Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με την Tρόικα

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με την Tρόικα

Ολοήμερο «κόψε-ράψε» για μισθούς, τράπεζες και νέα λιτότητα

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με την Tρόικα
Σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά στην "Αίγλη" Ζαππείου η κοινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τρίτη αξιολόγηση του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδας

Καθώς ελεγκτές και ελεγχόμενοι δε μπορούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής να συμφωνήσουν στις λέξεις «κλειδιά» του πορίσματος των ελέγχων, η σύνταξη και ανακοίνωσή του αναβλήθηκε επ’ολίγον. Έτσι δόθηκε αναβολή και στην συνέντευξη τύπου του κλιμακίου των ελεγκτών, που είχε προγραμματιστεί για νωρίς το πρωί της Παρασκευής, πριν την αναχώρησή τους, η οποία και τελικά θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

Κλείσιμο
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Τρόικα προσπαθούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους αλλά και με την κυβέρνηση, στα βασικά σημεία ανησυχία τους για το Πρόγραμμα, χωρίς όμως να… μεταδίδουν την ανησυχία σε πολίτες και επενδυτές. Επιπλέον, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν και επικοινωνιακά τις διαπραγματεύσεις, για να φανεί πως χρειάστηκε να δώσουν μάχη προκειμένου να αποφύγουν σκληρά μέτρα που ήθελε να επιβάλει η Τρόικα.
 
Τα σημεία τριβής

Συγκεκριμένα τα βασικά σημεία τριβής γύρω από τα οποία έχει στηθεί το παζάρι είναι:

- το μέλλον των επιχειρησιακών συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση «πέτυχε» αναβολή για τουλάχιστον τρεις ως έξι μήνες.  
-  οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες επίσης τελικά θα περιμένουν για μετά το καλοκαίρι.
-  τα μέτρα λιτότητας 2012-2015, τα οποία πήραν αναβολή για τον Μάιο ή Ιούνιο, ώστε να προηγηθεί ο κοινωνικός και διακομματικός διάλογος που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
-  η τύχη των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων στις τράπεζες (ειδικά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).
 
Για τα θέματα αυτά, πέραν της κοινής ανακοίνωσης των απεσταλμένων της Τρόικα το κλιμάκιο θα συντάξει και τρεις διαφορετικές εκθέσεις που θα σταλούν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης