Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο απόηχος μιας μοναδικής συναυλίας

Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο απόηχος μιας μοναδικής συναυλίας

Με αφάνταστες δυσκολίες, απαιτήσεις και εναλλαγές, απογείωσε το κοινό

Kavakos_2
Στις 11 Μαίου 2018,  στις 8.30 μμ., ύστερα από μία μεγαλειώδη υποδοχή του κοινού προς τον Λεωνίδα Καβάκο και αφού ως μαέστρος διήυθυνε την 4η συμφωνία του Αντον Μπρούκνερ (1824-1896), ο διεθνούς φήμης  έλληνας βιολονίστας και αρχιμουσικός, μίλησε και ευχαρίστησε τους μουσικούς και το κοινό, δίνοντας ένα μάθημα ήθους προς όλους μας. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε στο πρώτο μέρος, το κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750) και στο δεύτερο την συμφωνία  αρ.4 την λεγόμενη «Ρομαντική». Οι ακροατές, δηλαδή το κοινό του Μεγάρου Μουσικής, είχε έτσι την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Λεωνίδα Καβάκο και ως μαέστρο.
Λεωνίδας Καβάκος: Μουσική διεύθυνση, βιολί. 11.05.2018 - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η εν λόγω συμφωνία με αφάνταστες δυσκολίες, απαιτήσεις και εναλλαγές, απογείωσε το κοινό. Ο ιδιοφυής καλλιτέχνης με ανασύνθεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας έδωσε τ ην δική του ερμηνεία και εκδοχή απ’έξω, χωρίς παρτιτούρα σε αυτό το κολοσσιαίο σε διάρκεια και μουσικά χρώματα, έργο.

Ο Καβάκος είναι ο καλλιτέχνης που μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι σαν `Ελληνες. Η μουσική του είναι μια αληθινή μυσταγωγία. Αλλά και ως άνθρωπος ξέρει να σέβεται τον εαυτόν του, τους συντελεστές και το κοινό. Στο φινάλε της συναυλίας μας είπε χαρακτηριστικά: «Η μουσική πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και η πολιτεία να ενδιαφερθεί για τη μουσική παιδεία και να στηρίξει τους νέους καλλιτέχνες. Εχουν κι αυτοί δικαίωμα στο όνειρο».

Πραγματικά υπέροχος άνθρωπος, υπέροχος καλλιτέχνης, του οποίου η ραγδαία εξέλιξη ως μαέστρου δεν τον αλλοίωσε σαν μεγάλο ταλέντο. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού αποθέωσε τον καλλιτέχνη και  ενεθάρρυνε το πνεύμα του, για αλλαγή και αλληλεγγύη στον δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο της μουσικής.
Να αναφέρουμε επίσης, πως είμασταν σίγουροι για την επιτυχία στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Μαίου στο εκεί Μέγαρο. Νέα λοιπόν πνοή στην έννοια της ορχήστρας και της μουσικής συνεργασίας δίνει ο Καβάκος στην Ελλάδα, με σαφές και καθαρό μήνυμα για θέση στους νέους και αλλαγή προτύπου του καλλιτέχνη, που σκέφτεται συλλογικά δίνοντας αξία  και θέση και στους υπόλοιπους  συναδέλφους του.

Στην σπάνια αυτή μουσική συγκυρία συμμετείχε η Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ στην Θεσσαλονίκη η ‘ΜΟΥSA’, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
Η εκδήλωση αυτή είχε φιλανθρωπικό σκοπό. Τα έσοδα θα διατεθούν στην Αθήνα, στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών & τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαίας Κυριακού» και για τη Θεσσαλονίκη, στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νοεπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος «ΛΑΜΨΗ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης