Αναδρομικά συνταξιούχων: Κίνδυνος φόρου έως και 55%

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κίνδυνος φόρου έως και 55%

Δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου 20% -Τροποποιητικές δηλώσεις ανά έτος για να προστεθούν τα αναδρομικά στα υπόλοιπα εισοδήματα  -Μεγάλες απώλειες για μεσαία και υψηλά εισοδήματα

anadromika_syntaxioyxwn
Μπορεί οι συνταξιούχοι να εισπράξουν φέτος σχεδόν ολόκληρα τα ποσά το αναδρομικών που περιμένουν, όμως το 2021 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ώστε να προστεθούν τα ποσά αυτά στα εισοδήματα είχαν δηλώσει το 2015 και το 2016 και να πληρώσουν τον σχετικό φόρο ολόκληρο, αφού δεν θα τους έχει γίνει η σχετική παρακράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην εξής λύση για την καταβολή των αναδρομικών που θα δοθούν ως επιστροφές των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις την περίοδο από 11-5-2015 έως 12-5-2016:

-Στα αναδρομικά ποσά δεν θα παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος
-Η μοναδική κράτηση θα είναι 6% για ασθένεια

Τα προ φόρου ποσά θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία ως εισοδήματα των ετών 2015-2016, με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα συγκεκριμένα έτη.

Αυτό πρακτικά σημαινει οτι τα φορολογητέα εισοδήματα των αντίστοιχων ετών θα αυξηθούν σημαντικά και θα προκύψουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προς πληρωμή για το 2015 και για το 2016. Συγκεκριμένα:

Κλείσιμο
Τα αναδρομικά ποσά θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% - 45% ανάλογα με το πόσο θα αυξηθούν τα συνολικά εισοδήματα του συνταξιούχου για το κάθε έτος. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που εισέπραξε κάποια ενοίκια ή είχε άλλες πηγές εισοδημάτων είναι πιθανόν να ανεβεί κλίμακες και να φορολογηθεί με τον ανώτατο συντελεστή.

Στα ποσά αυτά θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%- 4% για το το 2015 ή 2.2% - 10% για το 2016). Έτσι η συνολική επιβάρυνση, ανάλογα τα εισοδήματα, μπορεί να φτάσει μέχρι το 55%!

Οσο μεγαλύτερο το ποσό των αναδρομικών που περιμένει κάποιος συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να φορολογηθεί με τους υψηλούς συντελεστές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, τα αναδρομικά αφορούν μόλις 900.000 συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (σε σύνολο 2,4 εκατομμυρίων), οι οποίοι είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ το 2012. O μέσος όρος των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 900 με 1.000 ευρώ.

Για τις μεσαίες κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ μικτά, οι επιστροφές θα κυμανθούν μεταξύ 1.300 ευρώ έως 4.000 ευρώ

Για τις υψηλές κατηγορίες συνταξιούχων με άθροισμα από κύριες και επικουρικές ή και μερίσματα πάνω από τα 1.500 ευρώ, τα αναδρομικά θα ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ.

Βεβαία όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις για την καταβολή και την φορολόγηση των αναδρομικών. Μπορεί, δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει νομοθετικά και να εξαιρέσει τα ποσά αυτά από τις επιβαρύνσεις με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μια λύση που είχες εφαρμοστεί στο παρελθόν ( το 2018 στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων) είναι η αυτοτελής φορολόγηση των αναδρομικών π.χ. με 20% και η εξάντληση κάθε άλλης φορολογικής υποχρέωσης, συμπεριλαμβανόμενης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδήσεις σήμερα:

Βγήκε από το νοσοκομείο για βόλτα ο Τραμπ - Το νέο μήνυμα στους Αμερικανούς και η έκπληξη στους «πατριώτες» - Δείτε βίντεο

Στη Βουλγαρία συνελήφθη διαβόητος Έλληνας κακοποιός που κατηγορήθηκε για τριπλό φονικό το... 2001

Υπόθεση Κριστιάν Ντάντε: Οι κόρες του «πρωταγωνιστή» της μεγαλύτερης απάτης στην Ελλάδα κινούνται εναντίον του δημοσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης