LIVE

Σεισμός στη Σάμο

Έρευνα: Το 2019 εργαστήκαμε για την εφορία 178 από τις 365 μέρες του χρόνου

krisi_arthro

Το 2019 οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εργάστηκαν 178 από τις 365 μέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος

Ελαφρά μείωση των φορολογικών βαρών το 2019 για τους Έλληνες φορολογούμενους, αποκαλύπτει η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ*) που διενεργεί για 6η φορά στην Ελλάδα την έρευνα «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», απεικονίζοντας με εύληπτο τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της φετινής μελέτης, το 2019 οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εργάστηκαν 178 από τις 365 μέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος - τρεις ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2018. Η ετήσια αυτή μείωση αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, καθώς αντίστοιχη μεταβολή είχε να σημειωθεί από τη διετία 2008-2009 (από 150 σε 147 ημέρες).

Γράφημα: Η εξέλιξη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας (Απολογιστικά στοιχεία 1999-2019)
grafimas


Επί της ουσίας, είναι η τρίτη φορά που μετά την επιβολή του Μνημονίου, παρατηρείται μια τάση μειώσεως των φόρων. Το ίδιο συνέβη, σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα (α) το 2014 αλλά η τάση αυτή αντιστράφηκε το 2015 και (β) το 2017 όπου όμως δεν συνεχίστηκε το 2018.

Τα κύρια ευρήματα της φετινής έρευνας

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η μέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

▶ Το 2019, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για την Ελλάδα ήταν η 28η Ιουνίου. Από τις 365 ημέρες του χρόνου, εργαστήκαμε τις 178 μόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, τρεις ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2018. Η ετήσια αυτή μείωση αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, καθώς αντίστοιχη μεταβολή είχε να σημειωθεί από τη διετία 2008-2009 (από 150 σε 147 ημέρες).

▶ Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και εισφορές το 2019 (76,5 δισ. ευρώ) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που κατέβαλαν τα νοικοκυριά την προηγούμενη χρονιά (43,1 δις ευρώ το 2018) για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες).

▶ Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020 - πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία - η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας επρόκειτο φέτος να είναι η 27η Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα λιγότερη απ’ ό,τι το 2019. Ωστόσο, η αναμενόμενη μεγάλη μεταβολή των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας ακυρώνει εκ των πραγμάτων κάθε πρόβλεψη που βασίζεται στον προϋπολογισμό. Το ΚΕΦίΜ θα υπολογίσει την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2020 απολογιστικά, βάσει των σχετικών δημοσιονομικών στοιχείων όπως αυτά θα διαμορφωθούν στην πράξη.

▶ Το κράτος δαπάνησε το 2018 το 40,5% των συνολικών του εσόδων στην κοινωνική προστασία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων (28,1% των συνολικών εσόδων) αφορούσε συντάξεις γήρατος. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, 6,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

▶ Η χειρότερη επίδοση της Ελλάδας ως προς την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας σημειώθηκε το 2016, όταν χρειάστηκαν 182 ημέρες εργασίας για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κράτους.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε: «Την καλή αρχή του 2019, όταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε 3 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανέκοψε φέτος η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας που ανέτρεψε σχεδιασμούς και επέβαλε τη δική της πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι πως η ανάγκη να ξαναμπεί η χώρα μας με αποφασιστικότητα στον δρόμο της περαιτέρω μείωσης φόρων και εισφορών παραμένει επιτακτική, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ανακούφιση των συνεπειών της νέας αυτής κρίσης στα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα».

Βρείτε την έρευνα εδώ.

Βρείτε τα γραφήματα της έρευνας εδώ.

* Το ΚΕΦίΜ είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το έργο του περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ: «Προκλητικές και μη βοηθητικές» οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Κατέληξε 87χρονη στο ΑΧΕΠΑ - Στους 245 οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα

«Επικίνδυνο» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος - Το σκίτσο με τις δύο πισίνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Εφοριακός

και μεις εργαστήκαμε 85 μερουλες συνολικά το πολύ

ποντικας

να κανετε για το 2020 αλλα ξεχωριστα τις επαγγελματικες ομαδες..να δουμε ποσο δουλεψαν οι δ.υ να γελασουμε

Δάσκαλος

Εμείς φέτος πάνω από τις μισές μέρες του χρόνου είμαστε σπίτι αραχτοί και το παραδάκι πέφτει κανονικότατα. Αφήστε τα κορόιδα να δουλεύουν για εμάς.

@γιαλαντζί Δάσκαλο

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και άσε τις ειρωνείες μεγάλε. Έλα εσύ να κάνεις μάθημα με τα θηρία και μετά μιλάς. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε κανονικά να δουλεύουμε το πολύ 3 μήνες και να αμειβόμαστε με τουλάχιστον ένα διχίλιαρο το μήνα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Ήρωες είμαστε και αντέχουμε τόσες μέρες που κάνουμε μάθημα το χρόνο και αυτό με ψίχουλα για μισθό. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος σε supermarket που τέλειωσε ένα απλό Λύκειο για παράδειγμα να παίρνει ένα χιλιάρικο το μήνα, και εγώ που τέλειωσα Παν/μιο και διδάσκω σε παιδιά (κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δηλαδή) να παίρνω κάτι ελάχιστα παραπάνω. Δεν είναι λογικό και ανθρώπινο.

Μα βεβαια

Πολυ σωστα. Τις μισες ημερες του χρονου τα κοροιδα του ιδ τομεα εργαζονται για να πληρωνεται το κοπριταριο του Δημοσιου. Ουτε στην Ουαγκαντουγκου.... (για να μην αναφερω αλλες γνωστες χωρες, γνωστης ηπειρου, λογω πολιτικης ορθοτητας...).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης