Όσκαρ με... πολιτικό χρώμα: «Πρωταγωνιστής» των βραβείων ο Τραμπ

Όσκαρ με... πολιτικό χρώμα: «Πρωταγωνιστής» των βραβείων ο Τραμπ

Με μια μπλε κορδέλα οι celebrities διαμαρτυρήθηκαν στην πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ  - Δύο μαύροι ηθοποιοί έλαβαν τα πρώτα τους βραβεία Όσκαρ

Όσκαρ με... πολιτικό χρώμα: «Πρωταγωνιστής» των βραβείων ο Τραμπ
Tην τιμητική του είχε στα χθεσινοβραδινά Οσκαρ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ άρχισε την τελετή κάνοντας μια σειρά χιουμοριστικά, πάντως ιδιαίτερα καυστικά σχόλια, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτό το πρόγραμμα το παρακολουθούν απευθείας εκατομμύρια άνθρωποι, Αμερικανοί και πολίτες 225 και πλέον χωρών σε όλο τον κόσμο, που τώρα μας μισούν», είπε ήδη στην εναρκτήρια φράση του.

Κλείσιμο


Μάλιστα, δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στον Τραμπ και μέσω του αγαπημένου του μέσου, του Twitter. «Hey @realDonaldTrump u up?' and '@realDonaldTrump #Merylsayshi», έγραψε. 



Σημειώνοντας πως θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την τελετή των Όσκαρ για να ενωθεί μια διχασμένη χώρα, ο Κίμελ κάλεσε τους Αμερικανούς τηλεθεατές να προσπαθήσουν να συμφιλιωθούν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους που γνωρίζουν προσωπικά, να προσπαθήσουν να κάνουν μια πολιτισμένη, ανθρώπινη συζήτηση. «Αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, ίσως κάναμε την Αμερική σπουδαία ξανά», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ.



Αφού αστειεύτηκε λίγο για τη δήθεν κόντρα του με τον Ματ Ντέιμον, ο Κίμελ έστρεψε ξανά τα χιουμοριστικά του βέλη προς τον Τραμπ: «Θέλω να πω "Σας ευχαριστώ, πρόεδρε Τραμπ"», είπε και απηύθυνε στο κοινό τη ρητορική ερώτηση «εννοώ, θυμάστε πέρσι που φαινόταν σαν τα Όσκαρ να είναι ρατσιστικά;», προκαλώντας θυμηδία και χειροκροτήματα.



Ο Κίμελ συνέχισε τις αιχμές προς τον Τραμπ παρουσιάζοντας τη Μέριλ Στριπ: «Από την πολύ μέτρια πρώιμη δουλειά της στον Ελαφοκυνηγό και το Πέρα από την Αφρική ως τις διόλου εντυπωσιακές ερμηνείες της στο Κράμερ εναντίον Κράμερ και την Εκλογή της Σόφι, η Μέριλ Στριπ κατάφερε με τα τηλεφωνήματα να εξασφαλίσει ρόλους σε πάνω από πενήντα ταινίες στην πορεία της ατυχούς της καριέρας».



Πρόσθεσε ότι η ηθοποιός είναι υποψήφια για Όσκαρ για 20ή φορά στην καριέρα της, πριν της ζητήσει να σηκωθεί όρθια για να υποκλιθεί στις οργισμένες επευφημίες όλης της αίθουσας, απευθύνοντάς της την προσφώνηση «η εντελώς υπερτιμημένη Μέριλ Στριπ» -άλλη μια νύξη στον Τραμπ.

Τα πολιτικά σχόλια συνεχίστηκαν όταν η ταινία «Ο εμποράκος» του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχάντι έλαβε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Ιρανοαμερικανίδα μηχανικός Ανουσέχ Ανσάρι -η πρώτη γυναίκα από το Ιράν που πήγε στο διάστημα- διάβασε εξ ονόματος του Φαρχάντι ένα μήνυμα καταδίκης του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ.

Ο Κίμελ συνέχισε τις αιχμές για τον Τραμπ, αναφερόμενος στην Ιζαμπέλ Ιπέρ, υποψήφια για βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία Εκείνη: «Δεν έχουμε δει την ταινία σας», είπε, καθώς η γλώσσα της είναι τα γαλλικά, αλλά «σας λατρεύουμε και είμαστε χαρούμενοι που η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας σας άφησε να μπείτε στη χώρα».

Τα πρώτα Όσκαρ σε δύο μαύρους ηθοποιούς 

Δύο μαύροι ηθοποιοί έλαβαν τα πρώτα τους βραβεία Όσκαρ, για δευτεραγωνιστικούς ρόλους, εξέλιξη που προσωρινά τουλάχιστον μοιάζει να γυρίζει τη σελίδα της πολεμικής στο Χόλιγουντ για την πρωτοκαθεδρία των λευκών στα βραβεία της Ακαδημίας.

O Μαχέρσαλα Αλί, που υποδύεται έναν διακινητή ναρκωτικών που μετατρέπεται σε μέντορα ενός φτωχού αγοριού στο Moonlight, έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος αμερικανός ηθοποιός που έλαβε Όσκαρ. Απέτισε φόρο τιμής στους δασκάλους του, που τον προέτρεπαν να μπει «στην υπηρεσία των ιστοριών, των ρόλων», να βάλει σε δεύτερο πλάνο τον εαυτό του, παραλαμβάνοντας το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.



Η Βαϊόλα Ντέιβις, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για το Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον, στον οποίο απευθύνθηκε με τη φράση «oh captain, my captain», προκαλώντας ζωηρές επευφημίες.


Η μπλε κορδέλα 

Από την Busy Phillips και το τοπ μόντελ Κάρλι Κλος, μέχρι την υποψήφια για Όσκαρ Ρουθ Νέγκα και τον επίσης υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη Μπάρι Τζέκινς, πολλοί ήταν αυτοί που εμφανίστηκαν με την μπλε κορδέλα.

Τι συμβολίζει η μπλε κορδέλα; Είναι το σύμβολο της Αμερικανικής Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα (A.C.R.U. - American Civil Rights Union) και για πολλούς αυτή η κορδέλα ήταν ο δικός τους τρόπος να στείλουν με έμμεσο τρόπο ένα πολιτικό μήνυμα για τις πολιτικές του Τραμπ. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι συντελεστές τη ταινίας Loving (Ρουθ Νέγκα, Μπάρι Τζέκινς) φόρεσαν την μπλε κορδέλα αφού η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού μεταξύ ενός λευκού και μιας μαύρης από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και το πώς το ACRU τους βοήθησε να κάνουν ένα δικαστικό αγώνα για να καταργηθούν οι ρατσιστικοί νόμοι. 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης