Γιάννης Βαρβιτσιώτης: «Είναι τραγικό για την παρούσα κυβέρνηση να προκαλεί μίσος και διχόνοια»

Γιάννης Βαρβιτσιώτης: «Είναι τραγικό για την παρούσα κυβέρνηση να προκαλεί μίσος και διχόνοια»

Το βιβλίο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα» τόμοι Α' και Β', κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

varvi7
Κήρυγμα ενότητας από τον παλαίμαχο πολιτικό ενάντια στο πνεύμα διχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση - Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού η παρουσίαση της πολιτικής αυτοβιογραφίας «Όπως τα έζησα» - Συνωστισμός προέδρων και επιφανών στην εκδήλωση

Μήνυμα, προειδοποίηση, καταγγελία, έκκληση υπέρ της εθνικής ενότητας και ενάντια στην καλλιέργεια της διχόνοιας απηύθυνε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης. «Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και πιστεύω βαθιά ότι ο ελληνικός λαός μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένος και υπέστη μεγάλες ήττες όταν ήταν διαιρεμένος. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι τραγικό λάθος της παρούσης κυβερνήσεως να προσπαθεί να προκαλέσει αυτό το μίσος και τη διαίρεση του λαού. Έχει τεράστια ευθύνη όποιος προκαλεί αυτή τη διάσπαση του ελληνικού λαού» ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης την παρουσίαση του βιβλίου του, την Τετάρτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής, με ενεργή προσφορά στα κοινά για πάνω από μισόν αιώνα, ο Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι είναι «εντολή» για τον πολιτικό το να καταθέσει τα απομνημονεύματα της περιπέτειάς του. Και αυτό έκανε ο ίδιος, συγγράφοντας το έργο «Όπως τα έζησα» (εκδόσεις Πατάκη), στο οποίο αποτυπώνεται, μέσα από την προσωπική διαδρομή ενός βασικού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα από την Μεταπολίτευση και εξής. Η παρουσίαση της Τετάρτης αφορούσε, βεβαίως, στον δεύτερο τόμο της αυτοβιογραφίας Βαρβιτσιώτη και την περίοδο 1981-1993.

Έντονα συγκινημένος, ο συγγραφέας δήλωσε ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού που τον άκουγε με σεβασμό, ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως η πολιτική του αυτοβιογραφία θα ολοκληρωθεί με τον προβλεπόμενο τρίτο τόμο. Κι αυτό διότι «απαιτεί μεράκι», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, το οποίο όμως ο ίδιος δεν διαθέτει στην παρούσα φάση, καθώς η απώλεια της αγαπημένης του συζύγου, Σόφης, ήταν ένα πολύ βαρύ χτύπημα. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Βαρβιτσιώτης «τα αξιώματα έχουν κόστος και αυτό το κόστος πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε. Κόστος στην οικογένεια, κόστος στους φίλους. Δεν ξέρω εάν στην πολιτική μου ζωή αδίκησα πολλούς. Εκείνους όμως που προφανώς αδίκησα είναι τα μέλη της οικογένειάς μου. Κι αυτό μου λείπει τώρα που η Σόφη δεν υπάρχει, που μου έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό».

Η αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής ήταν ασφυκτικά γεμάτη στην παρουσίαση του «Όπως τα έζησα». Και προσήλθαν τόσο πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και τόσοι αρχηγοί και πρόεδροι ώστε, όπως εύστοχα παρατήρησε ένας από τους ομιλητές «η εκδήλωση θυμίζει σύνοδο κορυφής με τόσους ηγέτες μαζεμένους». Πράγματι, μεταξύ πάρα πολλών άλλων, προσήλθαν οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Καραμανλής, Βασίλης Λεβέντης καθώς και πρώην υπουργοί, βουλευτές διαφόρων κομμάτων εν ενεργεία και μη. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η παρουσία του ζεύγους Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, όπως και του Μιχάλη Σάλλα ως εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Για το βιβλίο -αλλά μάλλον για την ακεραιότητα, την εντιμότητα και το ανοιχτό πνεύμα του συγγραφέα- μίλησε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς, Γιάννης Πρετεντέρης και Γιώργος Κουβαράς. Τη συζήτηση συντόνισε η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής. Άπαντες εξήραν τον χαρακτήρα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, την παρρησία και την ειλικρίνειά του, αλλά και την συνεπή προοδευτική του στάση, πολλές φορές σε πλήρη αντίθεση, τόσο με το προσωπικό του συντηρητικό προφίλ, όσο και με τον κομματικό περίγυρο της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Το βιβλίο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα» τόμοι Α' και Β', κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



varvi34
varvi8
varvi7
varvi6
varvi5
varvi2
varvi4
varvi1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης