυρίσει μια μέρα, η μάλλον βρούμε το θάρρος να πουμε , δεν πληρώνουμε, τι θα γίνει;" (και για τον άλλο φίλο που λέει να μη πληρώσουμε): 1ον είναι πράξη ληστρική να τους φάμε τα λεφτά που μας έδωσαν (το έχουν σκεφτεί αυτό όσοι κατηγορούν την Τρόικα πως είναι λωποδύτες); 2ον Δεν θα μας ξαναδάνειζε κανένας. Ακόμα και αν μας τα χάριζαν όμως, μπορεί η Ελλάδα να ζήσει ένα μήνα χωρίς δανεικά; Μας περίσσευαν τα χρήματα τόσα χρόνια; Ή μήπως παράγουμε τα πάντα στον τόπο μας και δεν χρειάζεται να τα εισάγουμε; Ποιος ξένος θα στείλει "επί πιστώσει" εμπόρευμα στην Ελλλάδα τότε; Πιθανότερο βλέπω να καλλιεργούμε τα παρτέρια στα πεζοδρόμια για να τρώμε χόρτα, παρά να μας στέλνει η Βουλγαρία μαρούλια και η Αργεντινή λεμόνια... Με τι χρήμα θα πληρώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Με τι καύσιμα θα μετέφεραν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία (αυτά θα λειτουργούν γιατί είναι έτος εθελοντισμού και πάντα κάποιοι θα εργάζονται με αυταπάρνηση, έστω και απλήρωτοι). Μήπως θα πληρώναμε τότε τους δημοσίους υπαλλήλους προσφέροντας εθνική γη και μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ; Λέτε να μην είναι τόσο χάλια τα πράγματα; Αν δεν τρέχει τίποτα, τότε ας βαρέσουμε κανόνι και ας κάνουμε εμείς τη ζωή μας σε μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες...

Marousa

 Το βλέπω καθαρά πλέον. Λυσάξανε πρώτα με τους μισθούς, το κλώθανε με τις αποκρατικοποιήσεις, εγκατέλειψαν την Ανάπτυξη, για να τα ξεπουλ΄σηουν όλα μαζεμένα. Έ ρε μίζα που θα πέσει. Βλέπω να αναδεικνύονται νέες μαφίες μετά την κρίση. Σου λέει "πού να ψάχνω τώρα επενδυτές και σχέδιο Ανάπτυξης; Πού να εξηγώ τώρα γιατί αυτό είναι καλό και τι όχι; Αλάλιασέ τους όλους στην ανεργία και τη φτώχεια, και να δούμε ποιος θα καταλάβει τι του γίνεται; Σάμπως καταλαβαίναμε και πριν όμως; Αν καταλαβαίναμε, δεν θα φτάναμε όλη η χώρα ως εδώ...

aspa

 Mια χαρα τα καταφερε ο ΓΑΠ με τα αφεντικα του, Ολα σκαρτα μας τα βγαζανε τις επιχειρησης μας τις δουλειες μας . με σκοπο να τα ξεπουλησουν ολα Παγκοσμια ξεφτηλα ενας αχρηστος ξεπουλαει την Ελλαδα

Hellas

Τι λένε αυτοί ρε!!!! Ρε προδόταρε Παπανδρέου πως μας κατάντησατε έτσι εσύ και οι προκάτοχοι σου? 300 κρεμάλες για να σωθεί η Ελλάδα και γρήγορα!!!

ΜΙΚΕ

Μή στεναχωριέστε! Σύντομα θα έχουμε το σύγχρονο 1821... και οι παπατζήδες στυλ Τζωτζάκι θα πάνε αδιάβαστοι από κει που ήρθαν.

sakisus

 Κατ αρχην ειναι τραγελαφικο το φαινομενο που συμβαινει στην Ελλαδα. Ενω ολοι ξερουμε οτι οι ΔΕΚΟ μας ειναι "αρρωστες" και κορεσμενες με παρασιτα και αχρηστους που τις δοιηκουσαν και ακομα τις δοιηκουν, ξαφνικα το παιζουμε ολοι ξαφνιασμενοι! Πρωτακουστο! Αν ειναι δυνατον!! Η κακια η τροικα και το λουρι της μανας!! Η σαπιλα, η τεμπελια, το "δε βαριεσαι" και η διαφθορα εχει φαει ακομα και τις πιο αξιομαχες δημοσιες υπηρεσιες και φτανοντας στο σημειο που πλεον δεν παει αλλο ξαφνικα τωρα ξυπνησαμε και αρχισαμε τα κλαματα. Προς Θεου μακαρι να την γλιτωσουμε και να μην πουληθει τιποτα αλλα οχι ρε παιδια οτι μας φταινε τα κορακια που τρωνε τα ψοφιμια. Για να συνελθουμε λιγο! Που ειναι ρε οι "καλοι" και οι "εξυπνοι", οι πατριωτες που θα βαλουν το στηθος τους μπροστα και vα δωσουνε λυσεις? Να πουνε ΟΧΙ!! μην πουλατε τιποτα! , αυτο κι αυτο κι αυτο θα κανουμε και θα παμε μπορστα! Αλλα μπαααααα.... ασε.... φταινε οι ξενοι και οι αλλοι, εμεις θυματα και μας πουλησανε...

mil

 Θα πω κατι που ισως να μην αρεσει στους περισσοτερους: Αφου ρε παιδια χρωσταμε τα μαλιοκεφαλα μας, τι πρεπει να γινει δλδ? Εσεις οταν χρωστατε και δεν φτανει ο μισθος σας να ξεχρεωσετε, φτανετε στον πατο, δεν εκποιειτε σπιτια, αυτοκινητα, οικοπεδα κλπ? Σας αρεσει? ΟΧΙ! Το κανετε με ευχαριστηση? ΟΧΙ! Ε, το ιδιο ακριβως πραγμα συμβαινει σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο. Δεν μας αρεσει, αλλα χρωσταμε! Οπωε στρωσαμε, κοιμομαστε. Τοσα χρονια, με κολλητηλικια, μιζες, απεργιες, δημοσιο τομεα τεραστιο κλπ κλπ κλπ. Ηρθε και για εμας σαν κρατος το πληρωμα του χρονου....Δυστυχως! Ας εργαστουμε σκληρα να τα παρουμε πισω σε μερικες δεκαετιες...

antipolitikos

 Ela na pairnei seira h DEH, terma pia na plirono tous ergatopateres kai tous tempelarades me tous misthous tous. As doulepsoun na doun ti esti berikoko! Pane kai erxontai oti ora theloun kai an tous peis kai koubenta, pairnoun ena ifos satrapi, kai ola auta me ta dika sou ta lefta!TELOS kurioi!

neomarxistis

 Ας θυμαται ο GAP και η κατοχικη του κυβερνηση την τυχη των Λαβαλ-Πεταιν ,ηγετων της συνεργαζομενης με τους Ναζι κατοχικης γαλλικης κυβερνησης του Βισυ. Ο ενας εκτελεστηκε κι ο αλλος πεθανε στην φυλακη.Στο δικαστηριο ισχυριστηκαν πως οτι εκαναν ηταν νομιμο μιας και την εξουσια τους την παραχωρησε η γαλλικη βουλη μετα την ηττα απο τους ναζι το 1940.Το δικαστηριο απεριψε τους ισχυρισμους τους με το σκεπτικο οτι καμμια βουλη δεν μπορει να παραχωρει εθνικη κυριαρχια και να καταστελει τις ελευθεριες του λαου. Ασς το εχουν υπ οψιν τους τα πασοκικα τομαρια της τροικανης Χουντας που παριστανει την ελληνικη κυβερνηση

peter anti

 οι φωστηρες πολιτικοι μας ( ολοι αποφοιτοι του l.s.e. ντε και καλα ) αγνοουν τα στοιχειωδη της ευρωπαικης ιστοριας και ως γνησιοι οσφυοκαμπτες αντιδρουν με καθυστερηση σε ολα τα παραλογα που απαιτουν τα αφεντικα τουε . επειδη ουτως η αλλως θα ξεπουλησουν τον τοπο για ενα μπραβο απο τους διαφορους λογιστες ας μαθουν οτι πρεπει να επιλεξουν και αυτον που θα κανει τον αποδιοπομπαιο τραγο γιατι οσο υπαρχει στηνελληνικη επικρατεια το γουδι πρεπει να χρησιμοποιειται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης