«Η πτήση του Ικαρου»: Ενα από τα σπουδαιότερα βιβλία για την Ελλάδα του Εμφυλίου

Η_ΠΤΗΣΗ_ΤΟΥ_ΙΚΑΡΟΥ

Η Wall Street Journal έγραψε ότι πρόκειται για «μία από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες για ανθρώπους που έζησαν σε περιόδους μεγάλης πολιτικής αναταραχής»

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος περήφανα ανακοινώνουν την πρώτη ελληνική έκδοση του ιστορικού βιβλίου «Η πτήση του Ίκαρου – Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου»
, το αφηγηματικό οδοιπορικό στη μεταπολεμική Ελλάδα του φιλέλληνα, συγγραφέα και αρχαιολόγου Kevin Andrews.

Το 1947, o εικοσιτριάχρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Kevin Andrews ταξιδεύει με υποτροφία Fullbright στην Ελλάδα για να μελετήσει τα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Από το 1948 ως το 1951 περνάει τα καλοκαίρια στην ηπειρωτική Ελλάδα και τους χειμώνες του στην Αθήνα, γράφοντας. Τα κείμενα του – που συνέθεσαν το βιβλίο Η πτήση του Ίκαρου - δεν αφορούν ούτε τα κάστρα, ούτε την πολιτική: αποτελούν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε μια Ελλάδα που βιώνει το χάος του εμφύλιου πολέμου. Το βιβλίο αυτό, παρότι ιστορικό, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και δίνει πιθανώς την πρώτη, αλλά οπωσδήποτε την πιο παραστατική, αφτιασίδωτη και αξέχαστη εικόνα της ζωής στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ το πρώτο κεφάλαιο

Η ευκαιρία που είχε να ταξιδέψει σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας- προτού τις μεταμορφώσει η βιομηχανοποίηση, η βελτίωση των συγκοινωνιών και ο τουρισμός- έφερε τον Kevin Andrews σε άμεση επαφή με τον πληθυσμό της επαρχίας, με φατρίες βοσκών και με αντάρτες. Οι στενοί δεσμοί που ανέπτυξε με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, τον έκαναν να γνωρίσει και να γοητευτεί από την ιδιαιτερότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά µε τη γραφίδα του στο εν λόγω βιβλίο.

Η πτήση του Ίκαρου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, και πρόκειται για μια ειλικρινή και παραστατική αφήγηση των σκληρών χρόνων του εμφύλιου πολέμου η οποία, όπως είχε δηλώσει ο E.R. Dodds, συνθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο έντιµα βιβλία για τους σύγχρονους Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Kevin Andrews αγαπούσε τόσο την Ελλάδα ώστε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα το 1956 μαζί με την τότε σύζυγό του Nancy Thayer και τα δύο τους παιδιά. Έγραψε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, ιστορικά βιβλία, δοκίμια και ποιήματα για την χώρα. Το 1975 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Κατοικούσε στο Μετς και το 1989 πνίγηκε κολυμπώντας στα Κύθηρα.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την ομιλία του Άρη Μπερλή με τίτλο «Κέβιν Άντριους: Μνημόσυνο». Η ομιλία που οργανώθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων, εις μνήμην του μέλους της Κέβιν Άντριους, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν στις 18 Ιανουαρίου 1990.

Κριτικές για το βιβλίο:
«Είναι ερωτευμένος µε τη χώρα... όμως βλέπει και την άλλη πλευρά του εκτυφλωτικού της μετάλλου. Αν θέλετε την αλήθεια για την Ελλάδα, την έχετε μπροστά σας.» 
Louis MacNeice / Observer

«Η πτήση του Ίκαρου όχι μόνο παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία για τη μεταπολεμική Ελλάδα αλλά και μία από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχω ποτέ διαβάσει για ανθρώπους που έζησαν σε περιόδους μεγάλης πολιτικής αναταραχής»
Wall Street Journal

Ο συγγραφέας
Ο Kevin Andrews υπήρξε φιλέλληνας, συγγραφέας και αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1924 στο Πεκίνο, από Άγγλο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Η εκπαίδευσή του μοιράστηκε ανάμεσα σε σχολεία στην Αγγλία (Ripley Court και Stowe) και την Αμερική (St Paul’s και Harvard). Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1947, ως υπότροφος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του το 1956. Είναι συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού Athens (στη σειρά Cities of the World), του μακροσκελούς ποιήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία First Will & Testament, της ανθολογίας πρωτογενών πηγών Athens Alive, της συλλογής άρθρων Greece in the Dark και της έμμετρης σάτιρας Byzantine Blues. Το 1975, ο Kevin Andrews απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Πέθανε κολυμπώντας στα Κύθηρα το 1989.
Η_ΠΤΗΣΗ_ΤΟΥ_ΙΚΑΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Εαν γράφει για τα εγκλήματα

των κομουνιστών που αποσιωπούνται από τους ψευτοκουλτουριάρηδες πληρωμένους ιστορικούς θα ειναι καλό βιβλίο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

youth01

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Μωραΐτη το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας 2019.Πρόκειται για μια μέρα αφιερωμένη στη λογοτεχνία του σήμερα, οργανωμένη από μαθητές του Λυκείου.

vivlio_1703_art

Από τα καλύτερα υλικά των ελληνικών παραμυθιών πλάθεται ένας συναρπαστικός και εντελώς πρωτότυπος μύθος. Η ιστορία της Μερόπης ακροβατεί ανάμεσα στο πιστευτό και το απίστευτο, τη λογική και το όνειρο