Δύο νέα «πεντανόστιμα» βιβλία μαγειρικής από τις Εκδόσεις Πατάκη

Δύο νέα «πεντανόστιμα» βιβλία μαγειρικής από τις Εκδόσεις Πατάκη

«Τα Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας» της Μαρίας Εκμεκτσίογλου και «Η καλύτερη πίτσα του κόσμου» του  Γκαμπριέλε Μπόντσι

11825
Από τις Εκδόσεις Πατάκη μόλις κυκλοφόρησαν δύο νέα «πεντανόστιμα» βιβλία μαγειρικής, τα Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας της διάσημης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου και Η καλύτερη πίτσα του κόσμου του επονομαζόμενου Μιχαήλ Άγγελου της ζύμης, Γκαμπριέλε Μπόντσι.

Μαρία Εκμεκτσίογλου
Ερωτικά μπαχαρικά, της Πολίτικης Κουζίνας
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

11825


Κάποιες στιγµές, όταν αναβλύζουν από τις κατσαρόλες µου τα αρώµατα των µπαχαρικών που χρησιµοποιώ, κλείνω τα µάτια και µεταφέροµαι νοερά στα παιδικά µου χρόνια στο Καντιλί στον Βόσπορο, στις ηµέρες της Παναγίας, που γιόρταζα και στο σπίτι υπήρχε πυρετός ετοιµασιών, µε τη γιαγιά Βασίτσα στο τιµόνι της κουζίνας, τη µαµά Σοφούλα από δίπλα, το Ελενάκι και τη Μακρουίτσα σε βοηθητικές θέσεις... Ήταν όλες σε µόνιµη σύγκρουση µε τη γιαγιά για το ποιο µπαχαρικό ταιριάζει περισσότερο στο κοκκινιστό, µε τον παντοτινό καβγά µην αλλάξουν οι συνήθειες µαγειρέµατος των συγκεκριµένων πιάτων, γιατί υπάρχουν οι αιώνιοι άγραφοι νόµοι της Πολίτικης Κουζίνας. Νόµοι που δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν ποτέ!
Τα µπαχαρικά είναι ο πλούτος στη ζωή και στην τροφή µας. Είναι το µαγικό ραβδάκι κάθε µάγειρα και κάθε µαγείρισσας, που µπορεί να µετατρέψει ένα απλό πιάτο σε µια πανδαισία γεύσης και µαγείας, µε αρώµατα αισθησιακά, ακόµα κι αφροδισιακά. Λίγοι κόκκοι κλεισµένοι σε ένα τοσοδούλι µπουκαλάκι που, έτσι και απελευθερωθούν, κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους, όπως κάθε πολύτιµο αγαθό που τοποθετείται σε µικρή συσκευασία. Κι ας µην ξεχνάµε ότι ο δρόµος για την καρδιά περνάει από το στοµάχι. Μ. Ε.

Η Μαρία Εκµεκτσίογλου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας µεγάλος έρωτας και ένας γάµος την κράτησαν στη Θεσσαλονίκη για 15 χρόνια. Μετά τον χωρισµό της επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει µε τους τρεις γιους της, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Okan γαστρονοµία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ µαζί µε τους γιους της των εστιατορίων Maria’s στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι µέλος της Chaîne des Rôtisseurs, του Συλλόγου Γαστρονοµίας Τουρκίας, του διοικητικού συµβουλίου του συλλόγου «Χαµένες Γεύσεις του Αιγαίου» και του Chef Club Ελλάδας. Κάνει τηλεοπτικές εκποµπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει 6 βιβλία της και στις δύο χώρες.


Gabrele Bonci
Η καλύτερη πίτσα του κόσμου
Συνταγές και μυστικά από τον «βασιλιά» της Ρώμης
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

09514


Αλεύρι, προζύμι, νερό. Από αυτά τα ταπεινά υλικά φτιάχνεται ένα θεϊκό σχεδόν φαγητό. Στο βιβλίο αυτό ο Γκαμπριέλε Μπόντσι, ο επονομαζόμενος Μιχαήλ Άγγελος της ζύμης, μοιράζεται μαζί μας βήμα βήμα όλη του την εμπειρία και τη γνώση –και κυρίως το πάθος του– γι’ αυτό το ταπεινό κάποτε φαγητό, που λατρεύουμε δικαίως όλοι. Από το 2003, όταν ο Γκαμπριέλε άνοιξε το μαγαζί του στη Ρώμη, η ιστορία της πίτσας πέρασε σε μια νέα εποχή.
Κλείσιμο
Η επανάστασή του πηγάζει από τη σχεδόν μανιακή προσήλωση με την οποία επιλέγει τις πρώτες ύλες, από τη συνεχή και καθημερινή του τριβή με τις ζύμες και το φούσκωμά τους, από την περιέργεια με την οποία εξερευνά τις κουζίνες όλου του κόσμου. Δίπλα στις κλασικές συνταγές με ντομάτα, μοτσαρέλα ή προσούτο, μας προτείνει συνδυασμούς απολαυστικούς και αναπάντεχους: ψητό χοιρινό, καρπάτσο μπακαλιάρου, πράσινες ντομάτες, μάνγκο, ροδάκινα στη σχάρα, ραδίκια, τηγανητό χταπόδι, γλυκόριζα ή χουρμάδες…

Ο Γκαμπριέλε Μπόντσι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1977 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σεφ σ’ ένα διάσημο εστιατόριο της πόλης. Η στροφή γίνεται το 2003, όταν αποφασίζει ν’ ανοίξει μια μικρή πιτσαρία στο κέντρο της Ρώμης, πίσω από το Βατικανό, όπου προτείνει την προσωπική του και πολύ πρωτότυπη εκδοχή πίτσας. Η επιτυχία είναι άμεση και το 2009 τον οδηγεί σε συνεργασία με την εκπομπή της RAI1 «Λα Πρόβα ντελ Κουόκο», επισφραγίζοντας έτσι τη φήμη του ως του πιο διάσημου «πιτσαϊόλο» του πλανήτη.

«Δεν έχει ξαναγραφτεί τέτοιο βιβλίο για την πίτσα. Αυθεντικότητα και αυθεντία!» Library Journal
«O Μπόντσι είναι εφευρετικός, είναι σοφός, είναι ο μάγος της πίτσας». L.A. Times
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης