"Δυναμικό άνοιγμα" για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

"Δυναμικό άνοιγμα" για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Με θερμή υποδοχή ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

"Δυναμικό άνοιγμα" για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Μπορεί η κρίση να είναι εδώ και χρόνια η πραγματικότητα μας-και η Βόρεια Ελλάδα μάλιστα  είναι από τις περιοχές της  χώρας που υποφέρουν περισσότερο  από ανεργία και φτώχεια- και όμως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε ένα πολύ δυνατό άνοιγμα, με πολύ καλές ταινίες και μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό που γέμισε όλες τις αίθουσες της πόλης που συμμετέχουν στον θεσμό.


Πολλοί οι διεθνείς και Έλληνες επισκέπτες στην Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ, δίνοντας μια ανάσα στον τουρισμό της πόλης.


Μεγάλη παρουσία αυτή του Κώστα  Γαβρά, που έδειξε σε πανελλήνια πρώτη  την ταινία του Capital αλλά και highlight του  Σαββατοκύριακου τα εγκαίνια της  Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης (Δείτε προηγούμενο μας ρεπορτάζ)
 

Κλείσιμο
Οι αντιδράσεις του κοινού στην ταινία Holy Motors που άνοιξε το Φεστιβάλ, ήταν σαφώς πιο πολιτισμένες από  αυτές άλλων διοργανώσεων όπως αυτή των Καννών, όπου η ταινία γιουχαρίστηκε.

Οι Θεσσαλονικείς, χειροκρότησαν αμήχανα και προβληματισμένοι, φεύγοντας όμως γεμάτοι ερωτηματικά και νέες σκέψεις για το σινεμά.


Από τις ελληνικές ταινίες ήδη  ψιθυρίζονται πολύ θετικά λόγια για  την νουάρ ταινία του Κάρολου  Ζωναρά, Big Hit αλλά και την επανεμφάνιση του Νίκου Κούνδουρου με την ταινία "Στο Ποίο για την Παλαιστίνη" η οποία επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις για το κοινό του Φεστιβάλ ειδικά στο τέλος της.


Η ιρανική "Η Εποχή του Ρινόκερου" με την Μόνικα Μπελούτσι, έκλεισε  τα στόματα σε όσους θέλουν να λένε πως μόνο η ομορφιά της Μπελούτσι την έκανε διάσημη. Η ηθοποιός έδωσε μια πολύ καλή ερμηνεία που θα συζητηθεί.


Αναμένουμε τις επόμενες μέρες  του Φεστιβάλ για να δούμε την "Έξω στο σκοτάδι" του Μάικλ  Μάγιερ. Η ταινία, Ισραηλο-αμερικάνικης παραγωγής, περιγράφει την ζωή του Νίμερ, ένος Παλαιστίνιου φοιτητή, που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Μια μοιραία νύχτα γνωρίζει τον Ρόι, έναν Ισραηλινό δικηγόρο, κι οι δυο τους ερωτεύονται. Καθώς η σχέση τους γίνεται πιο σοβαρή, ο Νίμερ έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παλαιστινιακής κοινωνίας, που αρνείται να τον αποδεχτεί για τη σεξουαλική του ταυτότητα, και με εκείνης της ισραηλινής κοινωνίας που τον απορρίπτει για την εθνικότητά του. Όταν ένας στενός του φίλος, που κρυβόταν παράνομα στο Τελ Αβίβ, συλλαμβάνεται και απελαύνεται στη Δυτική όχθη, όπου και δολοφονείται με πρωτοφανή αγριότητα, ο Νίμερ αναγκάζεται να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή που πίστευε πως επιθυμούσε και την αγάπη του για τον Ρόι.

 

Επίσης ενδιαφέρουσα η "Τα παιδιά του Σαράγεβο" που περιγράφει τις επιπτώσεις ενός πολύ πρόσφατου πολέμου. Η 23χρονη Ραχίμα και ο 14χρονος Νεντίμ ορφάνεψαν στον πόλεμο της Βοσνίας. Ζουν στο Σεράγεβο, σε μια μεταβατική κοινωνία που έχει χάσει τον ηθικό της προσανατολισμό, ακόμα και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παιδιά των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την ελευθερία της πόλης τους. Μετά από μια ταραχώδη εφηβεία, η Ραχίμα βρίσκει καταφύγιο στο Ισλάμ κι ελπίζει πως κι ο αδελφός της θα ακολουθήσει στα βήματά της. Όλα όμως δυσκολεύουν από τη μέρα που ο Νεντίμ μπλέκεται σε καυγά στο σχολείο και πιάνεται στα χέρια με τον γιο του ντόπιου προύχοντα. Αυτό το περιστατικό πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα κάνουν τη Ραχίμα να ανακαλύψει πως ο αδελφός της ζει διπλή ζωή.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης